back to top
23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ο Γιάννης Δραγασάκης στον Αθήνα 9.84: « Οσο λιγότερα μέτρα πάρουμε τώρα, τόσο δυσκολότερη θα είναι η ανάκαμψη της οικονομίας»

Διαβάστε επίσης

2020-04-03

Για ανεξέλεγκτη ύφεση σε περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, προειδοποίησε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στον Αθήνα 9.84 και τον Αρη Τόλιο.

«Η κρίση αυτή είναι πρωτότυπη και δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες. Πρώτη φορά αναγνωρίζουμε ότι η δημόσια υγεία είναι πάνω από την οικονομία και οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη. Οσο λιγότερα μέτρα πάρουμε τώρα, τόσο δυσκολότερη θα είναι η ανάκαμψη της οικονομίας, σε ευρωπαικό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο» είπε και εξέπεμψε σήμα κινδύνου σε περίπτωση μη έκδοσης ευρωομολόγου.

Οπως εξήγησε σε μια τέτοια περίπτωση τα κράτη θα προσφύγουν σε δανεισμό προκειμένου να καλύψουν αυτές τις δαπάνες με αποτέλεσμα να υπερχρεωθούν και τότε ή θα γίνουν αναγκαστικά ρυθμίσεις και διαγραφές χρεών όπως υπαινίχθηκε ο Μάριο Ντράγκι ή κάποιοι ενδεχομένως θα θελήσουν να οδηγηθούμε σε νέους κύκλους λιτότητας .
Ως μόνη ελπίδα για μια κατά το δυνατόν ομαλή μελλοντική πορεία προέκρινε την απόφαση για «έναν κοινό μηχανισμό δανεισμού που θα απορροφήσει το σύνολο των δαπανών των κρατών- μελών για την πανδημία»

Σε ερώτηση αν η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει σε έκδοση ευρωομολόγου έστω και χωρίς συμμετοχή των διαφωνούντων Γερμανίας, Ολλανδίας, Αυστρίας και άλλων και αν αυτό ευνοεί τη φιλοσοφία Σόιμπλε περί ΕΕ πολλαπλών ταχυτήτων, ο κ Δραγασάκης σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει θετικά την ιδέα, κάνοντας όμως λόγο για υποχώρηση και ατελή ευρωζώνη.

Ο κ Δραγασάκης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τους χειρισμούς σε σχέση με τους μισθούς κάνοντας λόγο για διαφορετική γραμμή της χώρας μας σε σχέση με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να εξηγήσει «γιατί μετατρέπει το μισθό σε επίδομα 800 ευρώ για ενάμισι μήνα και την εκ περιτροπής εργασία την πληρώνει ο εργαζόμενος. Η πρόταση-αιχμή του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προυπόθεση ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο η οικονομία θα αρχίσει να κινείται, είναι να επανέλθουμε, έστω και τώρα, σε μια λογική ποσοστού 70 ή 80 % επί του μισθού.» Οσο για την εκ περιτροπής εργασία σε επιχειρήσεις με μειωμένο ωράριο και προσωπικό είπε ότι καλό θα ήταν να εξεταστεί το ποσό και να δούμε πως μπορεί να καλυφθεί.

Χαρακτήρισε επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ το μαξιλάρι των 35 δις, από κοινού με την έξοδο απ τα μνημόνια χωρίς πιστολητική γραμμή και τη ρύθμιση του χρέους έως το 2022, ενώ πρότεινε να ζητηθούν άμεσα όλα τα χρήματα από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούνται από τις ευρωπαικές τράπεζες, διότι δεν ισχύει πλέον το πλεόνασμα 3,5 %.

Τάχθηκε υπέρ της διάθεσης τμήματος του ποσού από το μαξιλάρι των 35 δις αλλά με σχέδιο αναπλήρωσης και εξέφρασε αμφιβολίες για τα χρήματα που απέμειναν. « Αφήσαμε ένα μαξιλαράκι 32 με 37 δις και ο κ Σταικούρας οφείλει να καταθέσει στην Βουλή- μαζί με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό- και την πλήρη απεικόνισή του μαξιλαριού από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα, ώστε να αποφασιστούν διακομματικά οι κανόνες χρήσης του» σημείωσε.

Τέλος, για τις δημοσκοπήσεις ο κ Δραγασάκης είπε «Ή πάμε σε πόλεμο και δεν κοιτάμε καθρεφτάκι ή δεν πάμε και κοιτάμε πόσο όμορφοι είμαστε. Το να ακούει κανείς κάθε βράδυ τον νεκροκατάλογο και αμέσως μετά τα δοξαστικά για το πόσο ωραίοι είναι οι κυβερνώντες, από ένα σημείο και μετά προκαλεί ερωτηματικά παρά καθησυχασμό.»

 

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
τηλ. 210 3409254 -210 3409300

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα