back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πρώτο κρούσμα στις Νήσους Φόκλαντ – Αύξηση κρουσμάτων και θανάτων σε Μαλαισία και Φιλιππίνες

Διαβάστε επίσης

Οι Νήσοι Φόκλαντ επιβεβαίωσαν το πρώτo κρούσμα του κορονοϊού, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση.

Ο ασθενής που νοσηλεύεται από τις 31 Μαρτίου και παρουσίασε συμπτώματα του Covid-19, βρέθηκε θετικός στον ιό και τώρα βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση, λαμβάνοντας φροντίδα με βάση όλες τις απαραίτητες διαδικασίες απομόνωσης, υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Μεξικό: Τους 60 έφτασαν οι νεκροί

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες πως ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν εξαιτίας του κορονοϊού στη χώρα αυξήθηκε σε 60, από τους 50 που είχαν καταγραφεί μια μέρα νωρίτερα.

Οι υγειονομικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει 1.688 κρούσματα, από τα 1.510 την προηγούμενη μέρα.

Αίγυπτος: 66 νεκροί και 985 κρούσματα

Οκτώ ακόμη άνθρωποι, επτά εκ των οποίων Αιγύπτιοι, υπέκυψαν σήμερα από τον κορονοϊό στην Αίγυπτο, ανεβάζοντας τα συνολικά θύματα στα 66 στη χώρα.

Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώθηκαν 120 νέα κρούσματα, εκ των οποίων οι 117 είναι Αιγύπτιοι, ανεβάζοντας τις συνολικά κρούσματα σε 985.

Ο αιγυπτιακός Τύπος κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη αύξηση τόσο των κρουσμάτων όσο και των θυμάτων από κορονοϊό μέσα σε ένα 24ωρο στην Αίγυπτο.

Γεωργία: Πρώτος θάνατος από τον νέο κορονοϊό

Μια 79χρονη γυναίκα, που είχε προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, πέθανε στη Γεωργία σήμερα, έγινε γνωστό από γιατρό του νοσοκομείου, όπου νοσηλευόταν. Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο στη χώρα που συνδέεται με την πανδημία.

Η ασθενής έπασχε κι από άλλα υποκείμενα νοσήματα.

Η Γεωργία, με πληθυσμό 3,7 εκατομμύρια ανθρώπους, καταμετρά 157 κρούσματα του νέου κορονοϊού.

Άνω των 2.000 τα κρούσματα στην Ινδονησία – Αύξηση κρουσμάτων και θανάτων σε Μαλαισία και Φιλιππίνες

Η Ινδονησία ανακοίνωσε 106 νέα κρούσματα του Covid-19, με αποτέλεσμα το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας να ανέρχεται πλέον σε 2.092.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας Άχμαντ Γιουριάντο καταγράφηκαν 10 νέοι θάνατοι από τη νόσο με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να είναι πλέον 191.

Η Μαλαισία ανακοίνωσε, από την πλευρά της, 150 επιπλέον κρούσματα του νέου κορονοϊού σήμερα και 4 θανάτους.

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 3.483 και των νεκρών σε 57, έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων ανακοίνωσε σήμερα 76 νέα κρούσματα Covid-19 και 8 νέους θανάτους.

Σε ένα ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε, το υπουργείο Υγείας της χώρας επισήμανε ότι συνολικά 144 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις Φιλιππίνες, ενώ 3.094 έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, η πλειονότητα των οποίων τις τελευταίες 4 εβδομάδες.

Ιράν: Στους 3.452 το σύνολο των νεκρών

Ο απολογισμός των νεκρών από τον Covid-19 στο Ιράν αυξήθηκε στους 3.452 νεκρούς σήμερα, με 158 νέους θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Υγείας της χώρας Κιάνους Τζαχανπούρ.

Ο συνολικός αρθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου έφθασε τις 55.743, εκ των οποίων οι 4.103 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, συμπλήρωσε ο Ιρανός αξιωματούχος, που έκανε δηλώσεις στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Το Ιράν είναι η πλέον πληγείσα από την πανδημία χώρα στη Μέση Ανατολή.

Βρετανία: Το μέτρο της καθολικής καραντίνας δεν θα αρθεί πριν το τέλος Μαΐου, προειδοποίησε ο επιδημιολόγος Φέργκιουσον

Η Βρετανία δεν θα χαλαρώσει το αυστηρό μέτρο της καθολικής καραντίνας πριν το τέλος του Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα ο επιδημιολόγος Νιλ Φέργκιουσον ο οποίος ασκεί μεγάλη επιρροή στη διαμορφωση της στρατηγικής του Λονδίνου για την αντιμετώπιση της covid-19, προειδοποιώντας ότι πρώτα πρέπει να μειωθεί ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού και να ξεκινήσει η εντατική διενέργεια τεστ.

Ο Φέργκιουσον, καθηγητής μαθηματικής βιολογίας του Imperial College London, δήλωσε ότι εξετάζεται πώς θα υιοθετηθούν εν καιρώ πιο χαλαροί περιορισμοί.

«Θέλουμε να φτάσουμε σε μια κατάσταση στην οποία, τουλάχιστον ως τα τέλη Μαΐου, θα μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε την καθολική καραντίνα που έχουμε τώρα με κάποια λιγότερο αυστηρά μέτρα, βασισμένα περισσότερο στην τεχνολογία και τα τεστ», εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.

«Γίνεται πολλή δουλειά ώστε να δούμε πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε κάποια από τα πολύ αυστηρά μέτρα κοινωνικής απόστασης που έχουν υιοθετηθεί με ένα καθεστώς που θα βασίζεται στην πιο εντατική διενέργεια τεστ, την πολύ άμεση πρόσβαση στα τεστ, την ιχνηλάτηση των επαφών», πρόσθεσε ο Φέργκιουσον.

«Όμως προκειμένου να αντικατασταθεί αυτό το καθεστώς (…) πρέπει να πέσουν οι αριθμοί», διευκρίνισε.

Η κυβέρνηση έχει θέσει τη Βρετανία σε καθολική καραντίνα κλείνοντας όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, τα εστιατόρια, τα μπαρ και απαγορεύοντας τις συγκεντρώσεις. Παράλληλα το Λονδίνο καλεί τους πολίτες να μην βγαίνουν από το σπίτι τους παρά μόνο εφόσον υπάρχει ανάγκη.

Μέχρι χθες Παρασκευή 3.605 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στη Βρετανία λόγω της covid-19, ενώ 38.168 έχουν βρεθεί θετικοί.

Άλλος ανώτερος σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, ο Γκράχαμ Μέντλεϊ που καταρτίζει επιδημιολογικά μοντέλα, δήλωσε στην εφημερίδα The Times ότι φοβάται πως η Βρετανία έχει βρεθεί σε αδιέξοδο χωρίς να διαθέτει ξεκάθαρη έξοδο από μια στρατηγική που θα βλάψει την οικονομική και ψυχική ευημερία μεγάλου μέρους του πληθυσμού.

Βρετανία: Ο πρωθυπουργός Τζόνσον απευθύνει κάλεσμα στους ηγέτες της αντιπολίτευσης να συνεργαστούν μαζί του στην κρίση του νέου κορονοϊού

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον απηύθυνε κάλεσμα στους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευησης στη Βρετανία να συνεργαστούν μαζί του κατά τη διάρκεια αυτής της «περιόδου εθνικής έκτακτης ανάγκης», λέγοντας ότι θα ήθελε να ακούσει τις απόψεις τους για την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Όπως ανέφερε ο Τζόνσον, θα καλέσει όλους τους ηγέτες των αντιπολιτευόμενων κομμάτων να παραστούν σε μια ενημέρωση την επόμενη εβδομάδα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών Υγείας της χώρας και τον επικεφαλής επιστημονικό σύμβουλο.

«Ως ηγέτες κομμάτων έχουμε καθήκον να συνεργαστούμε σε αυτήν την περίοδο εθνικής έκτακτης ανάγκης» σημείωσε.

«Θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας και να σας ενημερώσω σχετικά με τα μέτρα που έχουμε λάβει μέχρι στιγμής, όπως τη διαδιακασία διεξαγωγής των διαγνωστικών τεστ και την παροχή οικονομικής στήριξης σε επιχειρήσεις και πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα».

Ελβετία: Κρατούμενοι αρνήθηκαν να επιστρέψουν στα κελιά τους, μετά τον εντοπισμό ενός κρούσματος στη φυλακή Σαμπ-Ντολόν

Αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν απόψε τη μεγαλύτερη φυλακή της Γενεύης, αφού περίπου 40 κρατούμενοι αρνήθηκαν να επιστρέψουν στα κελιά τους μετά τον προαυλισμό, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα που έχουν ληφθεί λόγω της πανδημίας του Covid-19.

«Υπήρξε άρνηση να επιστρέψουν στα κελιά τους. Αργά το απόγευμα, οι κρατούμενοι που τελείωναν τη βόλτα τους στο προαύλιο της φυλακής αρνήθηκαν να πάνε στα κελιά» είπε ο Λοράν Φορεστιέρ, ένας εκπρόσωπος των σωφρονιστικών ιδρυμάτων στη Γενεύη. «Οι συνομιλίες συνεχίζονται και δεν έχει τελειώσει ακόμη», πρόσθεσε.

Στη φυλακή αυτή έχει εντοπιστεί ένα θετικό κρούσμα του νέου κορονοϊού. Ο ασθενής μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Το γαλλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο RTS ανέφερε στο Twitter ότι η αστυνομία περικύκλωσε τη φυλακή Σαμπ-Ντολόν η οποία βρίσκεται στα περίχωρα της Γενεύης. Η φυλακή αυτή έχει χτιστεί για 400 κρατούμενους, όμως τον περασμένο μήνα στέγαζε περίπου 600, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Temps.

Καναδάς: Το Οντάριο αφαίρεσε την μαριχουάνα από τη λίστα προϊόντων βασικής ανάγκης

Η κυβέρνηση της καναδικής επαρχίας του Οντάριο αφαίρεσε χθες την κάνναβη από μια λίστα αναγκαίων επιχειρήσεων που επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τη διάρκεια του περιορισμού κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Η απόφαση έρχεται καθώς υγειονομικοί αξιωματούχοι προβλέπουν 80.000 κρούσματα και περίπου 1.600 θανάτους μέχρι το τέλος του μήνα αν τηρηθούν τα σημερινά περιοριστικά μέτρα, αλλά τονίζουν ότι ο αριθμός των θανάτων θα μπορούσε να περιοριστεί σε 200 με μια «πλήρη μελλοντική παρέμβαση».

Το Οντάριο, η πιο πυκνοκατοικημένη επαρχία του Καναδά, έχει αναφέρει 3.255 επιβεβαιωμένες μολύνσεις και 67 θανάτους από τον Covid-19.

Η κάνναβη εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της λίστας βασικών υπηρεσιών στο Κεμπέκ και στη Βρετανική Κολούμπια στον Καναδά και σε αρκετές Πολιτείες στις ΗΠΑ.

Εκτός από το χαρτί υγείας και είδη παντοπωλείου, οι άνθρωποι έσπευσαν να αγοράσουν μαζικά κάνναβη και αλκοόλ καθώς προετοιμάζονται να κλειστούν στα σπίτια τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Οι μετοχές των καναδικών παραγωγών μαριχουάνας κατέγραψαν πτώση χθες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τις μετοχές της Tilray Inc και της Hexo Corp να πέφτουν πάνω από 8%.

Παράταση κατά 15 ημέρες των μέτρων κοινωνικής απόστασης αποφάσισε η Νότια Κορέα

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παρατείνει κατά δύο εβδομάδες τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, τα οποία αρχικά θα έληγαν τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα νέα κρούσματα του κορονοϊού σε περίπου 50 την ημέρα.

Η χώρα έχει καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο τη μεγαλύτερη επιδημία της covid-19 στην Ασία, εκτός Κίνας, καταγράφοντας πλέον 100 ή και λιγότερα νέα κρούσματα καθημερινά. Όμως εξακολουθούν να αναφέρονται μικρές εστίες της επιδημίας σε νοσοκομεία, εκκλησίες και οίκους ευγηρίας.

Αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας εξέταζε αν θα έπρεπε να παρατείνει κατά 15 ημέρες τα μέτρα κοινωνικής απόστασης τα οποία έθεσε σε εφαρμογή στις 21 Μαρτίου. Βάσει αυτών παραμένουν κλειστοί οι χώροι όπου είναι πιθανή η μαζική εξάπλωση του κορονοϊού, ενώ απαγορεύεται κάθε θρησκευτική, αθλητική και ψυχαγωγική συγκέντρωση.

Όμως είναι «πολύ νωρίς για να εφησυχάσουμε», προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας Παρκ Νέουνγκ- χου, επικαλούμενος την πρόσφατη αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων και κάποιες νέες, μικρές εστίες μόλυνσης που ώθησαν την κυβέρνηση να ακυρώσει το άνοιγμα των σχολείων την επόμενη εβδομάδα.

«Στόχος μας είναι να ελέγξουμε τις μολύνσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να τις αντιμετωπίσουν το σύστημα υγείας και το ιατρικό μας σύστημα», τόνισε ο Παρκ στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου μετά τη σύγκληση υπουργικού συμβουλίου για την covid-19.

«Αν ο αριθμός (των νέων κρουσμάτων) πέσει στα 50 ή χαμηλότερα, η σταθερή θεραπεία των ασθενών, περιλαμβανομένων όσων είναι σε κρίσιμη κατάσταση, θα είναι εφικτή χωρίς να ασκείται μεγάλη πίεση στο σύστημα», εξήγησε.

Η κοινωνική απόσταση διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο περιορίζοντας την εγχώρια μαζική μετάδοση κατά 70% τις 11 πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου σε σχέση με τις 11 ημέρες πριν τεθεί σε ισχύ, επεσήμανε ο Παρκ.

Όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πολίτες έχουν αρχίσει να βγαίνουν έξω καθώς έχουν κουραστεί από την απομόνωση και βλέπουν τον καιρό να βελτιώνεται, πρόσθεσε.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πολλοί πολίτες νιώθουν εξουθενωμένοι και ληθαργικοί εξαιτίας της συνεχιζόμενης κοινωνικής απόστασης», δήλωσε ο Παρκ. «Όμως αν χαλαρώσουμε, οι τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση και οι πολίτες μέχρι τώρα ενδέχεται να πάνε χαμένες», προειδοποίησε.

Το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανέφερε 94 νέα κρούσματα σήμερα, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 10.156. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά τρεις, φτάνοντας τους 177, ενώ περισσότεροι από 300 ασθενείς ανέρρωσαν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 6.325.

Χιλιάδες άνθρωποι στην Κεντρική Αμερική έχουν συλληφθεί επειδή παραβίασαν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης

Χιλιάδες άνθρωποι στην Κεντρική Αμερική έχουν συλληφθεί επειδή παραβίασαν τα μέτρα που έχουν υιοθετήσει οι κυβερνήσεις προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού σε μια περιοχή με μικρότερους ιατρικούς πόρους σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες.

Στην Κεντρική Αμερική μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι φτωχό και δεν έχει τη δυνατότητα να εργαστεί από το σπίτι, να πάρει αναρρωτική άδεια ή να τηρήσει τους κανόνες της κοινωνικής απόστασης διότι εργάζεται στην παραοικονομία και ζει σε παραγκουπόλεις.

Οι αρχές της Ονδούρας ανακοίνωσαν ότι περίπου 2.250 άνθρωποι έχουν συλληφθεί επειδή παραβίασαν την απαγόρευση κυκλοφορίας που τέθηκε σε ισχύ στα μέσα Μαρτίου.

Οι αρχές στη Γουατεμάλα ανακοίνωσαν ότι 5.705 άνθρωποι έχουν συλληφθεί επειδή βγήκαν από το σπίτι τους χωρίς να δηλώσουν αιτιολογία.

Στον Παναμά περισσότεροι από 5.000 πολίτες έχουν συλληφθεί τις τελευταίες εβδομάδες επειδή παραβίασαν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, ενώ άλλοι 424 επειδή δεν συμμορφώθηκαν με το μέτρο που προβλέπει ότι άνδρες και γυναίκες μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι διαφορετικές ημέρες της εβδομάδας.

Στο μεταξύ στο Ελ Σαλβαδόρ 712 άνθρωποι έχουν συλληφθεί επειδή δεν συμμορφώθηκαν με το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας στο σπίτι που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε και μεταφέρθηκαν σε κέντρα κράτησης.

Βραζιλία: Ο πρόεδρος Μπολσονάρου όρισε την Κυριακή ημέρα νηστείας και προσευχής προκειμένου να “απαλλαγεί” η χώρα από την επιδημία

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, αφού συμφώνησε σε αίτημα των ευαγγελικών χριστιανών, δήλωσε χθες Παρασκευή ότι η Κυριακή θα είναι εθνική ημέρα προσευχής και νηστείας προκειμένου «να απελευθερωθεί η Βραζιλία από το κακό» της επιδημίας του κορονοϊού.

Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Βραζιλία και παράλληλα οι επικρίσεις εναντίον του για τον τρόπο που χειρίζεται την κρίση ο Μπολσονάρου συναντήθηκε με ευαγγελικούς πάστορες έξω από την επίσημη κατοικία του. Οι ευαγγελικοί είναι μεταξύ των πιο πιστών υποστηρικτών του Βραζιλιάνου προέδρου.

«Με τους πάστορες και τους θρησκευτικούς ηγέτες θα ζητήσουμε από τους Βραζιλιάνους να τηρήσουν μία ημέρα νηστείας ώστε η Βραζιλία να απελευθερωθεί από αυτό το κακό το συντομότερο δυνατό», επεσήμανε μετά τη συνάντηση στον ραδιοφωνικό σταθμό Jovem Pan.

Χθες ο αριθμός των νεκρών στη Βραζιλία αυξήθηκε σε 359 από 299, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανήλθαν σε 9.056.

Η πλειονότητα των Βραζιλιάνων αποδοκιμάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο Μπολσονάρου υποτιμά την επιδημία covid-19 και στηρίζει τους κυβερνήτες και τους υγειονομικούς αξιωματούχους στους οποίους επιτίθεται ο Βραζιλιάνος πρόεδρος επειδή τάσσονται υπέρ των μέτρων κοινωνικής απόστασης, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες.

Ο Μπολσονάρου απομονώνεται ολοένα και περισσότερο πολιτικά καθώς εξακολουθεί να τάσσεται κατά των μέτρων κοινωνικής απόστασης που υιοθετούν πόλεις και πολιτείες, χαρακτηρίζοντάς τα οικονομικά καταστροφικούς τρόπους αντιμετώπισης ενός προβλήματος που έχει υπερεκτιμηθεί.

Η ιδέα της νηστείας και της προσευχής έλαβε νέα ώθησε χθες μεταξύ των υποστηρικτών του Μπολσονάρου και των ευαγγελικών ιερέων στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Η Βραζιλία αντιμετωπίζει μια σοβαρή κρίση. Οι δυνάμεις του κακού υψώνονται ενάντια σε έναν θεοσεβούμενο χριστιανό πρόεδρο, υπέρμαχο της οικογένειας. Η Κυριακή θα είναι μία ημέρα νηστείας», έγραψε ο ευαγγελικός πάστορας και γερουσιαστής Μάρκο Φελιτσιάνο στο Twitter.

Ο πάστορας Σίλας Μαλαφάια, επικεφαλής της μεγαλύτερης εκκλησίας των ευαγγελικών στη Βραζιλία, πρότεινε μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης η νηστεία να ξεκινήσει από τα μεσάνυκτα του Σαββάτου και να διαρκέσει ως το μεσημέρι της Κυριακής.

Η δημοτικότητα του Μπολσονάρου έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδό της από τότε που ανέλαβε την προεδρία πέρυσι.

Πρώην λοχαγός του στρατού, υπέρμαχος της παραδοσιακής οικογένειας και αντίπαλος της ομοφυλοφιλίας, ο Μπολσονάρου αν και ανατράφηκε ως καθολικός, βαφτίστηκε ευαγγελικός στον ποταμό Ιορδάνη, στο Ισραήλ, το 2016 όταν ξεκινούσε την προεκλογική του εκστρατεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα