back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΕΙΝΑΠ: Οι διακομιδές νεογνών προκαλούν πρόβλημα σε παιδιατρικές κλινικές 5 νοσοκομείων

Διαβάστε επίσης

Τους κινδύνους που δημιουργούνται από τον τρόπο που οργανώνονται οι διακομιδές νεογνών και τις επιπτώσεις που προκαλούνται στα παιδιατρικά τμήματα των νοσοκομείων, επισημαίνει με επιστολή της στον υπουργό Υγείας η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Στην ΕΙΝΑΠ έχουν γίνει καταγγελίες για το θέμα αυτό από γιατρούς των νοσοκομείων «Αγλαΐα Κυριακού», Κρατικό Νίκαιας, «Αλεξάνδρα», «Αττικόν και «Έλενα Βενιζέλου».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο τωρινός τρόπος διακομιδής στηρίζεται στην συμμετοχή γιατρών παιδιατρικών κλινικών στο πρόγραμμα εφημερίας του ΕΚΑΒ.

Το μοντέλο αυτό, δηλαδή η συνοδεία των βρεφών με γιατρό, προκαλεί πρόβλημα στη λειτουργία των μονάδων, καθώς όλες λειτουργούν με τουλάχιστον 50% ακάλυπτες οργανικές θέσεις.

Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ αναφέρει μαλιστα ότι υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έχει κρίνει αυτόν τον τρόπο λειτουργίας παράνομο, καθώς οι γιατροί αναγκάζονται σε υπερεργασία υπερβαίνοντας το νόμιμο όριο των εφημεριών ανά μήνα.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η διακομιδή νεογνών είναι μια πάρα πολύ σημαντική και ευαίσθητη διαδικασία, η οποία πρέπει να εκτελείται από εξειδικευμένο προσωπικό με καθορισμένους τους ρόλους όλων των συμμετεχόντων.

Σημειώνουν πως το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) έχει την ευθύνη για τη διοικητική και επιχειρησιακή οργάνωση της διακομιδής.

Η ΕΙΝΑΠ ζητεί από το υπουργείο Υγείας την άμεση λύση του προβλήματος, με προσλήψεις εξειδικευμένου μόνιμου ιατρικού προσωπικού με ταχύτατες διαδικασίες.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα