back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η στρατηγική του Ερντογάν ενόψει εκλογών

Διαβάστε επίσης

Λιγότερο από ένας μήνας μας χωρίζει από τις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία και η πολιτική αντιπαράθεση έχει ανέβει σε υψηλούς τόνους. Σύμφωνα με μία από τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκε από τις 28 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου από την εταιρία OPC, στις προεδρικές εκλογές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να εκλέγεται από τον πρώτο γύρω με ποσοστό 53,4%, όταν ο βασικός του αντίπαλος Μουχαρέμ Ιντζέ συγκεντρώνει μόλις 23,8% ενώ η Μεράλ Ακσενέρ από το Καλό Κόμμα 11,5%. Στις γενικές – βουλευτικές δηλαδή – εκλογές ο συνασπισμός του Ερντογάν φαίνεται να παίρνει 52,8%, ο συνασπισμός κομμάτων του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP 35,6 και το φιλοκουρδικό κόμμα HDP 10,9%. 
Για άλλη μία φορά, οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιώνουν ότι τον ρόλο – κλειδί στις εκλογές θα παίξει το φιλοκουρδικό κόμμα και γιαυτό και έχει αυξηθεί ξαφνικά το ενδιαφέρον όλων απέναντί του. Και πρώτος από όλους ο ίδιος ο Ερντογάν που εξαπέλυσε προχθές μία επίθεση φιλίας στους Κούρδους στη διάρκεια ομιλίας του στο στο Ντιγιάρμπακιρ λέγοντας ότι το κόμμα του, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) είναι αυτό που έχει κάνει τα περισσότερα για την επίτευξη ειρήνης έπειτα από δεκαετίες συγκρούσεων μεταξύ Κούρδων και του τουρκικού στρατού. Ο Τούρκος πρόεδρος όμως δεν μένει μόνο στα λόγια, καλώντας τους Κούρδους να τον στηρίξουν, αλλά κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει ότι δεν υπάρξει διαρροή των ψήφων αυτών προς τους αντιπάλους του.
Όπως εξηγούν πολλοί αναλυτές, ο πρόσφατος εκλογικός νόμος δίνει τη δυνατότητα στις διοικητικές αρχές να μεταφέρουν τα εκλογικά κέντρα της χώρας. Ουσιαστικά αυτό που γίνεται με εντολή φυσικά του ίδιου του Ερντογάν είναι ότι μεταφέρονται τα εκλογικά κέντρα από εκεί που υπάρχει παραδοσιακά πλειοψηφία υπέρ των φιλοκουρδικών κομμάτων, στα υπόλοιπα, εκεί δηλαδή που συγκεντρώνουν πολύ χαμηλά ποσοστά. Έτσι, ελπίζει η κυβερνητική πλευρά ότι θα αποδυναμώσει τα ποσοστά του HDP και έτσι θα του μειώσει την δυνατότητα να παίξει την επόμενη ημέρα (δηλαδή στον δεύτερο γύρο) τον ρόλο του ρυθμιστή του αποτελέσματος για τον έλεγχο της εθνοσυνέλευσης.
Κατά τα άλλα ο Ερντογάν προσπαθεί με κάθε μέσο να προστατεύσει το προφίλ του και να μην εκτεθεί αυτές τις τελευταίες εβδομάδες πριν τις εκλογές. Με αυτό το σκεπτικό, αρνήθηκε μάλιστα και την πρόταση του βασικού του αντιπάλου Μουχαρέμ Ιντζέ για διεξαγωγή τηλεοπτικού ντιμπέιτ. «Δεν θέλω να συμμετάσχω σε μονομαχίες, ιδίως τηλεοπτικές. Δεν θέλω να αφήσω έναν άλλο άνθρωπο να κερδίζει πόντους εις βάρος μου», απάντησε δημοσίως ο Τούρκος πρόεδρος. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος θεωρείται δεινός ρήτορας ενώ είναι και πολύ δημοφιλής και αυτό είναι που φοβίζει και τον Ερντογάν.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα