back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η αντιπαράθεση μεταξύ ESM – “corona bond ” και οι νέες δεσμεύσεις του Βερολίνου – Συμβιβασμός στον ορίζοντα

Διαβάστε επίσης

Τέσσερις ημέρες πριν από την διεξαγωγή του κρίσιμου Eurogroup της 7ης Απριλίου η δημόσια αντιπαράθεση, κυρίως μεταξύ Παρισίων και Βερολίνου, για τα εργαλεία αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του κορoνοϊού ενισχύεται από τα επιχειρήματα των δύο πλευρών . Ενώ οι εκπρόσωποι των Υπουργών Οικονομικών επιχειρούνε να εκπονήσουν μια ενδιάμεση λύση μεταξύ “κορόνο – ομολόγου” και ESM το Βερολίνο διά του υπουργού των Οικονομικών αργά χθες το βράδυ απάντησε στις χώρες – μέλη που υποστηρίζουν ότι τα δάνεια μέσω ESM φέρουν το στίγμα των «μνημονίων» και των σκληρών όρων.

“Η διαδικασία αυτή τη φορά θα είναι διαφορετική” είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ‘Ολαφ Σόλτς χθες το βράδυ μιλώντας στο ARD και εξήγησε ότι  “τα κεφάλαια του ESM που θα δοθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης του νέου κορονοϊού δεν θα συνοδεύονται από χρονοβόρες επισκέψεις και αξιολογήσεις της τρόικας στη χώρα που λαμβάνει βοήθεια”

Στις  δηλώσεις του  ο Σολτς  υπογράμμισε  πως ο ΕΜΣ, ταμείο σχεδιασμένο για τη στήριξη χωρών-μελών της ευρωζώνης σε περιπτώσεις κρίσεων με ισχύ πυρός 400 δισεκατομμυρίων ευρώ, διαθέτει εργαλεία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ταχύτατα για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχει πλήξει σκληρά την Ιταλία και την Ισπανία.

«Μπορούμε να κάνουμε κάτι προληπτικά», δήλωσε και πρόσθεσε πως, εάν υπάρξει χρηματοδότηση, θα συνοδεύεται από όρους και κανόνες, που όμως θα είναι κατάλληλοι για την τρέχουσα κατάσταση, στην οποία αυτό που απαιτείται είναι κεφάλαια για την υγεία και την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας.

«Κατά τη δική μου άποψη, είναι σημαντικό ιδίως να εξασφαλιστεί πως, εάν μια χώρα πει πως θέλει να χρησιμοποιήσει αυτά τα κεφάλαια, δεν θα ακολουθήσει η επίσκεψη πολλών και διαφόρων επιτρόπων που θα πάνε εκεί και θα σπαταλήσουν εβδομάδες συζητώντας για το πώς θα πρέπει να αλλάξουν την πολιτική τους τα επόμενα χρόνια», συμπλήρωσε ο Όλαφ Σολτς.

Η βοήθεια πρέπει να δοθεί γρήγορα, εξήγησε. «Δεν χρειαζόμαστε μια τρόικα να πηγαίνει για να κάνει πρώτα προτάσεις για το μέλλον, όπως βλέπαμε σε άλλες χώρες».

Την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι ο ΕΜΣ πρέπει να διαθέσει χρηματοδότηση με τους ελάχιστους δυνατούς όρους και δίχως οι χώρες που υπέστησαν πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας να στιγματιστούν για αυτό,  ωστόσο το Παρίσι θεωρεί καθοριστικής σημασίας και την έκδοση κοινού χρέους.

Συμβιβαστική λύση που μπορεί να μην περιέχει κορόνο ομόλογο βλέπει ο Χρήστος Σταϊκούρας

Για μία συμβιβαστική λύση στην ΕΕ που μπορεί να μην περιέχει κορόνοομόλογο , αλλά μπορεί να είναι θετική ως αποτέλεσμα μίλησε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Εκτίμησε πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία την Τρίτη στο Eurogroup και έκανε σαφές πως η Ελλάδα επιμένει το θέμα του ομολόγου  και για την ομογενοποίηση του χρέους.

“Νομίζω ότι θα καταλήξουμε – όπως συνήθως γίνεται – σε έναν συγκερασμό μέτρων που δεν θα περιλαμβάνει απαραίτητα ευρωομόλογο – corona bond, αλλά το συνολικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι θετικό. Απλά δεν θα έχει μία συνιστώσα” ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ για τη λύση που επιχειρείται να βρεθεί αναφορικά με την χρηματοδότηση των κρατών – μελών της Ε.Ε. ώστε να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Προθεσμία έως 9 Απριλίου στους Υπουργούς Οικονομικών

Την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες των 27 χωρών μελών έδωσαν προθεσμία στους υπουργούς Οικονομικών ως την 9η Απριλίου για να τους υποβάλουν προτάσεις ως προς τον τρόπο που θα χρηματοδοτηθεί η ανάκαμψη, αφού η Γερμανία και η Ολλανδία απέρριψαν την πρόταση της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και άλλων πέντε χωρών να εκδοθεί ευρωομόλογο ή κάποια άλλη μορφή κοινού χρέους από κάποιον ευρωπαϊκό θεσμό.

Η στάση όλων των μεγάλων παιχτών θα καθορίσει, όπως τονίζει το Bloomberg, και τη μοίρα της Ιταλίας. «Οι αξιωματούχοι σε Βρυξέλλες, Παρίσι και και Βερολίνο μιλούν για την ανοικοδόμηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αλλά ένα πολύ πιο περίπλοκο ερώτημα θα είναι τι μπορούν να κάνουν για την Ιταλία» αναφέρει το ειδησεογραφικό δίκτυο και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση στη Ρώμη εξαρτάται ήδη από την ΕΚΤ για την τόνωση των οικονομικών της και συντηρητικοί υπολογισμοί αφήνουν να εννοηθεί ότι το χρέος της θα είναι πάνω από 150% του ΑΕΠ έως την στιγμή που θα λήξει η πανδημία. Η ανοικοδόμησή της θα απαιτήσει δισεκατομμύρια ευρώ που δεν μπορούν να αντληθούν από καμία ανορθόδοξη πηγή χρηματοδότησης και θα δοκι΄μασουν την ικανότητα της Ε.Ε. να στηρίξει χώρες που έχουν ανάγκη».

Η παρέμβαση Κλάους Ρέγκλινγκ

Στην δημόσια αντιπαράθεση παρενέβη χθες και ο  διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESMΚλάους Ρέγκλινγκ, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε σε 15 ευρωπαϊκές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και στην «Καθημερινή».

Στο άρθρο του, με τίτλο: «H ώρα για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι τώρα: Μια συντονισμένη ευρωπαϊκή οικονομική απάντηση στην κρίση του κορονοϊού», ο επικεφαλής του ESM υποστηρίζει ότι, τουλάχιστον για φέτος, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα πρέπει να εκδηλωθεί μέσω της χρηματοδότησης από υφιστάμενους θεσμούς της ΕΕ, όπως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και του ΕSM, καθώς οι προτάσεις για τη δημιουργία νέων θεσμών χρειάζονται χρόνο. Κοιτάζοντας πέρα από φέτος, μπορούν να σχεδιαστούν πιο εκτεταμένες λύσεις, που θα χρειαστούν για να βοηθήσουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες να ανακάμψουν από το σοκ της πανδημίας”, σημειώνει ο επικεφαλής του ESM.

Newsroom  Αθηνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα