back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Van Gogh Alive: Η περιπέτεια μεταξύ τρέλας και ιδιοφυΐας

Διαβάστε επίσης

Van Gogh Alive: Η ψηφιακή έκθεση-αφιέρωμα στον Βίνσεντ βαν Γκογκ, για την περιπέτεια μεταξύ τρέλας και ιδιοφυΐας


Ένα θέαμα που επιχειρεί να προσεγγίσει το «όλον» της δραματικής προσωπικότητας του Βίνσεντ Βαν Γκογκ δια μέσου της Τέχνης του και της ψηφιακής τεχνολογίας είναι η έκθεση Van Gogh Alive που φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. «Αυτή η περιπέτεια μεταξύ της ιδιοφυΐας και της τρέλας» όπως χαρακτηριστικά είπε ο καθηγητής και κριτικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης στην συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης.

3000 εικόνες και 15 ώρες οπτικού υλικού

Πρόκειται για μια βιωματική εμπειρία όπου τα αριστουργήματα του ζωγράφου προβάλλονται στους τοίχους, τις κολώνες, τις οροφές και το πάτωμα της αίθουσας από 40 πολυκάναλους προβολείς υψηλής ευκρίνειας με ήχο υψηλής πιστότητας κλασικών κομματιών του Βιβάλντι, του Σούμπερτ και άλλων μεγάλων δημιουργών που αντικατοπτρίζουν την συγκινησιακή αστάθεια και διαταραχή της ζωής του. Οι προβολές των έργων συντίθενται και αποσυντίθενται αποκαλύπτοντας την εποχή που τα εμπνεύστηκε ο Βαν Γκογκ, πως ολοκληρώθηκαν και πως επηρέασαν το σύμπαν της ζωής του.

Η παραγωγή της έκθεσης χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί, καθώς με το φημισμένο σύστημα υψηλής τεχνολογίας Sensory4 έγινε η επεξεργασία 3000 εικόνων και 15 ωρών οπτικού υλικού. «Δεν είναι μια απλή έκθεση είναι ένα ερέθισμα παιδείας και ψυχαγωγίας μαζί», που όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ρομπ Κιρκ, επικεφαλής της Grande Exhibitions «δεν υποκαθιστά την Τέχνη την συμπληρώνει».


HQ VS ART

Στο τέλος της έκθεσης έχει στηθεί ένα εργαστήρι ζωγραφικής με τα απαραίτητα υλικά-τρίποδα, ακουαρέλες και μολύβια- όπου δια μέσου ενός επτάλεπτου βίντεο διδάσκεται ένα κομμάτι της τεχνικής του Βαν Γκογκ.
Η σύνθεση της έκθεσης εντυπωσιακή. Ως ένα σημείο. Η τεχνολογία όσο υψηλή και να είναι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με την παλλόμενη ενέργεια των φυσικών έργων τέχνης και των αισθημάτων που παράγονται από τις ταραχώδεις πινελιές του Βαν Γκογκ.

Βάσια Μπακετέα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα