back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η εικαστική έκθεση «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά» διαθέσιμη για εικονική περιήγηση στο διαδίκτυο

Διαβάστε επίσης

Η έκθεση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με τίτλο «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά» -δανεισμένο από στίχο που έγραψε ο Γ. Ρίτσος εξόριστος στη Μακρόνησο- και θέμα την εικαστική δημιουργία για τις φυλακές και εξορίες, είναι πλέον διαθέσιμη με τη μορφή εικονικής περιήγησης στην ιστοσελίδα του ΚΚΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία της έκθεσης στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (πρώην ΕΑΤ – ΕΣΑ), που εγκαινιάστηκε στις 4 Μαρτίου, ανεστάλη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Με την εικονική περιήγηση δίνεται η δυνατότητα σε χιλιάδες επισκέπτες, από όπου βρίσκονται, να αντικρίσουν έργα σπουδαίας αισθητικής και ιστορικής αξίας, τα οποία αναφέρονται σε μια περίοδο 40 χρόνων.

Η έκθεση αποτελεί γεγονός μεγάλης εικαστικής αξίας, καθώς έγινε δυνατό να συγκεντρωθούν ορισμένα από τα σημαντικότερα διασωσμένα εικαστικά μνημεία της ταξικής πάλης τον 20ό αιώνα στη χώρα μας. Κάποια από τα έργα εκτίθενται για πρώτη φορά ή μετά από πολλά χρόνια. Εκτίθενται 257 εικαστικά έργα 48 δημιουργών και πολλών ακόμα άγνωστων αγωνιστών, πολλοί εκ των οποίων ήταν και οι ίδιοι εξόριστοι και φυλακισμένοι. Χειρόγραφες εφημερίδες των εξόριστων στην Ανάφη τη δεκαετία του ’30, έργα που αποτυπώνουν τον μεγαλειώδη αγώνα του λαού μας κατά την Κατοχή και Αντίσταση, αλλά και στα χρόνια των διώξεων και της σκληρής παρανομίας που ακολούθησαν. Μακρόνησος, Γιούρα, Λήμνος, Αϊ – Στράτης, φυλακές Αβέρωφ, Τρίκερι, φυλακές της Κέρκυρας, μερικοί μόνο από τους τόπους που αποτυπώνονται στην έκθεση και μαζί με αυτούς πλευρές από τη ζωή και την οργάνωση των εξόριστων. Υπάρχουν ακόμα έργα που αναφέρονται στην περίοδο της χούντας.

Τα έργα προέρχονται από τη συλλογή του Αρχείου του ΚΚΕ, πολλά επίσης παραχωρήθηκαν από μουσεία και πινακοθήκες, αλλά και συγγενείς των καλλιτεχνών, καθώς και από εικαστικούς που βρίσκονται εν ζωή.

Ταυτόχρονα, σε ξεχωριστή ενότητα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την ομιλία της Ελένης Μηλιαρονικολάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνης του Τμήματος Πολιτισμού που πραγματοποίησε στα εγκαίνια, ενώ υπάρχει και πλαίσιο με βασικές πληροφορίες για όλα τα έργα.

  • Ετικέτες
  • KKE
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα