back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Λιβύη: Νέα έκκληση του ΟΗΕ για ανθρωπιστική εκεχειρία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημία του κορονοϊού

Διαβάστε επίσης

Ο ΟΗΕ επανέλαβε χθες Σάββατο την έκκλησή του προς τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη για ανθρωπιστική εκεχειρία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημία του κορονοϊού, κατά την πρώτη επέτειο από την έναρξη της εκστρατείας του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ για την κατάληψη της Τρίπολης.

Στις 4 Απριλίου 2019 ο Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης και επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, έδωσε εντολή στις δυνάμεις του να καταλάβουν την Τρίπολη, η οποία βρίσκεται στα χέρια της αντίπαλής του κυβέρνησης εθνικής ενότητας, την οποία στηρίζει ο ΟΗΕ.

Από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 356 άμαχοι και έχουν τραυματιστεί ακόμη 329, σύμφωνα με την αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL).

«Η ανθρωπιστική κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί προηγουμένως στη Λιβύη», κατήγγειλε η UNSMIL σε ανακοίνωσή της.

Περίπου 149.000 άνθρωποι μέσα και γύρω από την Τρίπολη έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από την αρχή των συγκρούσεων, πρόσθεσε.

Εκτιμάται ότι περίπου 890.000 άνθρωποι έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια.

Η UNSMIL προέτρεψε τις αντιμαχόμενες πλευρές και τις ξένες δυνάμεις που τις στηρίζουν να ακούσουν τις προηγούμενες εκκλήσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για άμεση εκεχειρία.

«Η πανδημία covid-19, που εξαπλώνεται στη Λιβύη όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, δεν αναγνωρίζει ούτε εθνικά σύνορα ούτε διαχωρισμούς και αποτελεί ξεκάθαρα τη σοβαρότερη άμεση απειλή για την ευημερία και την υγεία του λιβυκού λαού», τόνισε η UNSMIL.

Οι υγειονομικές αρχές στη Λιβύη έχουν ανακοινώσει 16 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού και έναν θάνατο.

Οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Χάφταρ και των μαχητών πιστών στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας μαίνονται τις τελευταίες εβδομάδες, παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ και αρκετών χωρών για εκεχειρία προκειμένου η Λιβύη να μπορέσει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

Χθες Σάββατο δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν βλήμα έπεσε σε νοσοκομείο της Τρίπολης, δήλωσε αξιωματούχος.

Βλήμα όλμου έπληξε την πύλη του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Τρίπολης, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας φύλακας και μία γυναίκα, δήλωσε ο Άμιν αλ Χασίνι εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης.

Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Η Λιβύη είναι διχασμένη μεταξύ δύο αρχών: της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης στην Τρίπολη και μιας άλλης που έχει την έδρα της στο Τομπρούκ και στηρίζεται από τον Χάφταρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα