back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μπαράζ αυξήσεων στις τιμές των εσπεριδοειδών λόγω κορονοϊού

Διαβάστε επίσης

Αυξημένη σε ποσοστό 100% καταγράφεται τις τελευταίες μέρες η αγορά πορτοκαλιών και λεμονιών, με αποτέλεσμα οι τιμές τους να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Η αισχροκέρδεια σε συνδυασμό με τη μαζική αγορά εσπεριδοειδών, λόγω της πανδημίας, είναι δυο από τους βασικούς λόγους που προτάσσει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Παντελής Μόσχος, σε μια προσπάθεια να αιτιολογήσει την εκτίναξη των τιμών που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό σε πορτοκάλια και λεμόνια. Αυξήσεις, που για αυτά τα προϊόντα μεταφράζονται μέχρι και τρεις φορές υψηλότερες, σε σχέση με τις τιμές που θα πωλούνταν σε κανονικές συνθήκες.

Εκτίναξη τιμών

Ειδικότερα, η μεγάλη ζήτηση επέφερε και εκτίναξη των τιμών, με τα πορτοκάλια να φτάνουν ήδη το 1.45 ευρώ το κιλό από 50-80 λεπτά που θα είχαν υπό κανονικές συνθήκες. Στα δυο ευρώ και πέντε λεπτά εκτινάχθηκαν τα λεμόνια στους πάγκους των σούπερ μάρκετ, όταν σε κανονικές συνθήκες θα πωλούνταν από 50-70 λεπτά το κιλό. Μάλιστα, ακόμη και σε αυτές τις τιμές γίνονται ανάρπαστα και εξαφανίζονται από τους πάγκους.

Ποιοι είναι ωστόσο οι παράγοντες που οδήγησαν σε αλματώδη αύξηση των τιμών σε αυτά τα προϊόντα; Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Παντελής Μόσχος αποδίδει αυτή την αύξηση σε τρεις λόγους :

1) Στις συστάσεις των ειδικών για κατανάλωση προϊόντων που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

2) Στην ιδιοτύπως πρωτόγνωρη κατάσταση στις λαϊκές αγορές. Ο κ.Μόσχος, τονίζει ότι οι τιμές σε λεμόνια, πορτοκάλια και μανταρίνια, καθώς και σε μια σειρά άλλων φρούτων και λαχανικών, είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν σημαντικά τις επόμενες ημέρες κι όχι αποκλειστικά εξ’ αιτίας του κορονοϊού. « Κύριο παράγοντα αποτελεί ο αποκλεισμός των παραγωγών των λαϊκών αγορών, από τις λαϊκές της Αθήνας, καθώς η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, έπειτα από συστάσεις των γιατρών, έχει απαγορεύσει την προσέλευση παραγωγών από διαφορετικές περιφέρειες στις λαϊκές αγορές, για ν’ αποτρέψει τον συνωστισμό στους πάγκους.

3) Στην προσπάθεια να αισχροκερδίσουν κάποιοι. « Την ώρα που οι παραγωγοί της επαρχίας διαθέτουν στην αγορά λεμόνια και πορτοκάλια σε τιμή χονδρικής 30-40 λεπτά και βλέπουμε αργότερα αυτό το «ράλι» των τιμών σε πάγκους διαφόρων σημείων πώλησης, τότε ένας από τους παράγοντες για αυτή την άνοδο είναι και η αισχροκέρδεια», τόνισε ο κ. Μόσχος.

Κώστας Κορέλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα