back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Βαλκανική Τριλογία» της Ολίβια Μάνινγκ

Διαβάστε επίσης

Ένα ιστορικό ντοκουμέντο, μια νίκη της συγγραφικής πένας, αλλά και ένα ολοκληρωμένο χρονικό για τη συναισθηματική εξέλιξη της δυτικής κοινωνίας.

Ένας νεαρός καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας και η σύζυγος του καταφτάνουν από το Λονδίνο στο Βουκουρέστι τον Σεπτέμβριο του 1939 αμέσως μετά τον γάμο τους. Διπλά παιχνίδια και καταγραφή της καθημερινότητας σε μια εποχή όπου όλα είναι τραγικά αβέβαια και κανείς δεν ξέρει τι του επιφυλάσσει το μέλλον. Πώς σε μια κρίσιμη περίοδο βιώνεται το παρόν;

Ένα ταξίδι στα Βαλκάνια που φτάνει στο τελευταίο μέρος μέχρι την Ελλάδα και την εισβολή των Γερμανών στην Αθήνα. Βασισμένη εν πολλοίς στη ζωή της ίδιας της συγγραφέως και γραμμένη μεταξύ των ετών 1960 και 1965, η τριλογία έχει βρει πλέον τη θέση της ως ένα από τα καλύτερα μεταπολεμικά βρετανικά λογοτεχνικά έργα και ως μια πολύτιμη καταγραφή της συγκεκριμένης περιόδου, γνωρίζοντας και μια συνέχεια με την Τριλογία του Λεβάντε και μια επιτυχημένη τηλεοπτική διασκευή το 1987 με τους Κένεθ Μπράνα και Έμα Τόμσον.

‘Θα τα καταφέρουμε να διαφύγουμε επειδή έτσι πρέπει. Η μεγαλύτερη περιουσία και η μεγαλύτερη τύχη είναι η ζωή. Πρέπει να τη διαφυλάξουμε’.

Τα τρία μέρη της Βαλκανικής Τριλογίας ‘Η μεγάλη τύχη’, ‘Η κατεστραμμένη πόλη’ και ‘Ήρωες και φίλοι’ της Ολίβια Μάνινγκ κυκλοφορούν σε επίτομη έκδοση και σε μετάφραση Κλαίρης Παπαμιχαήλ από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα