back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Φρένο» στους επίδοξους εκδρομείς του Πάσχα – Αυστηροί έλεγχοι και τσουχτερά πρόστιμα

Διαβάστε επίσης

«Φρένο» σε όσους σχεδίαζαν να εκδράμουν στην περιφέρεια και να περάσουν τις γιορτές του Πάσχα, στα εξοχικά τους, σε χωριά και νησιά βάζει η Κυβέρνηση εφαρμόζοντας από χθες το απόγευμα αυστηρούς και σαρωτικούς ελέγχους στις υπεραστικές μετακινήσεις.

Παράλληλα όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς αυστηροποιούνται και οι ποινές για όσους εντοπίζονται να μετακινούνται χωρίς σοβαρό λόγο σε άλλο νομό από αυτόν της μόνιμης κατοικίας τους με το πρόστιμο να διπλασιάζεται στα 300 ευρώ ενώ επιπλέον στους οδηγούς θα αφαιρούνται πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας για 60 ημέρες. Παράλληλα οι παραβάτες θα έρχονται και αντιμέτωποι και με ποινικές ευθύνες.

Από χθες που ανακοινώθηκαν τα σχετικά μέτρα, η Αστυνομία πραγματοποιεί σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο ελέγχους με όλα τα διαθέσιμα μέσα που διαθέτει.

Ήδη έχουν στηθεί μπλόκα στους σταθμούς διοδίων των εθνικών οδών ενώ έχει καταρτιστεί ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για την επιτήρηση των παράδρομων και των εξόδων στις εθνικές οδούς προκειμένου να εντοπίζονται όσοι θα θελήσουν να παρακάμψουν τα μπλόκα ελέγχου.

Για τον λόγο αυτό επιστρατεύονται όλα τα εναέρια μέσα της ΕΛΑΣ, τα δύο ελικόπτερα που διαθέτει καθώς και όλα τα drone ενώ όποτε χρειάζεται θα σηκώνεται και το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής.

Επίσης επειδή τα αυστηρά μέτρα ελέγχου θα είναι καθ’όλη τη διάρκεια του 24ωρου έχει προβλεφθεί και η χρήση μέσων νυκτερινής επιτήρησης όπως ειδικά κιάλια νυκτός.

Ταξίδι μόνο με το Ε1

Αναλυτικά τα Ελληνική Αστυνομία εγκαθιστά σημεία ελέγχου των μετακινήσεων όλων των ιδιωτικής χρήσης οχημάτων, αλλά και κάθε οχήματος σε 24ωρη βάση, σε όλες τις διαδρομές που αφορούν σε εθνικές οδούς και τους παραδρόμους τους, σε εθνικούς περιφερειακούς δρόμους και συλλεκτήριους δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα.

Αντίστοιχα, το Λιμενικό Σώμα έχει πάρει ήδη εντολή και προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς.

Όσον αφορά στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα ΚΤΕΛ της χώρας, θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς τη φερόμενη, βάσει της Ε1 δήλωσής τους μόνιμης κατοικίας τους, και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των γενικών μέτρων, όποτε και αν αυτά τερματιστούν.

Όπως ξεκαθάρισε χθες ο κ. Χαρδαλιάς «οι σχετικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα θα είναι ενδελεχείς και θα ισχύσουν για όλο το διάστημα μέχρι τις 27 Απριλίου. Κανένα εισιτήριο δεν θα εκδίδεται, κανείς επιβάτης δεν θα επιβιβάζεται χωρίς τη δήλωση του Ε1 ή την ειδική βεβαίωση μόνιμης κατοικίας».

Όσον αφορά τα πρόστιμα, σε περίπτωση που κριθεί από τα όργανα ελέγχου ότι η προσπάθεια υπεραστικής, δηλαδή εκτός νομού κατοικίας μετακίνησης γίνεται καταχρηστικά και για λόγους αναψυχής, δηλαδή προς εξοχικές κατοικίες, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες των παραβατών για 60 ημέρες και το όχημα θα επιστρέφει πίσω από όπου ξεκίνησε.

Στα νησιά

Για το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι τις 27 Απριλίου, αναστέλλεται η προς και μεταξύ των νησιών συγκοινωνία, τόσο αεροπορικώς όσο και ακτοπλοϊκώς, με εξαίρεση:

α) τη μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς το νησί κατοικίας τους και

β) των κατοίκων των μικρών νησιών προς τα μεγαλύτερα εντός του ίδιου Δήμου και για λόγους που καλύπτονται αποκλειστικά από τις περιπτώσεις κατ’ εξαίρεση μετακίνησης Β1, Β2 και Β3.

Δηλαδή, για παράδειγμα, οι κάτοικοι της Σύμης θα μπορούν να μεταβούν στη Ρόδο για να πάνε στο φαρμακείο ή στο γιατρό, σε κατάστημα προμήθειας αγαθών πρώτης ανάγκης ή να μεταβούν στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. Αλλά οι κάτοικοι της Ρόδου δεν θα μπορούν να μεταβούν στη Σύμη.

Οι κάτοικοι των Ψαρών θα μπορούν να μεταβούν στη Χίο για τους ίδιους λόγους, όχι όμως οι κάτοικοι της Χίου στα Ψαρά.

Ομοίως και οι κάτοικοι της Νισύρου θα μπορούν να μεταβούν στην Κω, αλλά το αντίθετο δεν θα είναι εφικτό.

Επιτήρηση και στο ψήσιμο του οβελία

Πέρα από τα παραπάνω μέτρα για τις μετακινήσεις, δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και ειδικότερα μέτρα για την Μεγάλη Εβδομάδα και ειδικότερα για τις ημέρες που πιστοί που θα θελήσουν να προσέλθουν στους ιερούς ναούς όπως την Μεγάλη Παρασκευή αλλά και για την ημέρα του Πάσχα προκειμένου να αποτραπούν κοινωνικές συναθροίσεις με αφορμή το ψήσιμο του οβελία.

Τουλάχιστον στα αστικά κέντρα οι περιπολίες της αστυνομίας θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες κυρίως σε κεντρικούς ιερούς ναούς ενώ όπως έχει δηλώσει και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ανήμερα του Πάσχα η αστυνομία θα είναι σε κάθε γειτονιά για να αποτραπούν συγκεντρώσεις σε πυλωτές και αυλές με το ψήσιμο του οβελία.

Δημήτρης Πέρρος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα