back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γιατροί στο «Σωτηρία» καταγγέλλουν ότι έλαβαν λάθος μάσκες – Fake news λένε πηγές του υπ. Υγείας

Διαβάστε επίσης

Σε επιστολή τους γιατροί της Α’ Παθολογικής κλινικής Λοιμώξεων του νοσοκομείου «Σωτηρία» καταγγέλλουν ότι καλούνται να διαχειριστούν περιστατικά Covid-19, με ακατάλληλες προστατευτικές μάσκες. Πηγές του υπουργείου Υγείας ωστόσο, μιλούν για fake news.

Η κλινική ξεκίνησε να λειτουργεί ως κλινική για κορονοϊό από τις 11 Μαρτίου και έχει περιθάλψει 44 ασθενείς – επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης με κορονοϊό, ενώ αυτή τη στιγμή νοσηλεύει 25 ασθενείς.

Σε σχέση με το ακατάλληλο προστατευτικό υλικό, οι γιατροί αναφέρουν στην επιστολή τους προς τη διοίκηση, τα εξής:

“Από διημέρου υπάρχουν στην κλινική μας μάσκες που έχουν δοθεί από το τμήμα προμηθειών ως ‘υψηλής αναπνευστικής προστασίας’ – FFP2 (SAN QI 3Q-προέλευση πιθανώς Κίνα ή Κορέα).

Οι μάσκες αυτές είναι εμφανές από την πρώτη χρήση ότι είναι εντελώς ακατάλληλες και δεν προσφέρουν υψηλή και επαρκή, σύμφωνα με τις οδηγίες του ECDC, προστασία στο προσωπικό της κλινικής.

Ζητήσαμε να δούμε τις προδιαγραφές τους και τη συσκευασία τους για επιβεβαίωση του τύπου της προστασίας που προσφέρουν . Μαθαίνουμε ότι στην κλινική μας δεν έφτασαν ποτέ σε κουτί και έρχονται «χέρι με χέρι» από την αποθήκη

Αναζητώντας περαιτέρω πληροφορίες για τον τύπο της μάσκας μέσω internet , ανακαλύπτουμε ότι πρόκειται για μάσκες κινεζικής κατασκευής που πλασάρονται ως κατάλληλες για ατμοσφαιρική μόλυνση και δεν είναι πιστοποιημένες για ιατρική χρήση.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύουμε στην κλινική μας 4 γιατρούς και πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν είμαστε αναλώσιμοι. Είμαστε εδώ από την πρώτη στιγμή και είμαστε το τμήμα που έχει διαχειριστεί τον μεγαλύτερο όγκο ασθενών στην Ελλάδα μέχρι στιγμής”.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) ζητεί την άμεση απόσυρση και αντικατάσταση των μασκών που έχουν διανεμηθεί στο τμήμα Παθολογικής – Λοιμώξεων Α’ του νοσοκομείου Σωτηρία, οι οποίες – όπως καταγγέλλουν οι γιατροί – δεν έχουν πιστοποίηση για ιατρική χρήση και δεν είναι υψηλής προστασίας, αλλά είναι για την ατμοσφαιρική μόλυνση.

Σχετικά με την καταγγελία δύο ιατρών του ΓΝΝΘ Αθηνών «Η Σωτηρία» και της ΕΙΝΑΠ για την ακαταλληλότητα μασκών στο νοσοκομείο, πηγές του Υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μάσκες N95, κατάλληλες για ιατρική χρήση και εγκεκριμένες από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων-Εμπειρογνωμόνων.

Όσον αφορά δε, στην ανάρτηση του γ.γ. της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτη Παπανικολαου στο twitter, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι ο αριθμός που επισημαίνεται (στη συγκεκριμένη ανάρτηση) στην εξωτερική πλευρά του κουτιού, δεν είναι κωδικός προϊόντος. Ο κωδικός προϊόντος είναι 20202140114.

Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, οδηγεί εύκολα στην κατάρριψη και των σημερινών fake news…

 

 

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα