back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ADB: Το κόστος του κορονοϊού μπορεί να ξεπεράσει τα 4 τρισ. δολάρια

Διαβάστε επίσης

Το κόστος της πανδημίας του κορονοϊού θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα 4,1 τρισ. δολάρια ή σχεδόν το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ανάλογα με τον βαθμό εξάπλωσης του ιού στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες οικονομίες, εκτίμησε η Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ADB).

Μια πιο σύντομη περίοδος περιορισμών θα μπορούσε να συγκρατήσει τη ζημιά στα 2 τρισ. δολάρια ή στο 2,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με την έκθεση της τράπεζας για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ασίας. Στην αναπτυσσόμενη Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, θα αντιστοιχεί έως και το 36% του συνολικού κόστους της πανδημίας, επισημαίνεται.

“Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο θα εξαπλωθεί η πανδημία του Covid-19, ενώ οι περιορισμοί μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από το προβλεπόμενο”, αναφέρει ο Yasuyuki Sawada, επικεφαλής οικονομολόγος της ADB στο report. ¨Η πιθανότητα μιας ραγδαίας χρηματοπιστωτικής διαταραχής και κρίσης δεν μπορεί να προεξοφληθεί”.

Στις 6 Μαρτίου, η ADB είχε προβλέψει ότι το ξέσπασμα του ιού θα μπορούσε να κοστίσει 347 δισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία και να στοιχίσει έως 0,4 ποσοστιαίες μονάδες από το ΑΕΠ. Έκτοτε το επίκεντρο του ιού έχει μετακινηθεί, από την Κίνα, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με τον αριθμό των κρουσμάτων παγκοσμίως να υπερβαίνει πλέον το 1 εκατομμύριο.

Η νέα εκτίμηση λαμβάνει υπόψη την άμεση επίπτωση στον τουρισμό, την κατανάλωση και τις επενδύσεις, δήλωσε ο Sawada σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Το κόστος θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω εάν προκύψουν διακοπές από την πλευρά της προσφοράς, είπε.

Στην έκθεση, η ADB υποβάθμισε τις προβλέψεις της για το ρυθμό ανάπτυξης για την Ασία για το 2020 σε 2,2% από 5,5% που ανέμενε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η πρόβλεψη για την Κίνα μειώθηκε σε 2,3% από 6% και έρχεται να συγκριθεί με αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ κατά 6,1% πέρυσι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα