back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η πλατεία Αιγύπτου της …παραβατικότητας

Διαβάστε επίσης

Στην πλατεία Αιγύπτου, σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Αθήνας, δίπλα ακριβώς από το Πεδίον του Άρεως, καταγράφεται μια εντελώς διαφορετική εικόνα όταν πέσει το φως της ημέρας.

Η πλατεία γίνεται καταφύγιο για τοξικομανείς και περιθωριακούς, με αποτέλεσμα οι διερχόμενοι να φοβούνται να διασχίσουν την πλατεία ενώ οι κάτοικοι της περιοχής έχουν τοποθετήσει υπερυψωμένα σιδερένια κάγκελα στις εισόδους των πολυκατοικιών προκειμένου να προστατευτούν από τις κλοπές που αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

Η κατάσταση όλο και πιο τραγική

Όπως δηλώνουν μόνιμοι κάτοικοι στον Αθήνα 9.84 και τον Κώστα Κορέλλη, φοβούνται να αφήσουν να βγουν τα παιδιά τους μόνα έξω στην πλατεία, ενώ -όπως καταγγέλλουν- η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα.

Αυτό συμβαίνει -όπως εξηγούν- καθώς το βράδυ κλειδώνουν όλες οι πόρτες στο Πεδίον του Άρεως, δηλαδή στο μέρος που πολλοί από αυτούς έβρισκαν καταφύγιο.

Ενδεικτική άλλωστε και η πρόσφατη ανάρτηση του αντιδημάρχου καθημερινότητας και δημοτικής αστυνομίας Ανδρέα Βαρελά στην προσωπική του σελίδα στο Facebook. «Η πίεση που ασκείται στο Πεδίον του Άρεως βγάζει στους έξω πλησίον χώρους στοιχεία της παραβατικότητας, η επαγρύπνηση μας συνεχής», αναφέρει χαρακτηριστικά. Η σχετική ανάρτηση αποτυπώνει και την τραγική εικόνα που περιγράφουν οι κάτοικοι.

Τραγική κατάσταση

Στην πλατεία Αιγύπτου κλιμάκια της Διεύθυνσης Καθαριότητας και της Δημοτικής Αστυνομίας καθάρισαν ενδελεχώς την περιοχή. Παράλληλα, εργαζόμενοι του Δήμου βρίσκονται κάθε πρωί στην πλατεία και καθαρίζουν την γύρω περιοχή. Η εικόνα που αντικρίζουν οι άνθρωποι του δήμου, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι που μένουν δίπλα στην πλατεία, είναι τραγική. «Παντού πεταμένες σύριγγες από χρήση ναρκωτικών ουσιών, ακαθαρσίες, σκουπίδια και αλλά πολλά συνθέτουν μια εκρηκτική κατάσταση». Η εικόνα επαναλαμβάνεται καθημερινά…

Τι λένε οι κάτοικοι

Επαγγελματίας της πλατείας Αιγύπτου δηλώνει ότι η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο… Στο ερώτημα, «τι κάνει η Αστυνομία μπροστά σε όλα αυτά», απαντά ότι «οι αστυνομικοί αρκούνται μόνο να δηλώνουν την παρουσία τους και να περνούν από την περιοχή ως απλοί θεατές». Τι να κάνουν και αυτοί -συμπληρώνει- όταν μιλάμε για εξαρτημένα άτομα.

Εξοργισμένος από αυτή την κατάσταση -και ζητώντας για λόγους ασφαλείας- να τηρηθεί η ανωνυμία του, αποκαλύπτει ότι τους τελευταίους μήνες έπεσε θύμα κλοπής. «Μου έσπασαν το τζαμί του παραθύρου και μπήκαν μέσα. Αναγκάστηκα στα παράθυρα να τοποθετήσω πανάκριβα σιδερένια κάγκελα», δηλώνει στον 9.84. «Όλοι στην περιοχή -προσθέτει- τοποθέτησαν προστατευτικά υπερυψωμένα σιδερένια κάγκελα. Φοβόμαστε. Να δίπλα -μας δείχνει-  σε αυτή την πολυκατοικία έχουν γίνει τέσσερις κλοπές το τελευταίο διάστημα».

Λίγο πιο κάτω μας περιμένει ο θυρωρός πολυκατοικίας που βλέπει στην πλατεία Αιγύπτου. Μας περιγράφει την ίδια κατάσταση. «Παντού καθημερινά πεταμένες σύριγγες. Εξαρτημένα άτομα κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών μπροστά στις εισόδους των πολυκατοικιών μας. Δεν μπορείς να βγεις έξω τα βράδια», λέει χαρακτηριστικά.

Sos εκπέμπει ο Δήμος

«Καμπανάκι» και από τον Δήμο Αθηναίων μπροστά σε αυτή την κατάσταση δια στόματος του αντιδημάρχου Καθημερινότητας και δημοτικής Αστυνομίας Ανδρέα Βαρελά. Ο κ. Βαρελάς μέσω του 9.84 στέλνει μήνυμα προς την πολιτεία τονίζοντας ότι πρόκειται για σύνθετο πρόβλημα που η επίλυση του θα πρέπει να αναζητηθεί μόνο σε μια «πολύ συντονισμένη προσπάθεια και σε συνεργασία και από τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης ( Δήμος και Περιφέρεια Αττικής». Παράλληλα , ο κ. Βαρελάς τονίζει με έμφαση ότι το κυριότερο στοιχείο για την επίλυση του προβλήματος είναι ότι «απαιτείται αντίστοιχα στενή συνεργασία και από την πολιτεία η οποία θα πρέπει-όπως υπογραμμίζει- με τις δομές που έχει αλλά και την συνεργασία που θα πρέπει να κάνει με τους αντίστοιχους φορείς που διαχειρίζονται το θέμα των τοξικοεξαρτημένων να σκύψει βαθιά στο πρόβλημα γιατί αυτή κατάσταση προσβάλλει και την πόλη αλλά και δημιουργεί αισθήματα αγανάκτησης στους κατοίκους που μένουν στην περιοχή γύρω από το πεδίον του Άρεως».

Αναλυτικά, η δήλωση του αντιδημάρχου Ανδρέα Βαρελά έχει ως εξής :

«Υπάρχει μία κατάσταση η οποία εξελίσσεται από το πεδίον του Άρεως προς τους δρόμους γύρω από εκεί. Γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχει μεγάλη παρουσία τοξικοεξαρτημένων που κινούνται στην ευρύτερη περιοχή. Η Παρουσία του Δήμου είναι συνεχής με συνεργεία της διεύθυνσης καθαριότητας, τα οποία καθαρίζουν. το πρωί αλλά δυστυχώς το βράδυ επανέρχεται πάλι αυτή η κατάσταση. Κάναμε πρόσφατα μία μεγάλη παρέμβαση με συνεργεία της δημοτικής αστυνομίας και της διεύθυνσης καθαριότητας. Νομίζω ότι το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να το διαχειριστεί μόνος του ούτε ο δήμος αλλά ούτε και η περιφέρεια Αττικής. Χρειάζεται μια πολύ συντονισμένη προσπάθεια σε συνεργασία και από τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης. Αλλά αντίστοιχα και από την πολιτεία η οποία θα πρέπει με τις δομές που έχει αλλά και την συνεργασία που θα πρέπει να κάνει με τους αντίστοιχους φορείς που διαχειρίζονται το θέμα των τοξικοεξαρτημένων να σκύψει βαθιά στο πρόβλημα γιατί αυτή κατάσταση προσβάλλει και την πόλη αλλά και δημιουργεί αισθήματα αγανάκτησης στους κατοίκους που μένουν στην περιοχή γύρω από το πεδίον του Άρεως».
Η ιστορία της πλατείας Αιγύπτου

Η πλατεία Aιγύπτου σχηματίζεται ανάμεσα στις οδούς Πατησίων, Ιουλιανού, Μαυροματαίων και προέκτασης της οδού Φερών. Πήρε αυτή την ονομασία, σύμφωνα με την Πράξη Ονοματοθεσίας, για να τιμηθεί η Αίγυπτος η οποία, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, φιλοξένησε τη βασιλική οικογένεια, την εξόριστη κυβέρνηση και τις ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας. Η πλατεία διαμορφώθηκε το 1982 με πρωτοβουλία των Αιγυπτιωτών της Αθήνας και κοσμείται από την ορειχάλκινη προτομή του Κωνσταντίνου Καβάφη, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Κώστας Βαλσάμης (1982).

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα