back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δάνειο 45 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ στη ΔΕΗ για εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής και «έξυπνους» μετρητές

Διαβάστε επίσης

Στη σύναψη νέου δανείου, ύψους 45 εκατ. ευρώ, θα προχωρήσει η ΔΕΗ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), για έργα που θα υλοποιήσει ο ΔΕΔΔΗΕ με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η υπογραφή της δανειακής σύμβασης θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018, ενώ το δάνειο αποτελεί ουσιαστικά τη δεύτερη δόση επί συνολικής γραμμής χρηματοδότησης 85 εκατ. ευρώ από την ευρωπαϊκή τράπεζα.

Η σύμβαση για την πρώτη δόση, ύψους 40 εκατ. ευρώ, είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2016.

Τα κεφάλαια προορίζονται για το πρόγραμμα υποσταθμών υψηλής τάσης και της αναβάθμισης αυτόνομων δικτύων τροφοδοσίας μη διασυνδεδεμένων νησιών.

Έτσι, θα καλύψουν μια σειρά από τα λεγόμενα «επώνυμα» έργα, δηλαδή έργα που έχουν να κάνουν με καινοτόμες και τεχνολογικά προηγμένες παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα για τη βέλτιστη λειτουργία της διασύνδεσης των Κυκλάδων ή για την κατασκευή νέων κέντρων διανομής.

Στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται ενδεικτικά η κατασκευή και η επέκταση επτά υποσταθμών υψηλής τάσης και η τοποθέτηση 40 χλμ. υποθαλάσσιων καλωδίων.

Με αυτό τον τρόπο, θα βελτιωθεί η αξιοπιστία της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Χρηματοδότηση της πιλοτικής τοποθέτησης «έξυπνων» μετρητών

Παράλληλα, θέση στο πρόγραμμα έχει η πιλοτική εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών σε 170.000 μικρούς καταναλωτές χαμηλής τάσης, με στόχο της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ να εξασφαλισθεί η δυνατότητα δοκιμαστικής χρήσης της τηλεμετρίας από καταναλωτές χαμηλής τάσης σε νησιά και επιλεγμένες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η σχετική δράση εντάχθηκε επίσης στο ΕΣΠΑ τον περασμένο Φεβρουάριο, ωστόσο η τύχη του διαγωνισμού για την εγκατάσταση των μετρητών, που τρέχει εδώ και μία τετραετία περίπου, βρίσκεται ακόμη στο Συμβούλιο της Επικρατείας έπειτα από την προσφυγή της κοινοπραξίας ΟΤΕ -Intrakat- Intrasoft International, κατά του αποτελέσματος του σχετικού διαγωνισμού, στον οποίο είχε ανακηρυχθεί μειοδότης η Intracom Telecom.

Σε κάθε περίπτωση, η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ θα συμβάλει στην υλοποίηση επενδύσεων στα δίκτυα διανομής, τα οποία θα αναβαθμίσουν και θα εκσυγχρονίσουν την «καρδιά» του εγχώριου συστήματος ηλεκτροδότησης.

Επίσης, έρχεται να προστεθεί στην στήριξη που έχει παράσχει η ευρωπαϊκή τράπεζα στη ΔΕΗ εδώ και πλέον από 50 χρόνια.

Ενδεικτικό είναι πως το συνολικό ποσό των δανείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τον Όμιλο ΔΕΗ ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί σε πάνω από 40% του συνολικού δανεισμού της επιχείρησης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα