back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Άνοιγμα των συνόρων σε δύο στάδια επεξεργάζεται η γερμανική κυβέρνηση

Διαβάστε επίσης

Την άρση των ελέγχων που εισήχθησαν στα γερμανικά σύνορα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού επεξεργάζεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, ενόψει της τουριστικής σεζόν. Φαίνεται να προσανατολίζεται σε μία διαδικασία που θα περιλαμβάνει δύο στάδια και, κατά πάσα πιθανότητα, θα οκοκληρωθεί περί τα μέσα Ιουνίου.

Η Άνγκελα Μέρκελ, κατά πληροφορίες, δήλωσε στα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στο Bundestag ότι αναμένονται μέτρα χαλάρωσης σε δύο φάσεις, ενώ, παράλληλα, επεσήμανε ότι θα ληφθεί υπόψιν και η πρακτική που θα ακολουθήσουν τα γειτονικά κράτη (Δανία, Πολωνία, Τσεχία, Αυστρία, Ελβετία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Ολλανδία). Ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η Γαλλία δεν θα ανοίξει τα δικά της σύνορα πριν από τα μέσα Ιουνίου. Το ζήτημα περιλαμβάνεται στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του ομοσπονδιακού υπουργικού συμβουλίου.

Το άνοιγμα των συνόρων Γερμανίας-Αυστρίας

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στα μέσα Ιουνίου. Η γερμανιδα καγκελάριος χθες είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αυστριακό ομόλογό της, Ζεμπάστιαν Κουρτς. Σύμφωνα με πηγές από την καγκελαρία της Βιέννης, τα σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας αναμένεται να ανοίξουν 15 Ιουνίου, ενώ η Αυστρία επιδιώκει απελευθέρωση του συνοριακού καθεστώτος της και με τα υπόλοιπα γειτονικά κράτη (Τσεχία, Σλοβενία, Ιταλία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ελβετία και Λίχτενσταϊν). Από αυτή την Παρασκευή κιόλας, οι έλεγχοι στα αυστριακά σύνορα θα είναι δειγματοληπτικοί, σύμφωνα με την αυστριακή καγκελαρία, όπως αναφέρουν η γερμανική Süddeutsche Zeitung και το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ). Μάλιστα, ο Κουρτς, χθες το βράδυ σε συνέντευξή του στην ελβετική τηλεόραση αναφέρθηκε στο άνοιγμα συνόρων εντός Ιουνίου.

Τιρόλο: η πύλη εισόδου του κορονοϊού

Ο κλάδος του τουρισμού της Αυστρίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους γερμανούς επισκέπτες του καλοκαιριού. Το προφίλ του Τιρόλου έχει πληγεί σημαντικά από την κρίση του κορονοϊού. Η κυβέρνηση του εν λόγω αυστριακού κρατιδίου δέχεται ακόμη σκληρή κριτική για τη διαχείριση της κατάστασης, καθώς, παρότι, στο θέρετρο Ισγκλ (που αποτελεί τμήμα ενός εκ των μεγαλυτέρων χιονοδρομικών κέντρων στον κόσμο) σημειώθηκαν πρώιμα κρούσματα του Covid-19 και οι αρχές δεν έλαβαν κανένα μέτρο αποτροπής εξάπλωσης του ιού.

Θουριγγία: διαδηλώσεις χωρίς περιορισμό συμμετεχόντων, επαναλειτουργεί η εστίαση

Παράλληλα, τα γερμανικά κρατίδια προχωρούν σταδιακά σε περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Από σήμερα στη Θουριγγία, επιτρέπονται οι διαδηλώσεις χωρίς περιορισμό στον αριθμό συμμετεχόντων. Μέχρι τώρα, επιτρέπονταν έως και 50 συμμετέχοντες, ενώ σε κλειστούς χώρους ο αριθμός επιτρεπόμενων συμμετεχόντων είναι 30. Το σαββατοκύριακο σε πολλά γερμανικά κρατίδια πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων με χιλιάδες συμμετέχοντες. Πάντως, τα αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο.
Επίσης, στη Θουριγγία από την Παρασκευή επαναλειτουργούν εστιατόρια και μπυραρίες. Οι επιμέρους κοινότητες θα αποφασίσουν εάν από τη Δευτέρα 18 Μαΐου θα λειτουργήσουν εκ νέου τα νηπιαγώγεια.

Ο ρυθμός αναπαραγωγικότητας στο 1,0

Ο ρυθμός αναπαραγωγικότητας του κορονοϊού στη Γερμανία αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Robert Koch (RKI), να παραμείνει τις επόμενες ημέρες στο 1,0, έπειτα από την αύξηση που σημείωσε μετά την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων την προηγούμενη εβδομάδα. “Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων δεν μειώνεται και φαίνεται να σταθεροποιείται κοντά στο 1,0”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του RKI, Λαρς Σάαντε.
Ο ρυθμός αναπαραγωγικότητας, πάντως, όπως διευκρινίζεται από το Ινστιτούτο, είναι αναμενόμενο να παρουσιάζει διακυμάνσεις, διότι -μεταξύ άλλων- μεμονωμένες αυξήσεις κρουσμάτων σε κάποιες περιοχές επηρεάζουν τον δείκτη περισσότερο από τις μεγαλύτερης κλίμακας αυξήσεις. Γι’ αυτό το λόγο, προσεχώς, το RKI θα ανακοινώνει και έναν “ισοσκελισμένο” δείκτη, στον οποίο θα υπάρχει εξιρρόπηση αυτών των διακυμάνσεων και θα είναι περισσότερο αντιπροσωπευτικός.

Ασφαλές το άνοιγμα των συνόρων εντός ΕΕ υπό προϋποθέσεις

Σε κάθε περίπτωση, το Ινστιτούτο εκτιμά ότι το άνοιγμα συνόρων εντός ΕΕ είναι υπό προϋποθέσεις εφικτό και ασφαλές. “Εάν η επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στα γειτονικά κράτη είναι παρόμοια, τότε δικαιολογείται το άνοιγμα των συνόρων”, εξήγησε ο Σάαντε.
Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα