back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κορονοϊός: 52 νέες περιπτώσεις – 1884 συνολικά – 83 θάνατοι

Διαβάστε επίσης

Άλλα 52 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας, ανακοίνωσε ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 1884, εκ των οποίων το 57% αφορά άνδρες.

Από αυτά, 509 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 708 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 84 συμπολίτες μας Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη. Το 20% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77 % έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 14 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 83 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 23 ήταν γυναίκες (28.8%) και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 87% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 32528 κλινικά δείγματα.

«Δεν μπορώ να συνηθίσω την απώλεια των ανθρώπων, είναι πληγή στην καρδιά μας», είπε ο κ. Τσιόδρας ενώ ανακοίνωσε ότι γίνονται έλεγχοι για τον κορονοϊο στη νέα δομή αστέγων του Δήμου Αθηναίων.

Σχετικά με τη χορήγηση χλωρικίνης και κολχικίνης, ο κ.Τσιόδρας είπε ότι δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού, στα πλαίσια πρωτοκόλλων όμως, χρησιμοποιούνται φάρμακα, που υπάρχουν ενδείξεις ότι βοηθούν πάρα πολύ. «Θα έχουμε περισσότερα δεδομένα εντός των επόμενων ημερών και στην πατρίδα μας, αλλά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πάρα πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ανταπόκριση ενός ανθρώπου και στον ιό και στα φάρμακα. Πορευόμαστε με ό,τι καλύτερο έχουμε στη διάθεσή μας».

Για τους ασθενείς που έχουν αναρρώσει και την ελευθερία κινήσεων που θα έχουν, ο κ.Τσιόδρας είπε ότι το 30% των ασθενών με κορονοϊό έχει πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία και πολλοί έχουν αναρρώσει και στο σπίτι. Θα μπορούν να επανέλθουν στις δουλειές τους χωρίς πρόβλημα και θα μπορούν να «χρησιμοποιηθούν» για να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους ενδεχομένως με τη μετάγγιση ορού. Γίνεται αντίστοιχη μελέτη στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Θα είναι δυνητικά ένας τρόπος προσφοράς αυτών των ανθρώπων, μέσω των αντισωμάτων.

«Όχι ταυτότητα ή διαβατήριο υγειονομικό, που ακούγεται, θέλουμε να ενώσουμε, όχι να διχάσουμε τους ανθρώπους», είπε ο κ. Χαρδαλιάς προσθέτοντας ότι μετά τη λήξη της περιόδου παρακολούθησης, όσοι αναρρώνουν επιστρέφουν κανονικά στην ζωή τους.

Ο κ.Τσιόδρας επισήμανε ότι χάρη στα μέτρα βρισκόμαστε στη φάση του μετριασμού της επιδημίας, ενώ αναφέρθηκε και πάλι στη χρήση της μάσκας από τον γενικό πληθυσμό. “Μπορεί να ενέχει και κινδύνους η χρήση της, ειδικά του εφησυχασμού, ότι είμαστε προστατευμένοι”, είπε. «Η μαζική χρήση μασκών μπορεί να οδηγήσει σε εκτροπή των πόρων από άλλα μέτρα δημόσιας υγείας όπως η υγιεινή των χεριών», είπε και επανέλαβε πως σημαντικότερα μέτρα είναι η αποφυγή του συνωστισμού, η φυσική απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρο από άλλα άτομα, η συχνή υγιεινή των χεριών με αντισηπτικό ή σαπούνι και νερό.

Ο κ.Τσιόδρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης, να αποφασιστεί η μαζικότερη χρήση μάσκας, ανάλογα με την πορεία της ασθένειας σε μια χώρα ή ακόμη και σε ειδικούς πληθυσμούς.

Η τελική τοποθέτηση της ελληνικής επιτροπής θα ανακοινωθεί επίσημα την Πέμπτη.

Για τα κρούσματα κορονοϊού στην κοινότητα των υγειονομικών, ο κ.Τσιόδρας είπε ότι υπάρχουν και αναμένονται κρούσματα και γι’ αυτό το λόγο έχουν ληφθεί μέτρα προφύλαξης. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι τα περισσότερα κρούσματα ήταν κατά το πρώτο διάστημα. Μέχρι στιγμής 245 υγειονομικοί έχουν πάρει αναρρωτική άδεια και 101 είναι σε αυτοαπομόνωση.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα