back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Μια «πράσινη» Αττική στο επίκεντρο διεθνούς οικολογικού συμποσίου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Διαβάστε επίσης

Τη συνεργασία όλων για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και των κοινωνικών προβλημάτων ζήτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Οικολογικού Συμποσίου «Για μια πιο πράσινη Αττική: Συντηρώντας τον πλανήτη και προστατεύοντας τους κατοίκους του».

Η επίσημη τελετή έναρξης του Συμποσίου, που διοργανώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Αθήνα και τα νησιά του Αργοσαρωνικού πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ οι εργασίες θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 8 Ιουνίου.

Στο τριήμερο Συμπόσιο συμμετέχουν περίπου 200 θρησκευτικοί λειτουργοί και θεολόγοι, ειδικοί επιστήμονες, πολιτικοί και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, πανεπιστημιακοί αλλά και φοιτητές, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών της Αττικής και των νήσων του Σαρωνικού όπου θα διεξαχθούν οι εργασίες του.

Στην ομιλία του, που πραγματοποιήθηκε στα αγγλικά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

Ζητούμενο η συνεργασία

«Ήδη από την έναρξη της ενασχόλησής μας με οικολογικά θέματα, υπογραμμίσαμε τη συνάφεια των περιβαλλοντικών και των κοινωνικών προβλημάτων, ως και την ανάγκη να προσεγγίζονται αυτά σε συνάρτηση το ένα με το άλλο και με συνεργασία όλων. Η συντήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ο σεβασμός και η διακονία των συνανθρώπων μας, είναι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε ότι «υπάρχει πάντοτε μια απτή και τοπική διάσταση στην μέριμνα για την Κτίση. Εδώ βρίσκεται η εξήγηση για τον τίτλο του Συμποσίου μας, “Προς μία πιο πράσινη Αττική”. Γιατί, ενώ έχουν γίνει πολλά στον τομέα της ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην ωραία αυτή χώρα, πολλά μένουν ακόμη να γίνουν με στόχο, για παράδειγμα, να μειωθεί η απόθεση σκουπιδιών στις βουνοπλαγιές της Αττικής, με τους απαράδεκτους σκουπιδότοπους, και να βρεθεί λύση στην αδικαιολόγητη συσσώρευση πλαστικών στο βυθό της θάλασσας που την περιβρέχει, η οποία απειλεί την ενάλια ζωή. Ας μη λησμονούμε ότι, όπως σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας ζει στην Αττική, περισσότερο από το 50% των απορριμμάτων που πέφτουν στη θάλασσα βρίσκονται στην περιοχή γύρω από τον Σαρωνικό».

«Κοινή δράση η απάντηση στην οικολογική κρίση»

«Όλοι καλούμαστε να εξετάσουμε, αλλά και να αλλάξουμε την καταναλωτική μας συμπεριφορά και να μάθουμε να δρούμε από κοινού για χάρη του πλανήτη μας και προς όφελος των κατοίκων του» υπογράμμισε ο Παναγιώτατος και πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι να προτείνουμε μία απάντηση στην οικολογική κρίση, βασισμένη στην κοινή δράση, συνηγορώντας παράλληλα για ένα βιώσιμο πλανήτη και για κοινωνική δικαιοσύνη για την ανθρωπότητα, ως ιερή παρακαταθήκη για όλους τους ανθρώπους, και ιδίως για τα παιδιά μας».

[su_slider source=”media: 837,838,839,840″]

«Πράσινος» Πατριάρχης

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναγνωρίζεται διεθνώς ως «ο Πράσινος Πατριάρχης», επειδή ανέδειξε τις θρησκευτικές και πνευματικές ρίζες της οικολογικής κρίσης, ενώ σε κάθε ευκαιρία επισημαίνει την ανάγκη συνεργασίας, μεταξύ όλων των κοινωνικών παραγόντων και των επιστημονικών κλάδων, για την επίλυση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής μόλυνσης.

Διαδραμάτισε επίσης ενεργό και σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία της Συμφωνίας των Παρισίων, ενώ του έχουν απονεμηθεί ποικίλα βραβεία για το διεθνές οικολογικό όραμά του και τη σημαντική περιβαλλοντική δράση του. Ως εκ τούτου, λοιπόν, το Οικουμενικό Πατριαρχείο διοργανώνει αυτό το συμπόσιο για να διερευνήσει τα επείγοντα περιβαλλοντικά προβλήματα της Ελλάδας.

Μηνύματα και παρουσίες

Κατά την έναρξη του Συμποσίου διαβάστηκαν μηνύματα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, του Πάπα Φραγκίσκου, του Αρχιεπισκόπου Καντουαρίας καθώς και διεθνών οργανισμών που δραστηριοποιούνται για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση του διαλόγου μεταξύ θρησκειών και πολιτισμών.

Παρέστησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, ο Επίσκοπος Θεσπιών Συμεών, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, οι υπουργοί Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, ο Πρόεδρος του κόμματος «Το Ποτάμι» Σταύρος Θεοδωράκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γεώργιος Λαμπρούλης, ως εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του κόμματος, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Καρανικόλας, ως εκπρόσωπος της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής και πλήθος επισήμων.

Οι εργασίες του Συμποσίου θα συνεχιστούν στις Σπέτσες και την Ύδρα και θα ολοκληρωθούν το πρωί της Παρασκευής 8 Ιουνίου, σε ειδική συνεδρία που θα πραγματοποιηθεί εν πλω προς Αθήνα.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα