back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Προστασία ασυνόδευτων και παραμελημένων ανηλίκων εν μέσω πανδημίας

Διαβάστε επίσης

Με γνώμονα την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων και των παραμελημένων παιδιών ,ιδιαίτερα υπό τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη με εγκύκλιό της ζητά από τους συναδέλφους της να βρίσκονται σε επαγρύπνηση έχοντας ως «όπλο» τον ίδιο το νόμο.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός επικαλούμενη τη νομοθεσία επισημαίνει ότι οι εισαγγελείς είναι προσωρινοί επίτροποι των ασυνόδευτων ανηλίκων μέχρι να οριστεί «ειδικός επίτροπος» για κάθε ένα από αυτά τα παιδιά και είναι παράλληλα εγγυητές της προστασίας των ανηλίκων και της διασφάλισης των δικαιωμάτων τους.

Η κ. Αδειλίνη αναφέρει στην εγκύκλιό της ότι οι εισαγγελείς πρέπει να μεριμνούν για την προστασία και την διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών, όπως και για την αντιμετώπιση «με την προσήκουσα αυστηρότητα κάθε εγκληματικής δραστηριότητας σε βάρος τους, σχετιζόμενη κυρίως με σωματική ή σεξουαλική βία και εκμετάλλευση, ρατσιστική βία, εμπορία ανθρώπων για οποιονδήποτε λόγο και κάθε είδους εκμετάλλευση».

Η προστασία αυτή, είναι αναγκαία, σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό και «υπό τις παρούσες έκτακτες συνθήκες της πανδημίας, με τη δέουσα προσοχή και επιμέλεια των καταγγελλομένων περιστατικών παραμέλησης και εγκατάλειψης ανηλίκων από τους γονείς ή ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος τους».

Μάλιστα, η κ. Αδειλίνη υπογραμμίζει ότι σε επείγουσες περιπτώσεις κακής άσκησης της γονικής μέριμνας που υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την σωματική και ψυχική υγεία του ανήλικου, τότε οι εισαγγελείς πρέπει να ενεργοποιούν τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα (άρθρα 1532 και 1533) για αφαίρεση της γονικής μέριμνας και την προσωρινή ανάθεση σε κάποιο Ίδρυμα, χώρο φιλοξενίας, κ.λπ.

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα