back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο Μπόρις Τζόνσον στην εντατική – Ο Ντόμινικ Ράαμπ ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού

Διαβάστε επίσης

Στην εντατική μονάδα του λονδρέζικου νοσοκομείου St. Thomas παραμένει από εχθές το βράδυ ο Μπόρις Τζόνσον, η κατάσταση της υγείας του οποίου δεν σημείωσε κάποια εξέλιξη σήμερα, μετά τη χθεσινοβραδινή επιδείνωση των συμπτωμάτων του νέου κορονοϊού. Μια από τις τελευταίες πράξεις του Βρετανού πρωθυπουργού πριν την εισαγωγή του στην ΜΕΘ, ήταν να ορίσει το νούμερο δυο στην κυβέρνηση του, τον υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, ως αντικαταστάτη του για όσο χρόνο χρειασθεί. 

Από σήμερα ο 46χρονος Ράαμπ συγκεντρώνει τα βλέμματα του διεθνούς ενδιαφέροντος σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο ασκών χρέη πρωθυπουργού θερμός θιασώτης του Brexit ήταν αντίπαλος του Τζόνσον στην κούρσα της διαδοχής για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, το 2019. Είχε επικρίνει τότε «τα μεγάλα λόγια» του Τζόνσον για το Brexit, αλλά στη συνέχεια βγήκε εκτός της διαδικασίας και εν τέλει στήριξε την υποψηφιότητα του Τζόνσον.

Ποιός είναι ο Ντόμινικ Ράαμπ

Δικηγόρος στο επάγγελμα, εξελέγη για πρώτη φορά το 2010  και ορίστηκε υπουργός Εξωτερικών στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο του Τζόνσον μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πρωθυπουργού τον Ιούλιο του 2019. Ο Ράαμπ θεωρείται σκληροπυρηνικός ευρωσκεπτικιστής και ένθερμος υποστηρικτής της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γιος Εβραίου πρόσφυγα που γεννήθηκε στην Τσεχική Δημοκρατία και διέφυγε από τους ναζί το 1938, ο Ράαμπ μεγάλωσε στο Μπάκιγχαμσαϊρ. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Προτού εισέλθει στο βρετανικό κοινοβούλιο το 2010, εργάστηκε για τη διπλωματική υπηρεσία της Βρετανίας.

Παρά τις ευρωσκεπτικές του θέσεις, όταν ο τότε πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κέρδισε τις εκλογες του 2015, ο Ράαμπ ανέλαβε καθήκοντα στη νέα κυβέρνηση. Εκείνη την εποχή θεωρείτο ανερχόμενο αστέρι στο κόμμα και η προβολή του θεωρήθηκε ως ένας τρόπος ο πρωθυπουργός  να ενισχύσει τα διαπιστευτήρια του μεταξύ των ευρωσκεπτικιστών Τορις. Υπήρξε επίσης, ο Ράαμπ,  για μικρή περίοδο υπουργός για το Brexit στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, αλλά παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας στη συμφωνία της με τις Βρυξέλλες, η οποία απορρίφθηκε κατ’ επανάληψη από το κοινοβούλιο.

Ερώτημα πρώτο, η τροποποίηση των κανόνων του lockdown

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει την διακυβέρνηση της χώρας για όσο διάστημα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παραμένει στην εντατική και οποιαδήποτε απόφαση για την άρση των μέτρων του lockdown δεν θα καθυστερήσει, διαβεβαίωσε ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ.

Σε ερώτηση σχετικά με την λήψη απόφασης για την τροποποίηση των κανόνων του lockdown, οι οποίοι επρόκειτο να εξετασθούν χθες, ο Γκόουβ απάντησε: “Οχι, δεν θα καθυστερήσει. Θα λάβουμε απόφαση συλλογικά ως κυβέρνηση…το πρόσωπο που θα λάβει την τελική απόφαση είναι…ο υπουργός Εξωτερικών”.

Τι γίνεται με τους κώδικες των πυρηνικών

Σε ερώτηση του BBC σχετικά με το αν ο Ντόμινικ Ράαμπ έχει το έλεγχο των κωδίκων των πυρηνικών δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Μάικλ Γκόουβ απάντησε: Για το θέμα “ισχύουν ακριβή πρωτόκολλα”. “Απλώς, δεν μπορώ να μιλήσω για θέματα εθνικής ασφαλείας”.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις επίσημες πυρηνικές δυνάμεις. Διαθέτει τέσσερα πυρηνικά υποβρύχια οπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους Trident II D5 που φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Διαθέτει επίσης περί τις 215 πυρηνικές κεφαλές, από τις οποίες οι 120 είναι επιχειρησιακά διαθέσιμες.

Μόνο ο Βρετανός πρωθυπουργός μπορεί να διατάξει πυρηνικό πλήγμα. Μία τέτοια εντολή διαβιβάζεται σε ένα από τα πυρηνικά υποβρύχια μέσω ειδικού συνδυασμού κωδίκων.

 

Στάσιμη η κατάσταση του Μπόρις Τζόνσον μετά τη χθεσινοβραδινή επιδείνωση

Στο νοσοκομειο St. Thomas ο Μπορις Τζονσον έλαβε 4 λίτρα οξυγόνου με μάσκα, χωρίς δηλαδή διασωλήνωση η αναπνευστήρα. Αυτό έλεγαν μέχρι εχθές αργά το βράδυ οι πληροφορίες που προέρχονται από την Ντάουνινγκ Στριτ . Βρετανοί λοιμοξιολογοι που γνωρίζουν σημειώνουν σήμερα ότι ο 55χρονος Μπόρις Τζόνσον δέχεται υποστήριξη της αναπνευστικής του λειτουργίας με τη μέθοδο που ονομάζεται “Συνεχής θετική πίεση των αεραγωγών ” (Continuous positive airway pressure, CPAP).

Σε κατάσταση σοκ το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να διαχειρισθεί μια κρίση με όλα τα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης, πολιτικής, κοινωνικής και υγειονομικής αβεβαιότητας.Εν μέσω πανδημίας και με το Brexit σε εξέλιξη, ο άνθρωπος που ανέλαβε να οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον βρίσκεται στη ΜΕΘ μετά από μια ταχεία και εξαιρετικά επικίνδυνη επιδείνωση της υγείας του. Ο Covid-19 προελαύνει, η χώρα βρίσκεται σε lockdown και οι υγειονομικές αρχές της χώρας κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας ενώ προσπαθούν να καλύψουν τα κενά σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Οι Βρετανοί  συγκινημένοι εύχονται γρήγορη ανάρρωση στον πρωθυπουργό και οι διεθνείς ηγέτες στέλνουν περαστικά και την στήριξη τους. Στην Ντάουνινγκ Στριτ, η προσπάθεια να κατασιγασθούν οι έντονες ανησυχίες, για το ενδεχόμενο κυβερνητικής κρίσης, είναι προφανής, όταν στις πληροφορίες που προέρχονται από το  νοσοκομείο σημειώνεται ότι τα τέσσερα λίτρα οξυγόνου είναι αρκετά λιγότερα από την ποσότητα που χορηγείται στους ασθενείς του νέου κορονοιού στις ΜΕΘ.

Ο βρετανικός τύπος στη δίνη του σοκ

Οι Times του Λονδίνου γράφουν ότι μετα την εισαγωγή του στην ΜΕΘ χορηγήθηκε στον πρωθυπουργό οξυγόνο εξαιτίας δυσχέρειας στην αναπνοή και ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ αναλαμβάνει την ευθύνη του «πολεμικού συμβουλίου» για τον κορωνοϊό. Επικαλείται πληροφορίες γιατρού από το νοσοκομείο St. Thomas, όπου νοσηλεύεται ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον οποίο ως αργά το βράδυ της Δευτέρας δεν είχε διασωληνωθεί.  Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου που χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της επιδείνωσης της κατάστασης του ΜπόριςΤζόνσον «σοκαριστική» στιγμή.

Η εφημερίδα The Guardian έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο Τζόνσον στην εντατική μετά την επιδείνωση των συμπτωμάτων του ιού» και  δημοσιεύει μεταξύ άλλων δηλώσεις του καθηγητή  Ντέρεκ Χιλ . Σύμφωνα με τον καθηγητή του UCL « ο πρωθυπουργός δέχεται υποστήριξη της αναπνευστικής του λειτουργίας με μια μέθοδο που ονομάζεται “Συνεχής θετική πίεση των αεραγωγών ” (Continuous positive airway pressure, CPAP), η οποία χρησιμοποιείται πιο συχνά στην θεραπεία της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας». Πρόκειται όπως σχολιάζει ο καθηγητής  Ντέρεκ Χιλ για μέθοδο για την οποία  η εμπειρία από την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες «έχει δείξει ότι η CPAP μπορεί να είναι αποτελεσματική σε ασθενείς με COVID-19, τουλάχιστον αρχικά», ωστόσο «πολλοί ασθενείς» τελικά «χρειάζονται διασωλήνωση».

Η Daily Telegraph με το σχεδόν πανομοιότυπο τίτλο «Ο Τζόνσον στην εντατική» αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός μεταφέρθηκε σε ΜΕΘ μετά την επιδείνωση των συμπτωμάτων  της ασθένειας του νέου κορονοιού 11 ημέρες μετά την , για την περίπτωση που χρειαστεί αναπνευστική υποστήριξη, ενώ δημοσιεύει δηλώσεις του Ντόμινικ Ράαμπ, που αναπληρώνει τον πρωθυπουργό κατά την ανάρρωσή του. Αναφέρεται στις ευχές για ανάρρωση στον πρωθυπουργό από το υπουργικό του συμβούλιο αλλά και πολιτικούς του αντιπάλους, όπως και στην ενημέρωση της βασίλισσας Ελισάβετ για την κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού. Σε πιο δραματικούς τόνους η ταμπλόιντ Daily Mail έχει τ τίτλο «Ο χτυπημένος (από τον κορονοϊόΜπόρις μεταφέρθηκε στην εντατική» χαρακτηρίζει «δραματική» την επιδείνωση της υγείας του πρωθυπουργού, «σοκαριστική» την αποκάλυψη και τον Ντόμινικ Ράαμπ αντικαταστάτη του για όσο διαρκεί «η κρίση».

Οι Financial Times επιμένουν ιδιαίτερα στο ότι ο πρωθυπουργός όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του αλλά και ό ίδιος δεν διατηρεί αυτή τη στιγμή τα ηνία της κυβέρνησης . Από την πλευρά της  Daily Mirror έχει με τίτλο «Ο άρρωστος Μπόρις αντιμέτωπος με τον αγώνα για τη ζωή» και αναφέρεται στις ανησυχίες για την πνευμονία του πρωθυπουργού που επιδεινώθηκε με σοβαρή δύσπνοια αργά χθες το απόγευμα.  “Μέσα σε δυο ώρες τα πράγματα  άλλαξαν δραστικά στο St. Thomas  και ο πρωθυπουργός μπήκε στην Εντατική αφού προηγουμένως με επιστολή του ζητούσε από τον Υπουργό των Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ να αναλάβει τα καθήκοντα του.  Η εφημερίδα Independent μεταφέρει τις εξελίξεις  για την επιδείνωση της υγείας του πρωθυπουργού  και σημειώνει ότι συνέπεσαν με τη δήλωση του Ράαμπ ότι δεν είχε επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό για 48 ώρες.

Η παράδοση των  πρωθυπουργικών καθηκόντων στον υπουργό Εξωτερικών -δεύτερος τη τάξει υπουργός του υπουργικού συμβουλίου μετά τον ίδιο τον πρωθυπουργό- ήρθε μετά από μέρες επιμονής του  Μπόρις Τζόνσον ότι θα παραμείνει επι κεφαλής στη μάχη της Βρετανίας κατά του κορονοϊού.  Ωσόσο την Κυριακή, δέκατη ημέρα της απομόνωσης στην πρωθυπουργική κατοικία, η φθίνουσα υγεία του Μπόρις Τζόνσον έγινε εμφανής στους συναδέλφους του, υπουργούς, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των 10. Κατά τη διάρκεια της 45λεπτης σύσκεψης με τους υπουργούς, μεταξύ των οποίων οι Μάικλ Γκόουβ, Ρίσι Σουνάκ και Ματ Χάνκοκ, πηγές περιέγραψαν τον Μπόρις Τζόνσον ως χλωμό και κουρασμένο, ενώ κάποιοι διαπίστωσαν προβλήματα στην αναπνοή του όσο μιλούσε.

Οσον δε αφορά στον ιδιο τον Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε αργά χθες το βράδυ: “Η βρετανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι υλοποιούνται τα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον για την καταπολέμηση της επιδημίας του κορονοϊού, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός λαμβάνει φροντίδα στη μονάδα εντατικής θεραπείας “. “Η δουλειά της κυβέρνησης θα συνεχιστεί
….Ο πρωθυπουργός είναι σε ασφαλή χέρια… και η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εστιάζει να διασφαλίζει ότι η κατεύθυνση του πρωθυπουργού, όλα τα σχέδια διασφάλισης ότι μπορούμε να νικήσουμε τον κορονοϊό και να ξεπεράσουμε αυτή την πρόκληση, θα υλοποιηθούν», τόνισε ο ασκών χρεη πρωθυπουργού . «Προσευχόμαστε για την ταχεία ανάρρωση του πρωθυπουργού», έγραψε στο Twitter o δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, τονίζοντας ότι «δεν θα μπορούσε να βρίσκεται σε πιο ασφαλή χέρια» αφού το νοσοκομείο Σεντ Τόμας έχει «κάποιο από το καλύτερο ιατρικό προσωπικό στον κόσμο».
«Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του (…) Του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση», ήταν η πρώτη αντίδραση της υπουργού Εμπορίου Λις Τρας.
«Τρομερά θλιβερά νέα. Όλες οι σκέψεις της χώρας είναι με τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του σ’ αυτήν την απίστευτα δύσκολη περίοδο», είπε ο νέος ηγέτης των Εργατικών, ο Κιρ Στάρμερ.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα