back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Το serious game που «καταπολεμά» τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1

Διαβάστε επίσης

Ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι που ανήκει στην κατηγορία των “serious games” («σοβαρά» παιχνίδια) για παιδιά και εφήβους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 σχεδιάζει και αναπτύσσει ομάδα ερευνητών από το «Εργαστήριο Βιοιατρικών Προσομοιώσεων και Απεικονιστικής Τεχνολογίας» του ΕΜΠ.

Πρόκειται για ένα ψηφιακό παιχνίδι προσομοίωσης που τοποθετεί τον παίχτη σε ένα ασφαλές και διασκεδαστικό περιβάλλον μάθησης και προσομοίωσης της πραγματικότητας με στόχο την υποστήριξή του στο θέμα της διαχείρισης του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1 και την προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που θα τον βοηθήσει να βελτιώσει τις διατροφικές του συνήθειες και να εντάξει στην καθημερινότητά του την σωματική άσκηση.

Το 11% του ελληνικού πληθυσμού με διαβήτη – Αυξάνονται τα ποσοστά κάθε χρόνο σε παιδιά και εφήβους

«Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 πρέπει να μετρούν τακτικά τα επίπεδα της γλυκόζης τους και να λαμβάνουν κατάλληλες δόσεις ινσουλίνης συνυπολογίζοντας την διατροφή τους, την σωματική τους άσκηση, καθώς και την ψυχολογία τους. Επειδή εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ή εφηβική ηλικία η έγκαιρη εκπαίδευση των νεαρών ασθενών είναι απαραίτητη προκειμένου να επιτυγχάνεται ορθή διαχείριση της ασθένειας» είπε στον Αθήνα 9.84 η κ. Κωνσταντία Ζαρκογιάννη μεταδιδάκτορας στο ΕΜΠ και μέλος της ομάδας ανάπτυξης του παιχνιδιού.

Παρουσιάζοντας κάποια σημαντικά αριθμητικά στοιχεία ενδεικτικά της έκτασης των περιστατικών σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, η κ. Ζαρκογιάννη σημείωσε ότι: «Στην Ελλάδα τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ξεπερνούν το 11% του πληθυσμού, ενώ ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους».

Πως λειτουργεί

Τα παραπάνω στοιχεία ήταν μόνο η αφορμή για τη δημιουργία ενός «σοβαρού» παιχνιδιού που θα βασίζεται στην τεχνογνωσία και την ερευνητική εμπειρία της ομάδας σε συνδυασμό με τα εργαλεία και τα οφέλη που παρέχει από μόνο του ένα παιχνίδι επιτυγχάνοντας μία εξατομικευμένη προσέγγιση για τον κάθε παίχτη ξεχωριστά.

Ο παίχτης τοποθετείται σε ένα διαδραστικό περιβάλλον και καλείται να λάβει μία σειρά αποφάσεων σχετικών με την διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, που θα καθορίσουν στην συνέχεια την εξέλιξη του παιχνιδιού. Βάζοντας, κατά κάποιον τρόπο τον εαυτό του στη θέση του ήρωα του παιχνιδιού αναγνωρίζει ευκολότερα και με πιο διασκεδαστικό τρόπο τις αλλαγές που πρέπει να κάνει για να βελτιώσει την υγεία του στην πραγματική ζωή.

Βέβαια, τίποτε από όλα αυτά δεν θα ήταν το ίδιο εύκολο να υλοποιηθεί χωρίς την υποστήριξη της θερμοκοιτίδας ΕΠΙ.νοώ του ΕΜΠ και του προγράμματος “Invent ICT” στο οποίο συμμετέχει τον τελευταίο χρόνο και η ομάδα του «Εργαστηρίου Βιοιατρικών Προσομοιώσεων και Απεικονιστικής Τεχνολογίας» του ΕΜΠ. «Ως ερευνητικός φορέας έχουμε μικρή έκθεση στον τομέα των επιχειρήσεων. Το “Invent” γεφυρώνει αυτό το χάσμα και συνεισφέρει σημαντικά στη μετατροπή των ερευνητικών μας αποτελεσμάτων σε επιχειρηματική ιδέα» μας είπε χαρακτηριστικά η κ. Ζαρκογιάννη.

Η ομάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης του παιχνιδιού και υπολογίζει σε 1,5 μήνα περίπου να μας το παρουσιάσει και επίσημα σε μία πρώτη beta version. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρ’ όλο που εστιάζει σε παιδιά και εφήβους με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, παίχτες μπορούν να είναι όλοι ανεξαιρέτως ηλικίας ή φύλου, αφού το σενάριο και οι μηχανισμοί παιχνιδοποίησης είναι δομημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ευχάριστα και ελκυστικά σε όλους. Εμείς θα το περιμένουμε με αγωνία!

Who is Who

Η κύρια ομάδα αποτελείται από διπλωματούχους ηλεκτρολόγους μηχανικούς και μηχανικούς υπολογιστών, οι οποίοι είναι ερευνητές του «Εργαστηρίου Βιοιατρικών Προσομοιώσεων και Απεικονιστικής Τεχνολογίας» του ΕΜΠ. Συγκεκριμένα αποτελείται από την Καθηγήτρια Κωνσταντίνα Νικήτα, την μεταδιδάκτορα Κωνσταντία Ζαρκογιάννη και δύο υποψήφιους διδάκτορες, τον Κώστα Μήτση και την Μαρία Αθανασίου.

Η ομάδα συμπληρώνεται από δύο ζωγράφους και έναν γραφίστα που επιμελούνται τα γραφικά του παιχνιδιού. Παράλληλα, λόγω του τεχνογνωσίας της ομάδας στην βιοιατρική μηχανική και σε συστήματα υποστήριξης κλινικών αποφάσεων για την διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη έχει δημιουργήσει και ένα δίκτυο από συνεργαζόμενους γιατρούς οι οποίοι παρέχουν συμβουλές και την ιατρική γνώση σε αυτό το εγχείρημα.

Η Κωνσταντία Ζαρκογιάννη μίλησε στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη και το ένθετο «Η Ώρα της Καινοτομίας».

Νάντια Σκεπετάρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα