back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η εργατική Πρωτομαγιά σπάει την καραντίνα

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου η οικονομική ύφεση και οι απώλειες θέσεων εργασίας που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού θα είναι χειρότερες από την ύφεση του 2008. Ενδέχεται, προειδοποιεί, την ίδια ώρα, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), να αποβεί καταστροφική για περίπου 1.6 δισεκατομμύριο εργαζόμενους στην ανεπίσημη οικονομία. Δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο εργαζόμενους παγκοσμίως απειλείται από την ανεργία. Η πανδημία του κορονοϊού και οι εξελίξεις που σηματοδοτεί κυριαρχούν στις δηλώσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Η επόμενη μέρα θα είναι αναγκαστικά ημέρα αγώνων, Νάσος Ηλιόπουλος – «Ανοιχτή Πόλη»
«Το μετριοπαθές σενάριο για την ελληνική οικονομία αναφέρεται σε τουλάχιστον 10% και ανεργία που θα προσεγγίσει το 22%» επισημαίνει ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Η κυβέρνηση δεν επέλεξε την στήριξη των μισθών αλλά την επιδότηση της ανεργίας. Η επιλογή για αναστολή συμβάσεων, η εκ περιτροπής εργασία και η διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών είναι λύση από το παρελθόν. Είναι λύση κοινωνικά άδικη», υπογραμμίζει ο κ. Ηλιόπουλος. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ότι η επόμενη είναι ήδη εδώ και τονίζει: «Σημείο αναφοράς κάθε κοινωνικού αγώνα είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και η στήριξη της εργασίας προϋπόθεση για την στήριξη της κοινωνίας».
Tίποτα δεν έχει αλλάξει στη πλεονεξία του κεφαλαίου, Παύλος Γερουλάνος – «Αθήνα Είσαι Εσύ»
«Σήμερα, που το οκτάωρο είναι νεκρό, τα ευέλικτα ωράρια έχουν γίνει Δούρειος Ίππος για να κρατάει η εργοδοσία τους εργαζόμενους σε ομηρία, τα Σαββατοκύριακα παραβιάζονται κατάφορα και η εργασία γίνεται από το σπίτι όλες τις ώρες της ημέρας, η γιορτή της Εργατικής Πρωτομαγιάς μοιάζει άσχετη με τη σημερινή πραγματικότητα. Δεν είναι.  Διότι αν κάτι θα έπρεπε να θυμόμαστε από την Εργατική Πρωτομαγιά αυτό δεν είναι οι συγκεκριμένες διεκδικήσεις και τα επιτεύγματά της αλλά οι συλλογικότητες που θυσίασαν τα πάντα για να οδηγήσουν τα πράγματα μπροστά. Τους ανθρώπους αυτούς και το παράδειγμά τους θα έπρεπε να τιμούμε. Μέχρι να τους μοιάσουμε ας γιορτάζουμε τη μνήμη τους», τόνισε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ».
100 χιλιάδες απολύσεις τον Μάρτιο, σε αναστολή χιλιάδες συμβάσεις εργασίας, Νίκος Σοφιανός-«Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας»

Παρά τα μέτρα απαγόρευσης και τα επαπειλούμενα πρόστιμα για τους παραβάτες η «Λαϊκή Συσπείρωση της Αθήνας» επιμένει στην πραγματοποίηση και τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. «Διαδηλώνουμε συμβολικά στο κέντρο της Αθήνας, στις πόλεις όλης της χώρας με τα ταξικά συνδικάτα» μας είπε ο κ. Σοφιανός. «Η «επόμενη μέρα» από την καραντίνα πρέπει να βρει ακόμα περισσότερους εργαζομένους, όχι απλά έξω από το σπίτι, αλλά πιο δυνατούς οργανωμένους και αποφασισμένους» σημείωσε, προσθέτοντας: «Το μήνυμα της φετινής πρωτομαγιάς: «πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά» δείχνει το δρόμο για την ανάπτυξη της πάλης και την οργάνωση της αντεπίθεσης το επόμενο διάστημα.
Η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει, Γιώργος Καραμπελιάς – «Αθήνα για την Ελλάδα» Τη μοναδικότητα αυτής της Πρωτομαγιάς επισημαίνει ο Γιώργος Καραμπελιάς εστιάζοντας στην στάση των Ελλήνων κατά την κρίση του κορονοϊού. «Είναι ένα γεγονός που μπορεί να έχει εξαιρετικά θετικές συνέπειες για την συνέχεια και στο οικονομικό πεδίο και διεθνές κύρος της χώρας» εκτιμά ο κ. Καραμπελιάς. Παράλληλα, εκφράζει την αισιοδοξία του ότι μέσα από αυτή την εμπειρία, η Ελλάδα το «ασχημόπαπο της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομικής κρίσης , θα μπορούσε να αναδειχθεί σε κύκνο. Μέσα από μια υπερπροσπάθεια μπορεί να «κερδίσει», πάντα συγκρητικά, σε όλα τα αζιμούθια», εκτιμά ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Αθήνα για την Ελλάδα.
«Μένουμε σπίτι» αντί για…κλεινόμαστε σπίτι, Βασίλης Καπερνάρος – «Αθήνα, το Σπίτι μας». «Για πρώτη φορά στη ζωή μας ζούμε Πρωτομαγιά κρατούμενοι στα σπίτια μας επεκτείνοντας την ποινή του φόβου της πανδημίας», σημειώνει ο Βασίλης Καπερνάρος. «Το υποστήκαμε χάριν της προστασίας του πρώτου, αξιολογικά, προστατευμένου έννομου αγαθού: την ζωή. Όλα τα άλλα, ελευθερία, τιμή, ιδιοκτησία, περιουσία πάνε πίσω», τονίζει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Αθήνα, το Σπίτι μας. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει τον κυνισμό της πρόσφατης δήλωσης του Βόλφγκαγκ Σόιμπλε «δεν υποχωρούν όλα μπροστά στην αξία της ανθρώπινης ζωής». «Το ξεστόμισε αδίστακτα», σχολιάζει ο κ. Καπερνάρος και προσθέτει: «Όλοι οι Σόιμπλε του κόσμου είναι ανίκανοι να σταματήσουν τον ερχομό του Μάη στον κήπο και τις καρδιές μας».
 
«O πιο επικίνδυνος εχθρός είναι ο καπιταλισμός», Πέτρος Κωνσταντίνου – «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» Κάλεσμα στους εργαζόμενους και νεολαία να δώσουν το παρόν στο Σύνταγμα απευθύνει η δημοτική παράταξη Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας. «Η θυσία των εργατών του Σικάγο θα παραμένει αιώνιο σύμβολο της δύναμης της εργατικής τάξης να αλλάξει τα πάντα» μας είπε ο Πέτρος Κωνσταντίνου. «Αυτή την περίοδο της κρίσης και της πανδημίας , το μήνυμα της εξέγερσης είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Η φετινή Πρωτομαγιά είναι σύγκρουση με την κυβέρνηση που παριστάνει ότι μας έσωσε από τον κορονοϊό ενώ», καταλήγει ο κ. Κωνσταντίνου «έχει στρώσει το δρόμο για νέα μνημόνια, για μαζική ανεργία και φτώχεια, την ώρα που χαρίζει δισεκατομμύρια στους πλούσιους φίλους».
«Για μια κοινωνία ελευθερίας, ισότητας και δικαιοσύνης», Ντίνα Ρέππα – «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα» Με συγκέντρωση στα Χαυτεία στις 10.30 το πρωί και πορεία προς τη βουλή τιμά φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά η δημοτική παράταξη Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα. «Η φετινή εργατική πρωτομαγιά είναι πολύ διαφορετική απ’ όλες τις προηγούμενες. Η πανδημία και τα αποτελέσματά της σφραγίζουν τις εξελίξεις. Η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με το σύστημα που γεννά κοινωνικό, υγειονομικό και πολιτικό ζόφο, μας λέει η Ντίνα Ρέππα. «Οι εργαζόμενοι παγκόσμια και στη χώρα μας» προσθέτει «βρίσκονται αντιμέτωποι με μια νέα επέλαση του κεφαλαίου που με αιτία και άλλοθι την πανδημία θέλει να ελέγξει, απομυζήσει, υποτάξει «τα πιο κρυφά κύτταρα» της ανθρωπότητας στην κερδοφορία του και στον ολοκληρωτισμό».
Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα