back to top
12.6 C
Athens
Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024

12.6 C
Athens
Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024

Η ιστορία ενός φιλικού που δεν έγινε ποτέ, αλλά σημάδεψε τον Μέσι

Διαβάστε επίσης

Το Ισραήλ γιορτάζει την 70ή επέτειο από την ίδρυση του. Για τους Παλαιστίνιους αυτή η επέτειος, η ίδια επέτειος είναι «μαύρη». Είναι η επέτειος του ξεριζωμού τους. Νάκμπα, όπως την αποκαλούν. Κάπου ανάμεσα μπλέχτηκε, άθελα του και ο Λίο Μέσι.

Οι πρώτοι θέλησαν να το γιορτάσουν με ποδόσφαιρο και ένα μεγάλο φιλικό παιχνίδι της εθνικής ομάδας στην Ιερουσαλήμ. Οι δεύτεροι έκαναν τα πάντα για να το σταματήσουν. Η Αργεντινή και ο Λίο Μέσι, βρέθηκαν άθελα τους στη μέση. Μέχρι χθες βράδυ, όταν και η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας ανακοίνωσε την αναβολή του ματς.

Η Λωρίδα της Γάζας είναι μια παράλια χερσαία λωρίδα στο νοτιοανατολικό άκρο της Μεσογείου. Για άλλους είναι ίσως η μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή στον κόσμο. Δύο εκατομμύρια άνθρωποι στριμωγμένοι σε 360km2. Στα νότια σύνορα, Αίγυπτος. Στα βόρεια Ισραήλ. Ότι περισσεύει, μια μόνιμη μάχη…

Το προσεχές Σάββατο (09/06) λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Λωρίδα της Γάζας, στην Ιερουσαλήμ, όπου δεσπόζει το στάδιο Τέντι ήταν προγραμματισμένο το τελευταίο φιλικό προετοιμασίας της εθνικής ομάδας της Αργεντινής με την αντίστοιχη του Ισραήλ. Είχαν μάλιστα ήδη προπωληθεί περισσότερα από 20.000 εισιτήρια.

Οι Ισραηλινοί επιθυμούν την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ, ως πρωτεύουσα. Οι Παλαιστίνιοι προσδοκούν ότι η ίδια Ιερή πόλη θα γίνει η πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους. Κάπου, κάπως, κάποτε…

Μονάχα τρεις χώρες του κόσμου έχουν μεταφέρει τις Πρεσβείες τους, εκεί. Οι ΗΠΑ, η Παραγουάη, η Γουατεμάλα. Οι υπόλοιπες τις διατηρούν στο Τελ Αβίβ. Μια ενδεχόμενη παρουσία του Λίο Μέσι και της Αργεντινής, στην Ιερουσαλήμ δεν θα ήταν απλά ένα μέρος της γιορτής για το Ισραήλ. Θα ήταν πιθανότατα ο πιο εύκολος τρόπος να… μεταδοθεί το μήνυμα σε όλο τον κόσμο. Με όχημα το ποδόσφαιρο, και τον μεγαλύτερο αστέρα του.

Το μήνυμα του Τζιμπρίλ Ραχούμπ

Για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδία της Παλαιστίνης, Τζιμπρίλ Ραχούμπ, απευθύνθηκε στον ίδιο τον Λιονέλ Μέσι: «Η κυβέρνηση του Ισραήλ προσπαθεί να δώσει πολιτική σημασία στο φιλικό, με το να επιμένει να διεξαχθεί στην Ιερουσαλήμ. Ο Μέσι είναι σύμβολο ειρήνης και αγάπης. Τον καλούμε να μην συμμετάσχει σε κάτι τέτοιο. Ο Μέσι έχει δεκάδες εκατομμύρια θαυμαστές στις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες. Αν αγωνιστεί, θα ζητήσουμε από όλους να κάψουν τις φανέλες του και τα πόστερ του» ήταν τα λόγια του.

Το συγκινητικό γράμμα 70 παιδιών στο Μέσι

Η πίεση όμως δεν σταμάτησε εκεί. Έκανε τον γύρω του κόσμου στο διαδίκτυο μια επιστολή που συνέταξαν 70 παιδιά από την Παλαιστίνη, με παραλήπτη τον 30άχρονο Αργεντινό άσο. «Αγαπητέ Λιονέλ Μέσι, είσαι μια θρυλική μορφή του ποδοσφαίρου, με τον οποίο όλοι ονειρευόμαστε να είμαστε ίσοι, είμαστε παιδιά παλαιστινίων προσφύγων από τα χωριά Qalandia, Amari, Yalazón και Aida. Οι οικογένειές μας προέρχονται κυρίως από το Al Malha. Δεν ξέρουμε αν το έχετε ήδη ακούσει, αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα το ακούσετε, γιατί μας έχουν πει πως έρχεστε να παίξετε με τους φίλους σας εκεί, σε ένα γήπεδο που χτίστηκε στο κατεστραμμένο μας χωριό» (το Teddy Stadium, στο δυτικό τμήμα της Ιερουσαλήμ). Η χαρά μας μετατράπηκε σε δάκρυα και οι καρδιές μας έσπασαν. Είναι λογικό ο Μέσι, ο ήρωας μας, να παίξει σε ένα στάδιο που είναι χτισμένο στους τάφους των προγόνων μας; Θα είναι μια θλιβερή μέρα»!

Τα παιδιά υπέγραψαν την επιστολή ως «τα βίαια εκτοπισμένα παιδιά του Al Malha»! Αυτή παραδόθηκε στο Γραφείο Αντιπροσωπείας της Αργεντινής στη Ραμάλα (Δυτική όχθη) για να φτάσει ως τα χέρια του Λίο. Προφανώς ο αριθμός 70 δεν ήταν τυχαίος. Τα γενέθλια του Ισραήλ, η επέτειος του Νάκμπα.

Ακολούθησε μια ολόκληρη εκστρατεία στα social media. Δεκάδες hastag για την αποφυγή αυτού του φιλικού. Ανάμεσα σε εκείνους που διαμαρτυρήθηκαν η Σακίρα, η διάσημη τραγουδίστρια και σύζυγος του Ζεράρ Πικέ που είναι συμπαίκτης του Μέσι στη Μπαρτσελόνα, αλλά και παιδικός του φίλος (από 12 ετών μαζί στη Μασία).

Διονύσης Δελλής

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα