back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ελληνική παραγωγή και εξαγωγές

Διαβάστε επίσης

Τι παράγουμε στην Ελλάδα αλλά και τι εξάγουμε, είναι το θέμα της νέας έρευνας του Αθήνα 9.84 που παρουσιάστηκε, στην εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη «Αθήνα σήμερα» 10:00-12:00.

Την έρευνα επιμελήθηκε η Μαρία Παύλου, ενώ συμμετείχε και η Λουκία Σανιδά.

Στην Ελλάδα και παράγουμε και εξάγουμε, αλλά εξακολουθούμε και να εισάγουμε και μάλιστα τα διπλάσια από όσα εξάγουμε!

Το θέμα και το ζητούμενο της έρευνας, είναι: τι παράγουμε και πόσο, τι εξάγουμε και πόσο
και τελικά τι και γιατί εξακολουθούμε να εισάγουμε και πόσο.

Πρόκειται για μία συζήτηση που μας απασχολεί περισσότερο από ποτέ… λόγω της κρίσης.

Καταγράφεται αύξηση των εξαγωγών και μείωση των εισαγωγών, που δυστυχώς όμως δεν είναι αρκετά για να αναστρέψουν την κατάσταση, τουλάχιστον ακόμη.

Το πρώτο πεντάμηνο, οι ελληνικές εξαγωγές συνέχισαν να αυξάνονται, κατά 4,3%, σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Ωστόσο, ο ρυθμός της αύξησης αυτής έχει μειωθεί σημαντικά. Το πρώτο πεντάμηνο του 2011 έτρεχαν με ρυθμό 16,1%. Η ζήτηση για ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες από χώρες εκτός της ΕΕ, αυξήθηκε κατά 27,8%, από 9,8% πέρυσι. Οι εξαγωγές προς χώρες της ΕΕ συμπιέστηκαν κατά 6,4%, όταν το περυσινό πρώτο 5μηνο καταγραφόταν ρυθμός αύξησης 19,3%.

Όπως δήλωσε στο σταθμό μας και τον Τάκη Καμπύλη πριν από λίγες ημέρες, η Χριστίνα Σακελλαρίδη, πρόεδρος του πανελλήνιου συνδέσμου εξαγωγέων, πέρυσι γράφτηκαν 2.000 νέες επιχειρήσεις στο επιμελητήριο Αθηνών και υπάρχουν πλέον και νέες αγορές που κατακτούμε γεωγραφικά, με νέα ανταγωνιστικά προϊόντα.

Ένα παράδειγμα, γιατί εξάγουμε πολλά που δε γνωρίζουμε, είναι τα αλεξικέραυνα της βραβευμένης εταιρείας Raycap. Μία από τις πρωτοπόρους Ελληνικές εταιρίες στην έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων και υπηρεσιών. Το 2011, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της επιχείρησης ξεπερνά τα 90 εκ. Ευρώ, με το ποσοστό των εξαγωγών να ανέρχεται στο 90% των πωλήσεων. H Raycap διαθέτει πέντε θυγατρικές επιχειρήσεις, στις ΗΠΑ, Γερμανία, Ρουμανία, Κύπρο και Βουλγαρία. Διατηρεί επίσης γραφεία στην Ιταλία, στο Μεξικό, στη Χιλή και στον Καναδά.

Άλλο παράδειγμα, είναι οι χειροποίητες ξυλορακέτες θαλάσσης το Αγόρι. Οι ρακέτες αποτελούν κατεξοχήν ελληνικό σπορ. Το «Αγόρι» είναι η πιο παλιά και γνωστό εργαστήριο χειροποίητης ξυλορακέτας θαλάσσης. Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1958 από τον Δημήτρη Φερεντίνο, το «αγόρι». Προμηθεύει τα καταστήματα αθλητικών ειδών σε όλη την Ελλάδα και έχει ξεκινήσει και εξαγωγές σε Βουλγαρία και Αμερική, ενώ υπάρχουν και συζητήσεις με το Λίβανο. Η Μαρία Παπαναστασίου, ιδιοκτήτρια της επιχείρησης «το Αγόρι» μίλησε στον Αθήνα 984 για τις δραστηριότητες της εταιρίας.

Παράγουμε κι άλλα που δε μπορούμε – τουλάχιστον ακόμη – να εξάγουμε λόγω νομοθεσίας, όπως το γάλα γαϊδούρας, όπως είπε στον Αθήνα 9.84 ο εκτροφέας γαϊδουριών Σπύρος Οικονόμου. Δημιούργησε στη Μεσσηνία μια φάρμα, όπου εκτρέφει γαιδούρια. Διεθνώς, το γάλα της γαϊδούρας αποτελεί ένα πολύ ακριβό προϊόν, που χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς και καλλωπιστικούς σκοπούς από την αρχαιότητα. Έχει φαρμακευτικές ιδιότητες, καθώς βοηθά στις δερματικές παθήσεις, τα αναπνευστικά και εντερικά προβλήματα.

Παράγουμε πολλά προϊόντα για τα οποία υπάρχει και ζήτηση από το εξωτερικό αλλά οι Έλληνες παραγωγοί δε θέλουν να κάνουν το βήμα των εξαγωγών. Είτε γιατί ζητούν πολλά χρήματα και δεν προχωρούν σε συμφωνίες, είτε γιατί έχουν μικρή παραγωγή και προχωρούν σε επιλεκτικές διαθέσεις μικρών ποσοτήτων.

Τέτοιο παράδειγμα είναι η εταιρεία παραδοσιακών αλλαντικών SARY που παράγει μεταξύ άλλων Προσούτο Δράμας, παστουρμά από καμήλα, καβουρμά. Τα προϊόντα είναι χειροποίητα και έτσι δεν παράγονται μεγάλες ποσότητες. Δεν τα βρίσκει κάποιος στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, άλλα σε μικρά μαγαζιά και delicatessen. Λόγω της ποσότητας, είναι δύσκολο να γίνουν εξαγωγές. Ωστόσο, τα προϊόντα θα διατίθενται στο Λονδίνο, στο υποκατάστημα που θα εγκαινιάσει το μπακάλικο «το Έργον» από τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό μπακάλικο με αποκλειστικά ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα. Ο Παρασκευάς Σαρημπόγιας, ιδιοκτήτης της εταιρείας μίλησε στον Αθήνα 9.84.

Οι Έλληνες παραγωγοί

Μεγάλη η παραγωγή μας σε τρόφιμα που εξάγονται αλλά και σε άλλα προϊόντα.

Τα ηφαιστιακά πετρώματα βιομηχανικής χρήσης μεταξύ αυτών, όπως η ελαφρόπετρα και ο γύψος που εξάγει η Ελλάδα μεταξύ άλλων σε Αμερική, Γερμανία και Τουρκία. Η ΛΑΒΑ Μεταλλευτική & Λατομική ιδρύθηκε το 1952 για να εκμεταλλευτεί το Δημοτικό Ορυχείο ελαφρόπετρας που βρίσκεται στη νήσο Γυαλί βόρεια της Νισύρου. Σήμερα 80 οικογένειες ζουν από τη δουλειά τους εκεί ενώ ο δήμος Νισύρου, αντλεί από τα έσοδα της εταιρείας 1 εκ. Ευρώ ετησίως.

Η εξαγωγική μάλιστα δραστηριότητα της εταιρείας απαιτεί και τη λειτουργία στο νησί τελωνείου.
Εξάλλου, λειτουργούν και εργοστάσια για την επεξεργασία της ελαφρόπετρας που χρησιμοποιείται ακόμη και για το ξέβαμμα των τζιν.

Η Ελλάδα αποτελεί πάντως γεωλογικό εργαστήριο όπως χαρακτηριστικά λένε οι επιστήμονες για τον ορυκτό μας πλούτο πιστεύοντας πως μπορούμε να τον εκμεταλλευθούμε πολύ περισσότερο.

Ο εξορυκτικός κλάδος κατέχει το 3 με 5% του ΑΕΠ της χώρας.

Παράγουμε μεταξύ άλλων, μαγνήσιο, νικέλιο, λιγνίτες, λευκόλιθο, βαρυτίνη, βωξίτη που παράγωγό του είναι και το αλουμίνιο (όπου ο κύκλος εργασιών υπερβαίνει τα 2 δις 54 εκ ευρώ ποσό που αντιπροσωπεύει το 1,7& του ΑΕΠ), χρυσό στη χαλκιδική, άργυρο, πετρέλαιο στην καβάλα, βερμικουλίτη, σμηκτίτες και άλλα … που έχουμε εντοπίσει όπως ουρανιούχα κοιτάσματα.

Ζήτηση ανά τον κόσμο υπάρχει για διάφορα προϊόντα και η Ελλάδα που έχει ανάγκη τις εξαγωγές και ο κόσμος επιστρέφει τώρα στην ύπαιθρο, θα έπρεπε να επενδύσει στην έρευνα για την προσαρμογή των παραγωγών της σε αυτές τις ανάγκες ώστε να μπορέσει να κατακτήσει νέες αγορές και να γίνει ανταγωνιστική.

Ο Χρήστος Καμενίδης, ομότιμος καθηγητής marketing αγροτικών προϊόντων και συνεταιρισμών στο Γεωπονικό του Αριστοτέλειου, μας είπε πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη γεωργική παραγωγή και οι νέοι παραγωγοί να προσαρμόσουν την καλλιέργειά τους στα νέα προϊόντα που έχουν ζήτηση. Παραδείγματα αποτελούν, η μέντα, η ρίγανη, το ρόδι, τα σαλιγκάρια.

Τα προϊόντα εξαγωγών μας

Με στοιχεία του 2010, τα προϊόντα που εξάγονται με σειρά αξίας εξαγωγών,
την πρώτη θέση κατέχουν οι ελιές και το ελαιόλαδο (456 εκ ευρώ),
ακολουθούν τα εκτρεφόμενα ψάρια (436 εκ ευρώ),
την τρίτη θέση κατέχει το βαμβάκι (375 εκ ευρώ),
έπειτα τα οπωροκηπευτικά (220 εκ ευρώ),
ενώ στην πέμπτη θέση βρίσκεται ο καπνός (με 210 εκ ευρώ)
που ήταν παλαιότερα στην 1η θέση
και στην έκτη θέση βρίσκονται τα σιτηρά.

Οι εισαγωγές τώρα συνεχίζουν σταθερά να μειώνονται.

Από τον Ιανουάριο ως το Μάιο φέτος υποχώρησαν κατά 8,8% (πέρυσι η μείωση έφτανε το 13,8%). Οι εισαγωγές από την ΕΕ έχουν την μεγαλύτερη πτώση, με 12,3%, ενώ από τρίτες χώρες η μείωση είναι μόλις 1,4%. Χωρίς να υπολογίζονται τα πετρελαιοειδή, η Ελλάδα το πρώτο 5μηνο φέτος εισήγαγε προϊόντα και υπηρεσίες 12,641 δισ. ευρώ, ενώ εξήγαγε μόλις 6,770 δισ. ευρώ.

Έτσι, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, ανήλθε σε 5,871 δισ. ευρώ έναντι 7,372 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι παρουσιάζοντας μείωση 20,4%.

Σε πείσμα όσων υποστηρίζουν ότι οι πολυεθνικές γυρίζουν την πλάτη στην Ελλάδα, η σουηδική πολυεθνική SCA Hygiene Products SA, νούμενο ένα παραγωγός και προμηθευτής χαρτικών στην Ευρώπη, προχωρεί στη συστηματική παραγωγή προϊόντων της στην Ελλάδα, ενισχύοντας την ελληνική βιομηχανία και έχοντας στο τιμόνι τον έλληνα Ιωάννη Χρήστο Κοττεάκο.

Μία μεγάλη ελληνική βιομηχανία με μεγάλη εξαγωγική δυναμική είναι και η υαλουργία ΓΙΟΥΛΑ. Μόλις πέρυσι, προχώρησε σε σημαντική επένδυση συνολικού ύψους 15 εκ. ευρώ με ισχυρό αναπτυξιακό και εξαγωγικό προσανατολισμό. Η επένδυση αφορά την πλήρη ανακατασκευή και εκσυγχρονισμό του κλιβάνου του εργοστασίου της εταιρείας στο Αιγάλεω, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και πλήρη εκσυγχρονισμό των τεσσάρων γραμμών παραγωγής και των λοιπών εγκαταστάσεων, δυναμικότητας 450 εκατομμυρίων φιαλών το χρόνο. Η επένδυση εξασφαλίζει 300 θέσεις εργασίας για τα επόμενα 12 χρόνια. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1947 και απασχολεί περισσότερους από 2.500 εργαζομένους σε 7 εργοστάσια στην Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουκρανία. Οι πωλήσεις της το 2010 ανήλθαν σε περίπου 210 εκ. ευρώ, ενώ η παραγωγή της έφθασε τα 2 δισεκατομμύρια τεμάχια προϊόντων.

Πλούσια είναι η εξαγωγική δραστηριότητα της Ελλάδας και στον κλάδο του φαρμάκου. Φάρμακα μάλιστα που απαιτούν και υψηλή τεχνολογία ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες ασχολούνται και με καλλυντικά. Η Ελλάδα έχει ακόμη μεγάλη παραγωγή σε γενόσιμα, ενώ αρκετές είναι ξένες φαρμακευτικές που έχουν εργοστάσια στη χώρα μας.

Ελληνική παραγωγή με μέλλον υπάρχει στο ιπποφαές και τη σπιρουλίνα

Ένας θάμνος από τον οποίο παρασκευάζεται ένα πολυβιταμινούχο φυσικό σκεύασμα, ένα ελιξήριο. Στην Ελλάδα, καλλιεργείται στην Πέλλα και στην Κόνιτσα, από τον Φίλιππο Μπάρμπα. Το ιπποφαές περιέχει 190 στοιχεία, βιταμίνες, Ω3 λιπαρά και αντιοξειδωτικά, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Ο Φίλιππος Μπάρμπας, παραγωγός του Ιπποφαές, μας μίλησε και τόνισε ότι το διαθέτει μόνο στην Ελλάδα, σε ιδιώτες, καταστήματα με βιολογικά προιόντα και μέσω ιντερνετ, στο www.ipofaes.gr.

Στην Ελλάδα έχουμε και σπιρουλίνα. Αποτελεί μια από τις πρώτες μορφές ζωής στον πλανήτη, είναι ένα κυανοβακτηρίδιο (φυτό και ζώο), με βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα που είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης χρησιμοποιείται και ως τροφή για τους αστροναύτες. Ο Εμμανουήλ Λιανάκης, διευθυντής του Δικτύου Ελληνικής Σπιρουλίνας, μας είπε περισσότερα.

Οι Έλληνες παραγωγοί

Με το τι παράγει η ελληνική ύπαιθρος και τις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων ασχολείται το τρίτο μέρος της έρευνας που επιμελήθηκε η Μαρία Παύλου, ενώ συμμετείχε και η Λουκία Σανιδά.

Τα αγροτικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν το 25% των ελληνικών εξαγωγών, ωστόσο το αγροτικό ισοζύγιο (διαφορά εξαγωγών – εισαγωγών), αν και μειώθηκε από τα 8 δισ. των προηγούμενων ετών, εξακολουθεί να είναι αρνητικό κατά 2 δισ. ευρώ.

Εισάγουμε περισσότερα από όσα εξάγουμε, ενώ παραμένουν ανεκμετάλλευτες μεγάλες εκτάσεις. Παράδειγμα οι Σέρρες όπου τα μη καλλιεργούμενα χωράφια φθάνουν στο 30 με 40%. Πολλές είναι και οι εκτάσεις που αλλάζουν χρήση ή χέρια με ξένους να αποκτούν τίτλους ιδιοκτησίας.

Η Ελλάδα εισάγει μεγάλες ποσότητες κατεψυγμένων τροφίμων, καταναλώνουμε ετησίως 130 χιλιάδες τόνους και από αυτούς μόλις οι 30 είναι ελληνικής παραγωγής.

Εισάγουμε ακόμη και οπωροκηπευτικά αξίας 650 εκατομμυρίων ευρώ αλλά εξάγουμε τις διπλάσιες ποσότητες.

Μοναδικά είναι τα προϊόντα Νάξου για τα οποία μίλησε, στον Αθήνα 984 ο Δημήτρης Βερνίκος, Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου. Το τυρί Νάξου είναι ένα προϊόν που φτιάχνεται παραδοσιακά από το γάλα Νάξου. Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, προμηθεύει με τυρί όλη την Ελλάδα και εξάγει σε πολλές ευρωπαΐκές χώρες. Ο κ. Βερνίκος μίλησε και για την πατάτα Νάξου που καλλιεργείται από το 1950.

Υπάρχει επάρκεια στην παραγωγή τροφίμων, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία του 2010, όταν οι προβλέψεις για το 2011 και ακόμη περισσότερο για το 2012 είναι εξαιρετικά δυσοίωνες και όταν όλοι πλέον μιλούν για επερχόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών) η χώρα μας παραμένει διατροφικά αυτάρκης σε μεγάλο ποσοστό.

Σε ένα σύνολο 41 βασικών αγροτικών – διατροφικών προϊόντων που παρακολουθεί συστηματικά η ΠΑΣΕΓΕΣ, το ποσοστό αυτάρκειας του έτους 2011 μειώθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, ανερχόμενη στο επίπεδο του 91,5% περίπου.

Το ποσοστό αυτάρκειας στη φυτική παραγωγή ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στο 96% περίπου, μειωμένη κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2010, αλλά διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων.

Οι επιμέρους κατηγορίες οι οποίες αύξησαν το ποσοστό τους σε σχέση με το προηγούμενο έτος είναι η κατηγορία των εσπεριδοειδών, των οσπρίων και των ελαιοκομικών προϊόντων.

Στην κατηγορία των δημητριακών οι σημαντικότερες μεταβολές παρατηρήθηκαν στην μείωση της αυτάρκειας του σκληρού σίτου κατά 15,61%, ενώ σημαντική είναι η αύξηση της αυτάρκειας για το κριθάρι κατά 14,58%, που είναι αποτέλεσμα της αύξησης της παραγωγής κατά 8,93% και της μείωσης τόσο των εισαγωγών αλλά κυρίως των εξαγωγών κατά 91,67%.

Το ποσοστό της αυτάρκειας για τα ελαιοκομικά προϊόντα σημείωσε άνοδο της τάξεως του 2,82%, ενώ στην επιμέρους κατηγορία των βρώσιμων ελιών παρατηρήθηκε αύξηση της αυτάρκειας κατά 61,84% με αποτέλεσμα η αυτάρκεια για το συγκεκριμένο προϊόν να εκτοξευθεί στο 996%.

Στα οπωροκηπευτικά σημειώθηκε κάμψη κατά 2,31%. Μόνο η αυτάρκεια στις νωπές τομάτες αυξήθηκε κατά 1,70% σε σχέση με το 2010 υπερκαλύπτοντας την αυτάρκεια. Στα αγγούρια και στις βιομηχανικές τομάτες η αυτάρκεια κυμάνθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα, εξακολουθώντας να καλύπτουν το 100% της αυτάρκειας.

Μόνο η αυτάρκεια στις πατάτες μειώθηκε κατά 6,46% και ανήλθε στο 82,32%.

Η κατηγορία των εσπεριδοειδών σημείωσε θετική μεταβολή στην αυτάρκεια με μέσο όρο 9,60%.

Τα πορτοκάλια παρουσιάζουν αυτάρκεια 190,55% και αύξηση των εξαγωγών ενώ τα λεμόνια παρουσίασαν ποσοστιαία μεταβολή 15,69% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και οι εξαγωγές ανήλθαν στους 2,22 χιλιάδες τόνους, μειωμένες σε ποσοστό 57,95% σε σχέση με το 2010.

Ειδικά για τα λεμόνια, που καταγράφηκε έλλειψη ελληνικών λεμονιών το καλοκαίρι, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ.Καραμίχας δήλωσε στον Αθήνα 984 πως έφταιξε η κακοκαιρία και οι ζημιές στην παραγωγή αλλά και το γεγονός πως δεν υπολογίζονται οι αυξημένες ανάγκες λόγω τουρισμού το καλοκαίρι, δηλ. κακός σχεδιασμός.

Στην κατηγορία των φρούτων η αυτάρκεια παραμένει υψηλή (123,56%).
Σε όλα τα φρούτα, πλην των αχλαδιών, η αυτάρκεια παραμένει θετική και σταθερή πάνω από το 100%.

Η κατηγορία των αμπελοκομικών παρέμεινε σχεδόν σταθερή (-0,06%) και εξακολουθεί και παραμένει σε υψηλά επίπεδα (122,65%).

Η αυτάρκεια στην σταφίδα ανήλθε στο 274,80% (+23,53% σε σχέση με το 2010), στα επιτραπέζια σταφύλια στο 133,45% (-1,27% σε σχέση με το 2010) και στο κρασί στο 105,61% (108,14% το 2010).

Η μεγαλύτερη αλλαγή σημειώθηκε στην μείωση των εισαγωγών επιτραπέζιων σταφυλιών κατά 75,36% και στην αύξηση των εισαγωγών κρασιού κατά 77,43%.

Όσον αφορά τα όσπρια, στα φασόλια καταγράφεται αύξηση 56,80% ενώ στα ρεβίθια και τις φακές μείωση 10,88% και 20,56% αντίστοιχα.

Εντούτοις στο σύνολο της κατηγορίας η αυτάρκεια, αν και αυξημένη κατά 17,21% σε σχέση με το 2010 εξακολουθεί να είναι μικρή (46,02%).

Τέλος, για τη ζάχαρη, το ποσοστό αυτάρκειας ανέρχεται μόλις στο 14,27%, μειωμένη κατά 54,38%, κυρίως λόγω της μείωσης της παραγωγής (από 77,18 χιλιάδες τόνους το 2010 σε 38,27 χιλιάδες τόνους το 2011).

Στη ζωική παραγωγή, το ποσοστό αυτάρκειας ανέρχεται, κατά μέσο όρο στο 76,36% περίπου, παρουσιάζοντας οριακή άνοδο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η αυτάρκεια εξακολουθεί να διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως το κρέας, όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 55% περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο βόειο κρέας (28,70%) και το υψηλότερο στο αιγοπρόβειο κρέας (93,72%).

Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών – τυροκομικών προϊόντων, η φέτα με ποσοστό αυτάρκειας 156,53%, αυξημένη κατά 6,60% σε σχέση με το έτος 2010, υπερβαίνει το μέσο όρο της κατηγορίας, ο οποίος κυμαίνεται στο 77%.

Στο μέλι και στα αυγά καταγράφεται ποσοστό αυτάρκειας 90,97% και 93,13% αντίστοιχα. Εντυπωσιακή είναι η αύξηση των εξαγωγών των αυγών κατά 2.134% σε σχέση με το 2010.

Τέλος, στα αλιεύματα το ποσοστό αυτάρκειας αυξήθηκε σημαντικά και ανήλθε στο 221,30%, με την παραγωγή να είναι στα ίδια επίπεδα και τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 55,19%.

Ενδιαφέρον σε αυτό το σημείο έχουν οι σημειώσεις και οι προτάσεις – συμβουλές του αναλυτή και δημιουργού του συστήματος FoodBank Χρήστου Βούλγαρη για τις νέες καλλιέργειες και τις προοπτικές τους.

Εναλλακτικές καλλιέργειες

Σαλιγκάρια, βατράχια, σπαρράγια, κρόκος, τρούφα, ρόδι, μεταξύ των προϊόντων που παράγουμε πλέον στη χώρα μας. Στην Αρκαδία υπάρχει η εταιρεία Αλφειός – Ρόδι ΑΕ για την οποία μίλησε στον Αθήνα 9.84, ο πρόεδρός της , Παρασκευάς Παρασκευόπουλος.

Άρωμα… μεγάλου κέρδους «αναδίδει» η εναλλακτική καλλιέργεια βιομηχανικού τριαντάφυλλου από την οποία παράγεται το ροδέλαιο, ένα από τα πιο ακριβά αιθέρια έλαια στον κόσμο, η αξία του οποίου σε βάρος είναι μεγαλύτερη και από τον χρυσό. Οι λόγοι για τους οποίους οι τιμές του ροδέλαιου φτάνουν έως τις 5.000 ευρώ το κιλό, έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι βρίσκεται σε πολύ μικρή περιεκτικότητα στο τριαντάφυλλο και δεν υπάρχει χημικό….. υποκατάστατό του στην αγορά.

Στο Πολυδένδρι Ημαθίας έχουμε και την καλλιέργεια ελληνικής τρούφας, για την οποία μίλησε ο διευθυντής της εταιρείας Ελληνική Τρούφα, Τάσος Παπαφώτης, που υπόσχεται και πιστοποιητικά απόδοσης σε όσους επενδύσουν στην καλλιέργειά της.

Μεγάλη εξαγωγική δυναμική αποτελεί ο κρόκος που αποφέρει καθαρά 1.000 ευρώ το κιλό. Στον Κρόκο του νομού Κοζάνης, έχει έδρα ο συνεταιρισμός κρόκο-παραγωγών νομού Κοζάνης. Στον Αθήνα 984 μίλησε ο πρόεδρος Νικολός Πατσιούρας.

Ένα μεγάλο κίνημα υπέρ των ελληνικών προϊόντων έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό στη χώρα μας , σε μία προσπάθεια να ενισχύσουμε την ελληνική παραγωγή και καλλιέργεια και να μειώσουμε τις εισαγωγές και τα χρήματα που φεύγουν από τη χώρα μας.

Στο πλαίσιο της αναβίωσης του «Επιμένω Ελληνικά» κυκλοφορεί και λίστα με τα ελληνικά προϊόντα ώστε να ενημερωθούν οι καταναλωτές αλλά έχει σημαντικές ελλείψεις.

Μεταξύ αυτών:
ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ ΙΟΝ
ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΕΤΣΑΠ ΚΥΚΝΟΣ
ΠΑΓΩΤΑ / ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
ΚΡΙ ΚΡΙ
ΕΒΓΑ
ΕΒΟΛ (Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου)
Όλυμπος (Γαλακτοβιομηχανία Λαρίσης)
ΦΑΓΕ
ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ / ΕΙΔΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ
ΑPIVITA
ΚΟΡΡΕΣ
Mastihashop
ΕΥΡΗΚΑ
(ΕΥΡΗΚΑ απορρυπαντικά πιάτων και ρούχων, ΤΙΚ ΤΑΚ καθαριστικό τουαλέτας, TOPINE απολυμαντικό, FLUP αποφρακτικό, CLARO σκόνη πλυντηρίου πιάτων, FRESH AIR αποσμητικό χώρου, FAMOSO για τζάμια, ALGOFLASH λιπάσματα και προϊόντα φυτών, AROXOL εντομοκτόνο, ZITA ultra και ΕΥΡΗΚΑ καθαριστικά).
ROLCO – MyPlanet
(MyPlanet σειρά απορρυπαντικών, AVA, ROL και ESSEX απορρυπαντικά, HiGeen αντισηπτικό gel χεριών, καλλυντικά TACT Beauty Care, Herborium apothecary αρώματα και φροντίδα σώματος, ROLCO BtoB επαγγελματικός καθαρισμός).
ΣΝΑΚΣ – Chipita
SUPER MARKET – Εμπορικά Καταστήματα –
ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ. – ΑΤΛΑΝΤΙΚ. – My Market – METRO. – Μασούτης.. – Sprider stores.
ΜΠΥΡΕΣ/ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ
CRAFT – Ούζο Μίνι – Ούζο Βαρβαγιάννη
ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ/ΧΥΜΟΙ
ΕΨΑ – ΛΟΥΞ

Υπάρχουν όμως κι άλλα ελληνικά προϊόντα που δε γνωρίζουμε ότι τα παράγουμε και τα εξάγουμε. Όπως τα ηχομονωτικά και αντικραδασμικά προϊόντα της ελληνικής εταιρείας Αλφα Ακουστική ΕΠΕ. Στον Αθήνα 9.84 μίλησε για τις δραστηριότητες της εταιρίας ο Θεόδωρος Αργουδέλης, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Σύμβουλος Ακουστικής.

Ελληνικά προϊόντα

Ένας κλάδος που ανθούσε τις δεκαετίες του 1970 και 1980 ήταν η κλωστοϋφαντουργία. Τώρα υπάρχουν ελάχιστες εταιρείες στην Ελλάδα.

Μεγάλη άνθηση συναντά μετά το κίνημα της πατάτας και η διαδικτυακή δραστηριοποίηση για διάθεση αγροτικών προϊόντων απευθείας από τον παραγωγό στον καταναλωτή μέσω Ίντερνετ.

Παράδειγμα, το Κρητικό Περιβόλι που διαθέτει φρούτα, λαχανικά, τυροκομικά, κρασιά, αρτοποιήματα και γλυκά που παράγονται αποκλειστικά και μόνο στην Κρήτη. Μπορείτε εύκολα να το βρείτε στο facebook.

Διακρίσεις και μεγάλη αναγνώριση στο εξωτερικό έχει το ελληνικό αυγοτάραχο Τρικαλινός για το οποίο μίλησε στον Αθήνα 984 ο ίδιος ο κύριος Ζαφείρης Τρικαλινός.

Ένα είδος που μπορεί να καλυφθεί από την παραγωγή της Ελλάδας και μάλιστα εξάγεται είναι το κρασί. Η Ελλάδα παράγει 3 με 5 εκ. λίτρα ετησίως και καταναλώνει 3 εκ. λίτρα. Πέρυσι εξήγαγε κρασί αξίας 55 εκ. ευρώ.

Μάλιστα ο οινοποιητικός συνεταιρισμός και μονάδα παραγωγής κρασιού Βαένι Νάουσας προχώρησε σε μεγάλη συμφωνία με την Κίνα για την παραγωγή ετικέτας μόνο για την κινεζική αγορά. Ο VAENI – Νάουσα παράγει 2,5 – 3 εκατοµµύρια φιάλες ετησίως. Σήµερα τα κρασιά VAENI – Νάουσα εξάγονται εκτός από την Κίνα σε 26 χώρες, όπως σε Γαλλία, ΗΠΑ, Ολλανδία, ∆ανία, Γκάνα, Σουηδία, Αυστρία, Γερµανία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιαπωνία, Καναδά, Κύπρο κ.ά. Το 60% του τζίρου του συνεταιρισµού εξάγεται, ενώ το 2012 εκτιµάται ότι αυτό το ποσοστό θα αγγίξει το 80%. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού VAENI Γιώργος Φουντούλης μίλησε στον Αθήνα 9.84. Ωστόσο, εισάγουμε κιόλας κρασί. Εισαγωγές αξίας 12 εκ ευρώ. Ενώ ιδιαίτερη προτίμηση οι Έλληνες δείχνουν στο ουίσκι που είναι και εισαγόμενο. Καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος κατανάλωσης ποτών σε ποσοστό περίπου 42%.

Εξαγωγές κάνει και η ποτοποιία «Αμοργός» που παρασκευάζει από το 2003, το Αμόργιον ρακόμελο. Η ιδέα προέκυψε από το βραστάρι για τον πονόλαιμο, που φτιάχνεται με ρακή, ζάχαρη και μέλι. Έπειτα, άρχισαν να παρασκευάζουν και το μαστιχάτο, το λεμοντέλο, το πορτομέλο, το οινόμελο και άλλα προιόντα. Ο ιδιοκτήτης της ποτοποιίας Αντώνης Βεκρής μίλησε για τις δραστηριότητες της εταιρίας.

Μεγάλη είναι η ανάπτυξη της ελληνικής μπύρας με το Μύθο να παρουσιάζει αύξηση 14,1% στις πωλήσεις του το 2011. Ελληνικές μπύρες με διακρίσεις, ανάπτυξη και συνήθως με μικρές παραγωγές: Άλφα, Πειραϊκή, Φιξ, Βεργίνα από τη Βόρεια Ελλάδα, η αργίτικη Ζέος, η μεσσηνιακή Νέδα, η Septem από την Εύβοια, η Magnus Magister από τη Ρόδο και η IONIAN της κερκυραϊκής μικροζυθοποιίας.

Από την Κέρκυρα όμως ξεχωρίζει και το αναψυκτικό τζιτζιμπύρα. Ο μόνος που κάνει Τσιτσιμπίρες είναι ο Γιώργος Χειμαριός, μια οικογενειακή επιχείρηση στο χωριό Καλαφατιώνες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα