back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αισιοδοξία από την πορεία του κορονοϊού – 20 νέα κρούσματα -1.755 το σύνολο των ασθενών – στους 79 οι θάνατοι

Διαβάστε επίσης

Μειωμένος ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα. Ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 20 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 1755, εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες.
Από αυτά, 361 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ 90 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και 9 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Εξιτήριο έχουν πάρει 269 ασθενείς.
Έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 79 θανάτους συνολικά στη χώρα με το 29% να είναι γυναίκες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 73 έτη και το 83% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Κορονοϊός σε νέους ανθρώπους

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σήμερα στα μεμονωμένα σοβαρά ή μοιραία περιστατικά κορονοϊού σε νέους ανθρώπους. Όπως είπε στην Ιταλία, το 25% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 19 έως 50 ετών, στην Ισποανία το 33% των ασθενών είναι κάτω των 44 ετών, ενώ στην Αμερική το 29% των περιπτώσεων κορονοιού είναι ηλικάις 20-44 ετών.
Στην Ελλάδα από το σύνολο κρουσμάτων, το 45% αφορά σε άτομα ηλικίας 40-64 ετλων, το 31% από 18-39 ετών και το 2,8% -47 κρούσματα σε παιδιά.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, υπάρχει πολύς λόγος για το τι συμβαίνει και ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο σε νέους ανθρώπους χωρίς υποκείμενο νόσημα. Ενδεχομένως να υπάρχει ένα γονίδιο του υποδοχέα που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός για να μας επιτεθεί και παραλλαγές στο γονίδιο αυτό μπορεί να ανοίξουν την πόρτα στον ιό λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο.
Επίσης, η άμυνά μας, το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να αντιδράσει έντονα και να οδηγήσει σε μία καταιγίδα φλεγμονής.
Οι νεότεροι σε ηλικία, πρόσθεσε, δεν φοβούνται συνήθως τις ασθένειες και παίρνουν λιγότερα μέτρα προστασίας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι «υπάρχει μια βραδεία αύξηση ίσως να δούμε και μείωση. Δεν μιλάμε για κορύφωση της επιδημίας, μιλάμε για επιπέδωση της καμπύλης, μιλάμε για ένα δεύτερο κύμα στο μέλλον, και μιλάμε για κάποια μέτρα επανάκαμψης. Ωστόσο, δεν είναι η ώρα ακόμα για επανάκαμψη. Ο σχεδιασμός γίνεται πολύ προσεκτικά. Σε κάποιες χώρες στην Άπω Ανατολή ετοιμάζονται για τρίτο κύμα της επιδημίας, χρειάζεται έλεγχος λοιπόν. Έχουμε κάνει το πρώτο βήμα και προχωράμε δυνατά».

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι «στα επόμενα βήματα σημαντικό ρόλο θα παίξει το τεστ αντισωμάτων, αλλά ακόμα δεν έχουμε αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων. Το πρώτο σχέδιο ολοκληρώνεται στις 27 Απριλίου, όλα είναι μεταβλητά , αξιολογούμε συνεχώς και βήμα βημα προχωράμε».

Επιπρόσθετα, ο καθηγητής ανέφερε ότι η επιθυμία των επιστημόνων είναι να αποκτήσουμε σταδιακά την ανοσία απέναντι στον κορονοιό και όχι απότομα γιατί αυτό θα σήμανε πολλούς νεκρούς και πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι επιστήμονες περιμένουν δεύτερο κύμα της επιδημίας το φθινόπωρο ή το χειμώνα.

Ο κ.Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε ανθρώπους που σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες και παρά τον ανθρώπινο φόβο έγιναν δωρητές μυελού των οστών, λέγοντας μάλιστα, ότι σε μία περίπτωση ο δότης είναι συμβατός με ένα παιδί από την Τουρκία.

Νίνα Κομνηνού

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα