back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Ελευσίνα, τα μεγάλα μυστήρια», περιοδική έκθεση στο Μουσείο της Ακρόπολης

Διαβάστε επίσης

Μετά τη Σαμοθράκη και τη Δωδώνη, το Μουσείο της Ακρόπολης διοργανώνει περιοδική έκθεση αφιερωμένη στην Ελευσίνα.

Ο γοητευτικός και σιωπηλός τόπος της Ελευσίνας είναι το επίκεντρο της νέας περιοδικής έκθεσης του Μουσείου της Ακρόπολης με τίτλο «Ελευσίνα. τα μεγάλα μυστήρια», που παρουσίασε ο πρόεδρος του Μουσείου Δημήτρης Παντερμαλής. Στην έκθεση φιλοξενούνται τα σημαντικότερα έργα που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Ελευσίνα, την Αθήνα αλλά και κατά μήκος της οδού που τις συνδέει, της Ιεράς Οδού.

Η ολότητα των μεγάλων μυστηρίων

«Το διαφορετικό που έχει αυτή η έκθεση είναι ότι συνδέει τα Ελευσίνια Μυστήρια με την Αθήνα και την Ακρόπολη» υπογράμμισε ο κος Παντερμαλής. «Είχαμε την ευκαιρία ένα σπάνιο υλικό» σημείωσε για την οργάνωση του υλικού που κράτησε σχεδόν δύο χρόνια.

Με δάνεια από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελευσίνα και την εφορεία αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής το Μουσείο της Ακρόπολης συνθέτει μια έκθεση που προσφέρει την ολότητα των μεγάλων μυστηρίων.

Παρουσιάζονται εκθέματα για πρώτη φορά ενώ αλλά μας «αποκαλύπτονται» ξανά μέσα από νέα προσέγγιση αισθητική αλλά και τεχνική. Το πρώιμο κλασικό ανάγλυφο με την παράσταση Δήμητρας και Κόρης, το άγαλμα της Φευγούσας Περσεφόνης, ιερά σκεύη και πλημοχόες είναι μερικά από τα εκθέματα.

Ο εκθεσιακός χώρος έχει τη μορφή του Ελευσινιακού Τελεστηρίου, με το κτίριο του σκοτεινού ανακτόρου σε σμίκρυνση όπου παρουσιάζεται ένα δεκαπεντάλεπτο βίντεο για την πανηγυρική πομπή που ξεκινούσε από την Αθήνα και κατέληγε στο τελεστήριο της Ελευσίνας σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη. Μέσα από αεροφωτογραφίες της Ακρόπολης, της Ιεράς Οδού, αναπαραστάσεις, προπλάσματα και εμβληματικά εκθέματα ο επισκέπτης αποκτά μια συνολική εικόνα για το ιερό πέρασμα των των μυημένων και υποψηφίων για μύηση στα Ελευσίνια μυστήρια.

Πριν από την είσοδο στην έκθεση έχει τοποθετηθεί ένα ανάγλυφο από την περιοχή του Ελευσινείου και χαρακτηριστικά ευρήματα από το Ιερό της Αφροδίτης που βρίσκεται δίπλα στην Ιερά Οδό στην περιοχή του Δαφνίου.

Η έκθεση θα λειτουργήσει για το κοινό από τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018 έως την Πέμπτη 31 Μαίου 2018.

Βάσια Μπακετέα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα