back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τσιόδρας:1.832 τα κρούσματα – 81 θάνατοι – Η άρση των μέτρων θα είναι μαραθώνιος

Διαβάστε επίσης

Άλλα 77 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 επιβεβαιιώθηκαν στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος δεν άφησε πολλά περιθώρια για σύντομη έξοδο της χώρας από τα περιοριστικά μέτρα.

“Η άρση των μέτρων δεν είναι εύκολη υπόθεση”, είπε. “Ειναι μαραθώνιος, δεν είναι σπριντάρισμα, ελάχιστες χώρες συζητούν αυτή τη στιγμή την άρση των μέτρων, ενώ άλλες είναι ακόμα σε εκτακτη ανάγκη .
Ο σχεδιασμός των μέτρων έχει ως στόχο την διαφύλαξη της υγείας. Κάποιοι επιστήμονες προτείνουν την εναλλαγή της άρσης των μέτρων και του περιορισμού της κυκλοφορίας. Είναι σαν ένα δρόμος με πολλές στροφές, που ο οδηγός οδηγεί πολύ προσεκτικά και φρενάρει συνέχεια”

«Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε»

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι “δεν πρέπει να εφησυχάσουμε γιατί πολύ γρήγορα μπορεί να αλλάξει η καλή εικόνα, για τις περισσότερες χώρες δεν είναι η καταλληλη στιγμή για αυτές τις αλλαγές”, ενώ ευχαρίστησε γι άλλη μία φορά τους γιατρούς και τους νοσηλευτές με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Όπως είπε στην Ισπανία 15.000 υγειονομικοί είναι είτε ασθενείς είτε σε καραντίνα, ενώ στην Ιταλία το 10% των κρουσμάτων είναι γιατροί.
Μάλιστα ο κ. Τιόδρας σημείωσε ότι οι γιατροί δίνουν μεγάλη μάχη, πολλές φορές χωρίς όπλα. Εχουμε δει συναδέλφους που χρησιμοποιούν αδιάβροχα μιας χρήσης ή και σακούλες σκουπιδιών για να προστατευθούν όταν εξετάζουνα σθενείς.

Συνολικά κρούσματα
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 1832, εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες.
Από αυτά, 501 (20.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό.
Διασωληνωμένο νοσηλεύονται 90 συμπολίτες μας και η διάμεση ηλικία τους είναι τα 66 έτη, 19 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 72% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Δέκα ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 81 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 23 ήταν γυναίκες (28.8%) και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 88% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 28584 κλινικά δείγματα.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό ανακοίνωσε ακόμα ότι έρευνα που έγινε σε 43 έγκυες, βρέθηκε ότι το 85% είχαν πολύ ήπια μορφή της νόσου ενώ κανένα από τα μωρά δεν βρέθηκε μολυσμένο.

Η διασπορά στην κοινότητα

Σχετικά με την διασπορά στην κοινότητα, ο κ.Τσιόδρας είπε ότι “δεν υπάρχει συνολική πληροφορία για τον πληθυσμό, επιδημιολογικές μελέτες και μελέτες επιτήρησης, που είναι εν ισχύ θα δώσουν συμπεράσματα. Για την θέση της χώρας, ο κ.Τσιόδρας είπε ότι υπάρχει ασφαλής εκτίμηση για τους θανάτους στη χώρα και η επιδημική καμπύλη των θανάτων αναμένεται να δείξει μείωση τις επόμενες μέρες. Φαίνεται ότι έχει επιπεδωθεί η καμπύλη και δεν υπάρχει τεράστια διασπορά. Αν δεν υπήρχαν τα μέτρα, θα υπήρχε τεράστια διασπορά και αυτό θα φαινόταν και στον αριθμό των νεκρών. Προοδευτικά θα δείτε τους δείκτες να μειώνονται. Τα μέτρα που έχουμε λάβει, δείχνουν να έχουν συγκρατήσει την επιδημία”.

Εμβόλια για τους συγγενείς με τον COVID-19
Απαντώντας σε ερώτηση αν υπήρξαν εμβόλια για τους συγγενείς με τον COVID-19 ιούς, τους SARS και τον MERS, τόνισε ότι είναι απορίας άξιο ότι δεν απέδωσαν οι προσπάθειες για εμβόλιο- για τον Sars έμεινε μάλιστα σε ειδικά ερευνητικά πρωτόκολλα. Για τον Mers, είπε, έγιναν προσπάθειες για εμβόλιο, αλλά δεν υπήρξε κάτι. Πρόσθεσε πάντως ότι και οι δύο αυτοί ιοί είχαν χαμηλή μεταδοτικότητα και θνητότητα. Οι προσπάθειες για τον Covid-19 είναι πιο εντατικές και έχουμε μια ελπίδα παραπάνω. Το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν εμβόλια για τους συγγενείς ιούς, δείχνει και τη δυσκολία του εγχειρήματος, είπε ο κ.Τσιόδρας.
Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης μιλώντας για την ενεργοποίηση των κινητών μονάδων και των ιδιωτών γιατρών είπε ότι έχουν γίνει οι ρυθμίσεις ώστε να δρομολογηθούν τις επόμενες μέρες.

Νίνα Κομνηνού

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα