back to top
24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ο πιο μυρωδάτος δρόμος της Αθήνας χάνει το χρώμα του

Διαβάστε επίσης

Χωρίς αμφιβολία ο πιο ευωδιαστός δρόμος της Αθήνας είναι η Ευριπίδου, με τα χιλιάδες είδη μπαχαρικών και βοτάνων που πωλούνται στα μαγαζιά της.

Ένας στενός δρόμος στο κέντρο της πόλης, τον οποίο για περίπου 70 χρόνια τον καθορίζει εμπορική τοπικότητα. Συγκεντρώνει, δηλαδή, ομοειδή εμπορικά καταστήματα, γεγονός που του χαρίζει ιδιαίτερο ύφος. Το ιδιαίτερο αυτό ύφος, ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι καταστηματάρχες, κινδυνεύει να χαθεί.

Από το 1886 που ξεκίνησε να λειτουργεί η Δημοτική Αγορά της Αθήνας, η Ευριπίδου συνδέθηκε με το εμπόριο τροφίμων.
Πριν από μερικά χρόνια ο δρόμος χαρακτηρίστηκε από το αρμόδιο υπουργείο επί θητείας Νίκου Σηφουνάκη ως «χώρος παραδοσιακού εμπορίου», με στόχο να τον βοηθήσει να διατηρήσει την υπάρχουσα μορφή του. Ωστόσο, όπως είπαν, στον Αθήνα 9.84 έμποροι της περιοχής «αυτό δεν πέτυχε, καθώς πλέον έχουν ανοίξει μαγαζιά, που δεν θα τα έλεγες παραδοσιακών τροφίμων ή προϊόντων που σχετίζονται».

evripidou

Οι καταστηματάρχες

«Παλιά εδώ υπήρχαν μαγαζιά με μπαχαρικά, άλευρα, ζαχαρώδη. Σήμερα η Ευριπίδου, έχει μεταλλαχθεί, έχει αλλάξει χρώμα και ύφος. Έχουν ανοίξει μαγαζιά που πουλάνε καπέλα, κουβέρτες, κινέζικα ρούχα και παπούτσια, κινητά ή βαλίτσες. Δεν υπάρχει παραδοσιακό εμπόριο, όπως βλέπετε, δεν υπάρχει πια συνάφεια», μας λέει ο Περικλής Κονιάρης, ο οποίος συνεχίζει για τρίτη γενιά να διατηρεί το «Ελιξίριο». Ένα κατάστημα 90 χρονών, που διαθέτει 1.400 είδη βοτάνων και μπαχαρικών απ’ όλες τις γωνιές του κόσμου.

Για πτώση του τζίρου κατά 30-40% τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης κάνει λόγο ο Σταύρος Ζερβός ιδιοκτήτης του «Βάλσαμου». Το κατάστημα λειτουργεί 32 χρόνια, μας λέει, και «διαθέτουμε 680 είδη μπαχαρικών και βοτάνων, όμως η αγορά είναι πεσμένη, τα χρέη μεγάλα και οι φόροι επίσης».

eyripidou

«Την αγαπάμε αυτήν την δουλειά αλλιώς θα είχαμε κλείσει. Νιώθω χομπίστας και όχι επαγγελματίας», λέει χαριτολογώντας ο κ. Κονιάρης, τονίζοντας ότι, «η περιοχή θεωρείται από τις πλέον τουριστικές για την πόλη αλλά οι τουριστικοί οδηγοί των ξένων αναφέρουν την περιοχή ως γκέτο λόγω των γκράφιτι. Πρέπει η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της, είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχει Νόμο για τα όρια του γκράφιτι» καταλήγει.

Στην ουρά για μπαχαρικά

«Τα μπαχαρικά έχουν εξέχουσα θέση στη ζωή μου και στο τραπέζι μου, χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα κυρίως ως φάρμακα ή ως μυρωδικά για να νοστιμίζουν το φαγητό μας και να ομορφαίνουν την ζωή μας», σημειώνει η κ Μερόπη η οποία περιμένει αρκετή ώρα στην ουρά που έχουν δημιουργήσει οι πελάτες του «Μπαχάρ». Συνηθισμένο φαινόμενο για το μαγαζί με τα 2.500 βότανα και μπαχάρια.

Ίσως  η Ευριπίδου χάνει το χρώμα της, το άρωμά της πάντως δεν το χάνει!

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα