back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μάνο, θα σε ξαναβρώ… στα τραγούδια

Διαβάστε επίσης

Mια βραδιά ζωντανής μουσικής και ανάγνωσης ποιημάτων και στίχων του κορυφαίου ποιητή Μάνου Ελευθερίου διοργανώθηκε στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ τη Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018. 

Ο χώρος είχε πλημμυρίσει από ανθρώπους που κρατούσαν στο χέρι τους ένα βιβλίο του Μάνου Ελευθερίου, με σημειώσεις, πολύχρωμα post-it και σελίδες τσακισμένες. Σα μαθητές και φοιτητές. Και ήταν κάπως έτσι. ‘Όλοι είχαν μαθητεύσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στις λέξεις του Μάνου Ελευθερίου. Οι ποιητές, οι ηθοποιοί, οι δημοσιογράφοι και οι ανώνυμοι αναγνώστες. 

Η συλλογή «Ομοικατάληκτα», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο ήταν η αφορμή για την εκδήλωση-αφιέρωμα στο ποιητικό και στιχουργικό έργο του Μάνου Ελευθερίου. Αλλά όχι μόνο. Πριν λίγες μέρες έκλεισε τα ογδόντα, και η μικρή αυτή γιορτή ήταν ο καλύτερος τρόπος για ένα συλλογικό ευχαριστώ και ένα από ψυχής χρόνια πολλά. 

«Σας ευχαριστώ όλους, και ευχαριστώ και αυτούς που με θεωρούν συνάδελφο τους. Μου στέλνουν τα βιβλία τους μεγάλοι ποιητές με την αφιέρωση «στον αγαπητό συνάδελφο» και σκέφτομαι αν τους το έγραφα εγώ αυτό δεν θα με έδερναν;». Ο Μανος Ελευθεριου κλείνει τη βραδιά με ένα μεγάλο ευχαριστώ και το γνωστό του χιούμορ. Πριν από αυτό όμως προηγήθηκαν πολλά ευχαριστώ. Ευχαριστώ για την συγκίνηση, ευχαριστώ για την ομορφιά, την ελευθερία, τον έρωτα, για την παρτιτούρα των λέξεων, την μουσικότητα των προτάσεων, τον γάργαρο ρυθμό των φωνηέντων, ευχαριστώ για «τα λόγια και τα χρόνια…» που δεν πήγανε χαμένα. 

 «Αυτά έχουν την χάρη τους, έχουν και τα δυσάρεστα» 

«Σήμερα ο εκδοτικός οίκος με τον οποίο συνεργάζομαι αποφάσισε με την ευκαιρία που εξέδωσα μία ποιητική συλλογή να μου κάνει μια βραδιά για να με τιμήσει. Βεβαίως όλα αυτά τα πράγματα έχουν τη χάρη τους , αλλά έχουν και τα… δυσάρεστα. Δεδομένου ότι στην ηλικία που βρίσκομαι σκέπτομαι ορισμένα γεγονότα…χαρές, πικρίες, αναστατώσεις, έρωτες, συλλαλητήρια, φωνές- κακό κτλ… όλα αυτά τα πράγματα που έρχονται…οικογενειακοί θρήνοι, οικογενειακές συγκεντρώσεις κτλ… εξόδιοι φίλων, συγγενών, χιλιάδων ανθρώπων συλλαλητήρια κτλ…όλα αυτά τα πράγματα που είναι στη ζωή μου, αιφνιδίως είναι σα να έχουν γίνει χτες το βράδυ. Αυτό δεν μπόρεσα να το περάσω στα ποιήματά μου, αλλά αυτή τη μνήμη προσπαθώ να περάσω πάντοτε και στα πεζά μου» είχε δηλώσει ο Μάνος Ελευθερίου στον Αθήνα 9.84 λίγο πριν ξεκινήσει η βραδιά. 

Ο ποιητης Στάθης Κουτσούνης με το «Νεκρο Καφενείο», η Μιλένα Αποστολάκη με το «Είδα γυναίκες», ο τραγουδοποιός Λαυρέντης Μαχαιρίτσας με «Τα λόγια και τα χρόνια», η ηθοποιός Νένα Μεντή με τον«Καιρό των Χρυσανθέμων», ο Οδυσσέας Ιωάννου με το «Θάνατο από καημό»,η Λίνα Νικολακοπούλου με το ποιημα του Μάνου Ελευθερίου για το Βαγγέλη Γιακουμάκη, η συγγραφέας Κατερίνα Ζαροκώστα με τον «Άγιο Φεβρουάριο», ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος με το «Σχέδιο σε μάθημα ιχνογραφίας μαθητή δημοτικού σχολείου». Κι άλλοι και άλλοι που συνεχώς φώτιζαν πτυχές του έργου του Μάνου Ελευθερίου, όπως ο καθένας τις είχε συναντήσει στη μοναχική Τέχνη της ανάγνωσης… 

Θα σε ξαναβρώ… στα τραγούδια 

Και η ευχάριστη είδηση από συνεργάτες του, ότι ακόμη ειναι ενεργός συγγραφέας, ότι ακόμη προγραμματίζει και ετοιμάζει συλλογές και παραστάσεις.Όπως οι δίσκοι με το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τον Κώστα Λειβαδά, αλλά και η μεγάλη παράσταση για το Νοητό Λύκο στο Μέγαρο Μουσικης με το Γιώργο Ανδρέου. Για να είμαι σίγουρη οτι θα μπορέσω να ξανασυναντήσω το Μάνο σε κάποιο τραγούδι και να του πω φεύγοντας αντί για ευχαριστώ και καληνύχτα: «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες, τρεις του Σεπτέμβρη να περνάς…» 

Βάσια Μπακετέα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα