back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο ξένος Τύπος αναζητεί το κοινό του στην Αθήνα

Διαβάστε επίσης

Τις συνέπειες της κρίσης, αλλά και της ευρύτατης διάδοσης του Διαδικτύου, στις κινητές και όχι μόνο συσκευές, φαίνεται να υφίσταται και ο ξένος Τύπος στη χώρα μας. Έτσι, μετά τις ελληνικές εφημερίδες που φυλλορροούν, την ίδια, μάλλον αναπόδραστη πορεία, ακολουθούν και οι ξένες.

Ο Αθήνα 9.84, βρέθηκε σε δύο από τα ελάχιστα εναπομείναντα σημεία διάθεσης ξένου Τύπου, στο κέντρο της πρωτεύουσας (εκτός των περιπτέρων, ασφαλώς): Το πρακτορείο International Press, που θεωρείται το μεγαλύτερο του είδους στην πρωτεύουσα, και το βιβλιοπωλείο «Λεξικοπωλείο», το οποίο όμως απευθύνεται σε ένα πιο ειδικό κοινό: αυτό που αρέσκεται στην ανάγνωση όχι μόνο ξενόγλωσσων εντύπων, αλλά και βιβλίων.

Παρότι το «Λεξικοπωλείο» βρίσκεται στο Παγκράτι, θα παραμείνει κλειστό για ένα δεκαήμερο τον Αύγουστο και διαθέτει αποκλειστικά αγγλόφωνα και γαλλόφωνα περιοδικά και εφημερίδες, το φετινό καλοκαίρι έχει κυλήσει μέχρι στιγμής ικανοποιητικά: «Πάμε μάλλον απρόσμενα καλά. Το καλοκαίρι, γενικά, είναι μια καλή περίοδος, αλλά φέτος δεν παρατηρήσαμε την περσινή κάμψη», μας είπε εκπρόσωπος του καταστήματος, ο οποίος πρόσθεσε: «προσελκύουμε το κοινό που ενδιαφέρεται για τη λογοτεχνία και γενικότερα για τις τέχνες. Αγγλόφωνους και γαλλόφωνους πολίτες που ζουν μόνιμα στην Αθήνα ή -σπανιότερα- έχουν έρθει ως τουρίστες. Η αναλογία ξένων-Ελλήνων πελατών είναι στο 60-40, αφού αρκετοί επισκέπτες μας θέλουν να διατηρούν επαφή με την πατρίδα τους». Στο «Λεξικοπωλείο» βρίσκει κανείς τις κυριότερες εφημερίδες (όπως η «Le Monde» και οι «ΝΥ Times»), καθώς και περίπου 25 τίτλους περιοδικών.

Από την άλλη, στο Ιnternational Press, το οποίο μέτρα 11 χρόνια λειτουργίας στην οδό Πανεπιστημίου στο ύψος της Ομόνοιας, κόσμος μπαινοβγαίνει διαρκώς. Μόνο που πρόκειται κατά κύριο λόγο για Έλληνες που έχουν παραγγείλει ή αναζητούν την αγαπημένη τους έκδοση, συνήθως πολιτικού, ιστορικού ή και καλλιτεχνικού -ιδίως μουσικού και κινηματογραφικού- περιεχομένου, όπως λέει στον Αθήνα 9.84 ο Γιάννης Γιαννακουλόπουλος, ιδιοκτήτης του πρακτορείου μαζί με τον γιο του, Νίκο. «Έχουμε 4.000 τίτλους περιοδικών, που είτε παραμένουν στα ράφια είτε αποσύρονται από την ίδια την εταιρεία όταν κρίνει την κυκλοφορία τους μη ικανοποιητική.»

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατακόρυφη πτώση της έντυπης μορφής των εφημερίδων, που δεν είναι φυσικά μόνο ελληνικό φαινόμενο, παρέσυρε στον βυθό και τον τζίρο του καταστήματος, αφού αυτό πλέον οριακά καλύπτει τα έξοδά του. «Εδώ δεν είναι τουριστική περιοχή όπως η Πλάκα, στην οποία όμως δεν βλέπω να πωλούν ξενόγλωσσες εφημερίδες. Το σίγουρο είναι ότι ο ξένος τύπος δεν έχει την κατανάλωση που είχε κάποτε.»

Μια άλλη βασική διαφορά, εντοπίζεται στην αγοραστική συμπεριφορά Ελλήνων και ξένων: «Ο Έλληνας μπορεί να δώσει τρία ευρώ για τη «Monde», η οποία έρχεται αυθημερόν. Ο τουρίστας θα έρθει με την παρέα του και θα βάλει ο καθένας από ένα ποσό για να την αγοράσουν και να τη διαβάσουν όλοι μαζί».

Το παρήγορο είναι ότι «από τον Σεπτέμβρη έρχονται συνήθως οι «καλοί» τουρίστες, που ταξιδεύουν μεμονωμένα και όχι σε γκρουπ, τα οποία απλώς περνούν από την Ομόνοια και δεν σταματούν ούτε κυκλοφορούν εκεί. Είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που διαθέτουν και χρήματα να ξοδέψουν για εφημερίδες και περιοδικά».

Γιώργος Κυριακίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα