back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ο χρόνος «πιέζει» για επίλυση του «ονοματολογικού»

Διαβάστε επίσης

Ο χρόνος κυλάει και τα περιθώρια να προλάβει η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας τα χρονοδιαγράμματα, σχετικά με την ευρωατλαντική της προοπτική είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Ο Ζόραν Ζάεφ φαίνεται πως διστάζει να κάνει την αποφασιστική κίνηση, που θα απελευθερώσει τη διαδικασία για την εξεύρεση της λύσης στο «ονοματολογικό».

Ωστόσο, αν και δεν έχει γίνει ακόμα από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ το τηλεφώνημα προς τον Έλληνα ομόλογό του, το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας παραμένει ανοιχτό. Υπάρχει μάλιστα σταθερή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των γραφείων των δύο πρωθυπουργών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η απόφαση για λύση -σύμφωνα με την Αθήνα- αφορά πλέον αποκλειστικά την κυβέρνηση Ζάεφ, καθώς δεν υπάρχουν πλέον τα περιθώρια για άλλη διαπραγμάτευση.

Για τον λόγο αυτό και την περασμένη Παρασκευή μέσω διαρροής το Μέγαρο Μαξίμου έκανε λόγο για αδυναμία της πλευράς της ΠΓΔΜ να τηρήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας που κατόρθωσαν να συνάψουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

Η Αθήνα, πάντως, δεν συζητεί παρεμβάσεις στο κείμενο της συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν προ οκτώ ημερών στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Όλη η συζήτηση έχει πλέον επικεντρωθεί στο αν ο κ. Ζάεφ είναι διατεθειμένος να αναλάβει το πολιτικό κόστος να ανακοινώσει την erga omnes εφαρμογή της νέας ονομασίας – άρα και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, το βράδυ της Δευτέρας, ο Νίκος Κοτζιάς εκτίμησε ότι, η ηγεσία της ΠΓΔΜ την στιγμή που βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεγάλο «ναι» και το μεγάλο «όχι» «συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν για την υλοποίησή της και ότι αυτό έπαιξε ένα ρόλο στο να θελήσει ν’ αναστοχαστεί και να συζητήσει για ορισμένες διευκρινήσεις της ίδιας της συμφωνίας».

Η ελληνική πλευρά πρακτικά ρίχνει την ευθύνη για την στασιμότητα, που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην πλευρά των γειτόνων, όπου όπως φάνηκε και από την αντικυβερνητική διαδήλωση που διοργάνωσε το VMRO – DPMNE το Σάββατο στα Σκόπια, είναι αρκετές.

Το μείζον ζήτημα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι αν ο κ. Ζάεφ θα κρίνει ότι οι αντιδράσειςν που έχουν δημοσίως εκφραστεί από τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ μπορούν να αναστρέψουν την πορεία προς τη λύση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτή η εβδομάδα κρίνεται κομβική για την όποια εξέλιξη γύρω από το «ονοματολογικό», με δεδομένη την βούληση των δύο πλευρών να προλάβουν να έχουν καταλήξει σε συμφωνία πριν από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε στα τέλη Ιουνίου και εκείνη του ΝΑΤΟ, στα μέσα Ιουλίου.

Ν. Κοτζιάς: Άνω, Βόρεια και Νέα Μακεδονία στο τραπέζι

Ο κ Κοτζιάς εξέφρασε τη Δευτέρα στην ΕΡΤ ωστόσο την ελπίδα ότι θα ξεπεραστούν σε λίγες μέρες οι δυσκολίες για το ονοματολογικό και ξεκαθάρισε ότι στο τραπέζι βρίσκονται τρεις ονομασίες: «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».

«Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μία ευθεία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι έχουν «τα πάνω τους και τα κάτω τους», ενώ αναφορικά με τη συμφωνία επισήμανε ότι, πρόκειται για καλό συμβιβασμό, με την έννοια ότι και οι δύο χώρες έχουν να κερδίσουν απ’ αυτόν.

«Είναι ένας συμβιβασμός που δίνει και παίρνει και θα κάνει καλό και στην ανάπτυξη και της χώρας μας και της φίλης χώρας, και των σχέσεων τους, αλλά και όλης της περιοχής».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι, ο ξένος παράγοντας δεν ανακατεύθηκε σε κανένα σημείο της διαπραγμάτευσης, και αρνήθηκε να μιλήσει για το όνομα, εξηγώντας ότι θα το ανακοινώσουν οι δύο πρωθυπουργοί.

Επίθεση στη ΝΔ με το βλέμμα στραμμένο και στα συλλαλητήρια

Ο υπουργός Εξωτερικών το βράδυ της Δευτέρας προχώρησε και σε σκληρή επίθεση εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, είχε αποδεχτεί το 2006 την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια» και μάλιστα χωρίς erga omnes, δηλαδή με διατήρηση της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο εσωτερικό της γείτονος.

Είπε πως δεν θ’ ανεχτεί προσωπικές επιθέσεις από δήθεν «Μακεδονομάχους» και αφού ζήτησε από τους επικριτές του «να είναι πιο σεμνοί», κάλεσε τη ΝΔ, αν έχει τα «κότσια», να πει τα ονόματα που πρότεινε σε όλες τις διαπραγματεύσεις και ποιο από αυτά θέλει, προσθέτοντας ότι «αν τον προκαλέσει κανείς ξανά, όλ’ αυτά τα ντοκουμέντα θα κατατεθούν στη Βουλή».

Υποστήριξε επίσης πως η πρόταση για το «Μακεδονία – Σκόπια» τέθηκε επί τάπητος από το 1996 και σε κάποιο σημείο απορρίφθηκε από τα Σκόπια.

Και όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση έχει στραμμένο το βλέμμα στα συλλαλητήρια που αναμένεται να πραγματοποιηθούν αύριο το βράδυ σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολίασε τη Δευτέρα τα συλλαλητήρια, λέγοντας ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει «το ιερό δικαίωμα του οποιουδήποτε να κινητοποιείται, να διαδηλώνει, να εκφράζει την αντίθετή του, την επιφύλαξή του, την απόρριψή του στην κυβερνητική πολιτική ή σε οποιαδήποτε άλλη πολιτική».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα