back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μια γιορτή για τα παιδιά – προστάτες των μνημείων της Αθήνας στην Τεχνόπολη

Διαβάστε επίσης

Δεκάδες παιδιά από Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία της Αττικής κατακλύζουν την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων από νωρίς το πρωί.

Η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» τη σχολική χρονιά 2017-2018 τούς έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψουν την αισθητική αξία των υπαίθριων γλυπτών και των ιστορικών κτιρίων της Αθήνας, να μάθουν να προστατεύουν τον δημόσιο χώρο, να διερευνούν τη σύνδεση μνημείων και κτιρίων με την πόλη και την ιστορία της, να προετοιμαστούν κατάλληλα ώστε να γίνουν υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που υλοποιείται από την Τεχνόπολη σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄Αθήνας και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, μέσω του Γραφείου Διασύνδεσης της Σχολής.

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, το πρόγραμμα εστιάζει στα υπαίθρια γλυπτά της Αθήνας, στους κινδύνους που τα απειλούν, στην προστασία και τη συντήρησή τους. Μέσα από τις δράσεις του, οι μικρότεροι μαθητές και οι μαθήτριες: «υιοθετούν» ένα άγαλμα ή μνημείο στη γειτονιά τους και γνωρίζουν εμβληματικά γλυπτά στο κέντρο της Αθήνας, φτιάχνουν με την τάξη τους ιστορίες για τα γλυπτά της πόλης, αξιοποιώντας οπτικοακουστικά μέσα, χοροκινητική έκφραση και δημιουργική γραφή, διερευνούν τη σχέση των γλυπτών με την ιστορία και τη μνήμη της πόλης και μαθαίνουν να τα αναγνωρίζουν ως τοπόσημά της.

Μετά την περσινή πιλοτική εφαρμογή του σε 20 Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία της Αθήνας, όπου 776 μαθητές από 32 σχολικές τάξεις γνώρισαν 27 σημεία στην πόλη που φιλοξενούν γλυπτά και εργάστηκαν ομαδικά για να διηγηθούν τις ιστορίες τους με ψηφιακά και εικαστικά μέσα, φέτος το πρόγραμμα ανανεώθηκε, διευρύνθηκε και εμπλουτίστηκε.

Εισήχθησαν και προστέθηκαν νέες δραστηριότητες, εικαστικές επισκέψεις, εργαστήρια δημιουργικής έκφρασης και συναντήσεις με καλλιτέχνες και ειδικούς, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (για πρώτη φορά), εστιάζοντας στην αρχιτεκτονική κληρονομιά της Αθήνας και στην τέχνη της τοιχογραφίας και του graffiti. Η εκπαίδευση έλαβε χώρα σε επίπεδο συνοικίας και φέτος επελέγη η περιοχή του Ψυρρή. Έτσι, το ηλικιακό εύρος των μαθητών, στους οποίους το πρόγραμμα απευθύνεται, περιλαμβάνει πλέον όλες τις βαθμίδες του σχολείου (5-18 ετών).

Συγκεκριμένα, τη σχολική περίοδο που διανύουμε, οι άμεσα ωφελούμενοι και στις δύο βαθμίδες ήταν (κατά thumbnail (1)προσέγγιση): 36 Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία, 23 Γυμνάσια και Λύκεια της Α΄ Αθήνας, 100 νηπιαγωγοί και δάσκαλοι και 50 καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, 1.200 μαθητές Πρωτοβάθμιας και 700 μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ωστόσο, οι εμμέσως ωφελούμενοι από τις δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν επιπλέον τις οικογένειες των μαθητών, την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και τις επιμέρους τοπικές κοινωνίες.

Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια που συμμετείχαν στην πιλοτική εφαρμογή είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη διαδρομή και τα έργα τους στη γιορτή λήξης της περιόδου που φιλοξενήθηκε στις 20 Απριλίου στην Τεχνόπολη. Το διήμερο 23-24/5 είναι η σειρά των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών να πραγματοποιήσουν την ίδια επίσκεψη.

Συνολικά, 29 σχολεία της Αττικής, εκ των οποίων 10 Δημοτικά και 19 Γυμνάσια, θα βρεθούν σε τρία κτίρια της Τεχνόπολης αυτές τις δύο μέρες. Σήμερα (23/5), τα παιδιά, αφού εισήλθαν στις 9:30 στον χώρο από την οδό Περσεφόνης, επισκέπτονται εναλλάξ την έκθεση στο κτίριο «Δεξαμενές Καθαρισμού», συμμετέχουν σε παιχνίδια και δραστηριότητες στο κτίριο «Νέοι Φούρνοι» και λαμβάνουν επαίνους συμμετοχής στο αμφιθέατρο του Αθήνα 9.84. Στις 12:15-12:30, οι μαθητές επιβιβάζονται στα λεωφορεία και αναχωρούν για τα σπίτια τους.

Την Πέμπτη, 24/5, το πρόγραμμα θα είναι σχεδόν το ίδιο, με την προσθήκη ενός ημιώρου, κατά τα οποίο στο αμφιθέατρο του Αθήνα 9.84 θα απευθύνουν χαιρετισμό και θα κάνουν μια αποτίμηση του προγράμματος ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, η Πρόεδρος της Τεχνόπολης Πόπη Διαμαντάκου, ο Γιώργος Αθανασόπουλος, εκπροσωπώντας τη Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων & Εκπαίδευσης για την Αειφορία του ΥΠΠΕΘ, καθώς και εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας.

Και τις δύο ημέρες, η έκθεση στο κτίριο «Δεξαμενές Καθαρισμού» θα παραμένει ανοιχτή για το κοινό από τις 14:00 έως τις 19.30.

Γιώργος Κυριακίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα