back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στα αζήτητα ο Ενιαίος Κανονισμός Ασφάλισης και Παροχών

Διαβάστε επίσης

Χαώδη κατάσταση στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας, αποτυπώνουν τα στοιχεία των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης.

Δύο χρόνια μετά την δημιουργία του ταμείου, δεν έχει εκδοθεί Ενιαίος Κανονισμός Ασφάλισης και Παροχών καθώς και νέος Κανονισμός χορήγησης αναπηρικών συντάξεων.

Οι παγωμένες συντάξεις

Τουλάχιστον 18.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση, παραμένουν “παγωμένες,” καθώς οι φορείς που επρόκειτο να τις εκδώσουν έχουν ενοποιηθεί με συνέπεια να μην μπορούν να εφαρμοστούν οι προϋπάρχουσες διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης.

Με το παλαιό καθεστώς θα είχαν λάβει απορριπτικές αποφάσεις και οι αιτήσεις θα είχαν διαβιβαστεί στο επόμενο ταμείο ασφάλισης τους, προκειμένου να τις εξετάσει .

Όμως, εξαιτίας της ενοποίησης ταμείων, η διαδικασία αυτή είναι διοικητικά ασύμβατη διότι δεν μπορεί ο ΕΦΚΑ να απορρίπτει και στη συνέχεια να στέλνει το αίτημα στον εαυτό του.

Κατά την συγκέντρωση στοιχείων ασφαλισμένων, δεν ταυτοποιήθηκαν 100.000 εγγραφές ελευθέρων επαγγελματιών, εκατομμύρια εγγραφές ήταν πολλαπλές ή είχαν γινει με ελλιπή στοιχεία, ενώ για τουλάχιστον 560.000 ασφαλισμένους ήταν άγνωστη η χώρα προέλευσης.

Ενδεικτικό της καταστασης, είναι το γεγονός ότι για τη δημιουργία του μητρώου του ΕΦΚΑ απεστάλησαν από τουλάχιστον 90 φορείς (ταμεία και επιμέρους τομείς), συνολικά περίπου 30 εκατομμύρια εγγραφές, σε μια χώρα περίπου 11 εκατομμυρίων κατοίκων.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα