back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Προβληματισμός της Αθήνας για την συνεχώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα

Διαβάστε επίσης

Την έντονη ανησυχία της Αθήνας προκαλούν οι συνεχιζόμενες πλέον υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών ακόμα και πάνω από κατοικημένα νησιά του Αιγαίου. Το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο το χθεσινό επεισόδιο παρενόχληση από τουρκικά αεροσκάφη του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Αυτό που προβληματίζει ωστόσο περισσότερο την ελληνική διπλωματία είναι η έλλειψη προθυμίας από πλευράς Άγκυρας να επανέλθουν οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Αθήνα

Την Κυριακή ένα ακόμα επεισόδιο έλαβε χώρα δείχνοντας τους κινδύνους της νέας πραγματικότητας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών παρενόχλησε το ελικόπτερο που μετέφερε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και που επισκέπτονταν φυλάκια στις Οινούσες, Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι.
Το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε με έντονο τρόπο το επεισόδιο. «Πρόκειται για ακόμη μια απαράδεκτη τουρκική ενέργεια» επεσήμανε το ΥΠΕΞ τονίζοντας επίσης πως θα γίνουν όλες οι απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες.
Η Αθήνα προβληματίζεται από τη νέα τουρκική τακτική πως ίσως αποτελεί «δόλωμα» που μπορεί να οδηγήσει σε πιθανό «ατύχημα» στο Αιγαίο και που θα δώσει αφορμή στην Άγκυρα για εμπλοκή σε ένα «παιχνίδι» επίρριψης ευθυνών ή για άλλους σκοπούς.
Παρά τις δεδηλωμένες προθέσεις από πλευράς Άγκυρας για «επανεκκίνηση» των διερευνητικών επαφών, η Τουρκία δεν έχει επιδείξει καμια πραγματική επιθυμία εμπλοκής σε ένα νέο γύρο διαβουλεύσεων με την ελληνική πλευρά ως «συνέχεια» των πολιτικών διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο μεταξύ των γενικών γραμματέων των δύο υπουργείων Εξωτερικών.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν πέρασε επίσης απαρατήρητο το γεγονός ότι τελικά δεν κατέληξαν σε συμφωνία τα δύο υπουργεία Άμυνας για την διατήρηση ενός είδους «μορατόριουμ» στη διάρκεια της πανδημίας.
Οι συνεχιζόμενες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών περιλαμβανομένου και του σοβαρού «επεισοδίου» της Κυριακής καθώς επίσης και η «εργαλειοποίηση» του μεταναστευτικού ως άσκηση πίεσης προς την Ελλάδα και την Ε.Ε δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση τις δύο πλευρές να μειωθεί η ένταση και να βρουν δίαυλους επικοινωνίας, κάτι που αποτελεί βασική επιδίωξη τουλάχιστον από πλευράς Αθήνας.
Την ίδια στιγμή, η Αθήνα προβληματίζεται και από τη συνεχιζόμενη παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη με σκοπό τη στήριξη της διεθνούς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, στην Τρίπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία διατηρεί πέντε φρεγάτες, ανοιχτά της Λιβύης. Επίσης, δεν πέρασε απαρατήρητη η προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να επηρεάσει τον Αμερικανό πρόεδρο σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη βορειοαφρικανική χώρα κάνοντας αναφορές εναντίον του υπό ρωσικής επιρροής στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ στην επιστολή, που εστάλη πρόσφατα στον Λευκό Οίκο συνοδεύοντας ιατρική βοήθεια προς τις ΗΠΑ.
Αυτό που όμως ανησυχεί περισσότερο την Αθήνα είναι η έλλειψη προόδου σχετικά με την επιχείρηση «Ειρήνη» της Ε.Ε για την επιτήρηση του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών κατά των όπλων στη Λιβύη. Υπάρχει χαμηλό ενδιαφέρον «εμπλοκής» από το μεγαλύτερο ποσοστό των κρατών μελών της Ε.Ε. Η ελληνική πλευρά έχει «επενδύσει» πολλά σε αυτή την επιχείρηση με σκοπό να ενισχύσει την παρουσία της στην αμφισβητούμενη από το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο θαλάσσια περιοχή. Για την Αθήνα επι της ουσίας το μόνο θετικό νέο ήταν η κάμψη της επιφυλακτικότητας απο πλευράς Ρώμης να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της επιχείρησης κατά το δεύτερο εξάμηνο, μετά την αντίστοιχη ιταλική.
Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα