back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μπαράζ κινητοποιήσεων στα Νοσοκομεία

Διαβάστε επίσης

«Τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή»

Κινητοποίηση στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας πραγματοποιήθηκε σήμερα Παγκόσμια μέρα Υγείας από γιατρούς, νοσηλευτές, καθαριστές/καθαρίστριες και τραυματιοφορείς, ζητώντας την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

Μεταξύ αυτών και το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Γεώργιος Γεννηματάς, όπου βρέθηκαν και αλληλέγγυοι, με την αστυνομία, ωστόσο, να μην επιτρέπει να ενωθούν με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου που έδιναν τον τόνο της κινητοποίησης. Με συνθήματα όπως «δωρεάν υγεία για όλο το λαό, σε κάθε μετανάστη και ανασφάλιστο», γιατροί και υγειονομικοί ζητούν μόνιμες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία καταγγέλλοντας, για μια ακόμη φορά, τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Επίσης έκαναν λόγο και για σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό. Ενώ ζητούν να διενεργηθούν περισσότερα τεστ για τον κορονοϊό προκειμένου να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τον αριθμό των κρουσμάτων. Επισημαίνουν, παράλληλα, πως πρέπει να γίνει πλήρη επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και να ανοίξουν όλες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

«Συγκεντρωθήκαμε εδώ, μετά από απόφαση και της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) να γίνουν κινητοποιήσεις σε όλα τα νοσοκομεία, για να πούμε αλήθειες. Η κοροϊδία έχει φτάσει στο τέρμα, μας λένε συνέχεια ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση και ότι πάνω απ’ όλα είναι η ατομική ευθύνη. Καθόλου έτοιμο δεν είναι το δημόσιο σύστημα υγείας, είναι ελλείψεις που έχουν συσσωρευτεί εδώ και δεκαετίες τόσο σε προσωπικό, όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή και απέναντι στη ατομική ευθύνη που μας λένε, εμείς βάζουμε την κρατική ευθύνη” δήλωσε στον Αθήνα 9.84 η Γεωργία Φίλιππα, η οποία είναι επικουρική γιατρός-παθολόγος στη Β’ παθολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών “Γεώργιος Γεννηματάς”. Πρόσθεσε ότι “είναι κρατική ευθύνη όταν ξεκινάς αυτή τη μάχη έχοντας 30.000 κενές οργανικές θέσεις. Είναι κρατική ευθύνη όταν ξεκινάς αυτή τη μάχη έχοντας γενικεύσει και στα νοσοκομεία τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, είναι κρατική ευθύνη όταν ξεκινάς με κρεβάτια στις ΜΕΘ που καλύπτουν λιγότερο από το 1/5 των αναγκών του ελληνικού πληθυσμού. Είναι κρατική ευθύνη όταν δεν υπάρχει ιδέα πώς έχει εξαπλωθεί ο κορονοϊός στην κοινότητα επειδή δεν “σκανάρεται” ο πληθυσμός, είναι κρατική ευθύνη όταν αρνούνται στους εργαζόμενους που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα να κάνουν το τεστ, είναι κρατική ευθύνη όταν δουλεύουμε με ένα προσωπικό το οποίο είναι εξαντλημένο, εξοντωμένο . Μας χρωστάνε εφημερίες και ρεπό, και από την άλλη βγαίνουν στα μπαλκόνια για να μας χειροκροτήσουν. Δεν θέλουμε κανένα από τα χειροκροτήματα τους».

Επανέλαβε το πάγιο αίτημα των νοσοκομειακών ιατρών για μόνιμο προσωπικό, ενώ επεσήμανε ότι «θέλουμε να γίνει επίταξη του ιδιωτικού τομέα εδώ και τώρα, όπως και τα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που μας λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, να δίνουν 30.000.000 στους κλινικάρχες και στις ιδιωτικές κλινικές. Θέλουμε άμεσα, μέσα υψηλής προστασίας για όλο το προσωπικό».

Κατέληξε λέγοντας ότι όσον αφορά στις προσλήψεις στο ΕΣΥ, για τις οποίες είχε κάνει λόγο ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, πως «εμείς ακόμα περιμένουμε τις ορδές των προσλήψεων και τις ορδές των μέσων προστασίας. Ουσιαστικά προσπάθησαν να καλύψουν τα κενά είτε με μεταθέσεις από κέντρα υγείας σε νοσοκομεία, είτε από νοσοκομεία σε άλλα
νοσοκομεία, είτε από μεταθέσεις στα ίδια τα τμήματα. Οι προσλήψεις που έχουν γίνει είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού και γίνονται με το θεσμό της ελαστικής εργασίας. Ποιος θα έρθει με αυτούς τους μισθούς, με αυτές τις συνθήκες εργασίας, ποιος συνάδελφος θα έρθει να δουλέψει για να βγάλει το φίδι από την τρύπα;».

Παρέμβαση στο υπουργείο Υγείας από την «Αγωνιστική Ταξική Ενότητα»

Την ίδια ώρα στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, μέλη της Αγωνιστικής Ταξικής Ενότητας -παράταξη του Εργατικού Κέντρου Αθηνών- βρέθηκαν έξω από το υπουργείο Υγείας. Εκεί σήκωσαν πανό και έδωσαν τον τόνο της κινητοποίησης με συνθήματα, όπως «λεφτά για την υγεία και τους μισθούς και όχι για τα κέρδη και τους εξοπλισμούς». Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέμβασης, υπήρχε και διακριτική παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας κοντά στο σημείο.

Βίκτωρας Αντωνόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα