back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Φυγή προς τις εκλογές

Διαβάστε επίσης

Νέες συντεταγμένες στο, υπό διαμόρφωση, εσωτερικό σκηνικό του Κινήματος Αλλαγής έθεσε το αίτημα της Φώφης Γεννηματά για εκλογές πριν από την τυπική λήξη του τρίτου προγράμματος.

Μετακλογικές συνεργασίες και τ’ απόνερα μιας πολιτικής δοκιμασίας

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επέλεξε μέσω αυτής της πρωτοβουλίας να προκαλέσει η ίδια, παρά να περιμένει να υποστεί τα…απόνερα μιας πολιτικής δοκιμασίας, που δεν θα μπορούσε να αποφύγει καθ’ οδόν προς την κάλπη.

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες και τον στρατηγικό προσανατολισμό του νέου φορέα ο λόγος, καθώς η προσχώρηση της Χαριλάου Τρικούπη στο στρατόπεδο των… «εκλογολατρών» θα μπορούσε σε πρώτο χρόνο να συνιστά την αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής στη νέα επίθεση…φιλίας, που δεχόταν προσφάτως από το Μέγαρο Μαξίμου με όχημα την επανακατάθεση της απλής αναλογικής.

Οι ελπίδες για μια εσωτερική ομογενοποίηση

Σε δεύτερο χρόνο, η κυρία Γεννηματά επεδίωξε συνειδητά να μεταφέρει από τα παρασκήνια στην δημόσια σφαίρα τις…προτιμήσεις των συνοδοιπόρων της στο νέο εγχείρημα, ευελπίστωντας να επιταχύνει – έστω και μέσω ισχυρών αναταράξεων – την ζητούμενη ακόμη για το Κίνημα Αλλαγής εσωτερική ομογενοποίηση.

Η διαφωνία του Σταύρου Θεοδωράκη, που επικαλέστηκε την ανάγκη εξάντλησης των εκλογικών κύκλων, αλλά και η διογκούμενη δυσαρέσκεια άλλων συνιστωσών του νέου φορέα, όπως η ΔΗΜΑΡ, που κατελόγισε στην Φώφη Γεννηματά ηγεμονική νοοτροπία ως προς την λήψη κεντρικών αποφάσεων δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στον 6Ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη.

Αντιθέτως, τα διδάγματα για τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις των κύριων πόλων ισχύος του νέου φορέα από την αιφνίδια αλλαγή ταχύτητας της κας Γεννηματά πιθανώς να φανούν εξόχως χρήσιμα στο εγγύς μέλλον, όταν μετεκλογικά το Κίνημα Αλλαγής πιθανώς να κληθεί να αποδείξει πως έχει αυξημένο το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και επιβίωσης του.

Και αυτό γιατί οι προ ολίγων μηνών διθυραμβικές δηλώσεις πολιτικής συμπόρευσης, στο φόντο της δυναμικής, που δημιούργησε η εντυπωσιακή συμμετοχή στην εσωκομματική εκλογή των 212.00 πολιτών φαίνεται πως έχουν μετριαστεί από την αναπόφευκτη σε τέτοιες περιπτώσεις προσαρμογή στις ανάγκες μιας σκληρής κομματικής πραγματικότητας.

Ζητούμενο η ομοφωνία

Είναι σαφές πως ακόμη και η εγγενής, στην πολιτική παράδοση της Σοσιαλδημοκρατίας, ανοχή στο δικαίωμα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να αμφισβητεί ακόμη και στρατηγικές επιλογές της ηγεσίας, χωρίς αυτό να επιφέρει…κυρώσεις αναμένεται να δοκιμαστεί έντονα τους επόμενους μήνες, εν όψει εκλογών και πιθανώς μίας λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.

«Η ομοφωνία θα είναι πάντα το ζητούμενο, ωστόσο, η πειθαρχία στις αποφάσεις της πλειοψηφίας ειναι αδιαπραγμάτευτος κανόνας εσωτερικής λειτουργίας» σημειώνει με νόημα ανώτερος κομματικός παράγοντας, προιδεάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο για τα…προσεχώς του Κινήματος Αλλαγής.

Το προαναφερθέν αξίωμα «κουμπώνει» σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και στην άποψη Θεοδωράκη, πως η πολυσυλλεκτικότητα και η διαφορετική άποψη είναι συγκριτικό πλεονέκτημα και όχι αδυναμία του νέου φορέα, γιατί το καθιστά ελκυστικότερο σε διαφορετικά εκλογικά ακροατήρια.

«Τι γίνεται, όμως, όταν η πολυγλωσσία θολώνει το πολιτικό στίγμα ενός κόμματος, απονευρώνοντας την πολιτική του ταυτότητα καθιστώντας το εν τέλει ευάλωτο σε αμφίπλευρες πλαγιοκοπήσεις;» διερωτώνται οι ίδιες πηγές και επιμένουν: Η ισχύς εν τη ενώσει, ναι, η ισχύς εν τη Βαβέλ, σίγουρα όχι.

 

Σπύρος Μουρελάτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα