back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Οι υψηλοί τόνοι της ΝΔ για πΓΔΜ και η πρόωρη συζήτηση για πρόταση μομφής

Διαβάστε επίσης

Σε μία κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό της πΓΔΜ τα μηνύματα που εκπέμπει η ΝΔ παραμένουν αρνητικά για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα εξέπεμψε σε υψηλούς τόνους, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των γαλάζιων τομεαρχών.

Με τα σημερινά δεδομένα η απροθυμία της ΝΔ να προσφέρει συναίνεση σε ενδεχόμενη συμφωνία είναι πασιφανής

Και το ερώτημα είναι εάν με την επιχειρηματολογία της προετοιμάζει το έδαφος και προεξοφλεί επί της ουσίας την στάση που θα τηρήσει μέχρι τέλους επικαλούμενη το πλαίσιο που η ίδια έχει θέσει (“ενιαία και συνολική λύση με αλλαγή του Συντάγματος, αφαίρεση κάθε αλυτρωτικού στοιχείου, συμπεριλαμβανομένων και της εθνότητας και της γλώσσας και ονομασία για όλες τις χρήσεις -εντός και εκτός συνόρων”).

Ταυτόχρονα όμως, λαμβάνοντας υπόψη και τις δικές της εσωκομματικές ισορροπίες δεδομένου ότι οι πιο σκληρές απόψεις για το ζήτημα υιοθετούνται από σημαντικό τμήμα στελεχών αλλά και από την κομματική βάση, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι ότι, το ενδεχόμενο αποδοχής σύνθετης ονομασίας προκαλεί σημαντικές εσωκομματικές αντιδράσεις και αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά θα διαπιστώσει ότι πολλά στελέχη αποφεύγουν κάθε αναφορά σε αυτήν και εστιάζουν σε άλλες παραμέτρους της γραμμής του Βουκουρεστίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που στην εισήγησή του προς τους τομεάρχες επέλεξε να μιλήσει για «όνομα κοινής αποδοχής που δεν θα δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο κρατών από την επόμενη κιόλας ημέρα», όταν είχε ερωτηθεί στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη εάν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς συνθετικό Μακεδονία είχε δηλώσει πως «αν και θα ήταν το ευκταίο, μαλλον δεν είναι πιθανό».

Αλλά την ίδια ώρα, αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές ετοιμάζονται να δώσουν το παρών στα νέα συλλαλητήρια που έχουν ως κεντρικό μήνυμα την απόλυτη αντίθεση σε κάτι τέτοιο. Ένα σαφώς αντικρουόμενο μήνυμα που εκπέμπεται από την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα, η ΝΔ απαντά στους υπαινιγμούς Κοτζιά πως η κυβέρνηση Καραμανλή είχε κάνει σοβαρές παραχωρήσεις στην τότε διαπραγματευτική διαδικασία, υπογραμμίζοντας ότι όλα αποτελούσαν προτάσεις στο πλαίσιο μίας εν εξελίξει διαπραγμάτευσης που εμπεριείχε το στοιχείο του blame game και στόχο είχε να καταδεικνύει στη διεθνή κοινότητα ότι αδιάλλακτη ήταν η άλλη πλευρά.

Τονίζουν επίσης ότι ουδέποτε κατέληξε σε συμφωνία και καταλογίζουν στην παρούσα κυβέρνηση «φαιδρή προσπάθεια να προκαλέσει σύγχυση για να αποκρύψει τις ευθύνες της». Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ «στην περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή όλα έδειχναν ότι δεν υπήρχε καμία πιθανότητα λύσης καθώς την απέναντι πλευρά εκπροσωπούσε ο κ. Γκρουέφσκι“.

“Κατ’ επέκταση” – λένε-” οι διαπραγματευτικές επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης είχαν ως κύριο στόχο να καταδείξουν την αδιαλλαξία της άλλης πλευράς και γι αυτό αποτελεί μέγιστη υποκρισία της σημερινής κυβέρνησης να επικαλείται τάχα υποχωρήσεις των τότε διαπραγματευτών που υπάγονταν σε μια συνειδητή στρατηγική”.

Η μυστική διπλωματία και η πολιτική νομιμοποίηση

Η επιχειρηματολογία της αρνητικής στάσης που τηρεί η ΝΔ έναντι των κυβερνητικών χειρισμών- η οποία διαμορφώθηκε από την περίοδο που της καταλόγιζε “μυστική διπλωματία”, ενώ μέχρι σήμερα καταγγέλλει έλλειμμα ενημέρωσης προς τα κόμματα και την ελληνική κοινωνία-στηρίζεται και στη διχογνωμία που υφίσταται στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης λόγω διαφπορετικής προσέγγισης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Με συνέπεια ο κ.Τσίπρας μοιάζει να διαπραγματεύεται- όπως υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση- όχι ως πρωθυπουργός που εκπροσωπεί ολόκληρη την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκεί εδράζεται το ζήτημα «πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διεθνή συμφωνία», που εγείρει η Πειραιώς.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πόσο πιθανό είναι να προχωρήσει η ΝΔ και σε πρόταση μομφής; Δεν είναι κάτι που έχει αποκλειστεί, σχετικές αναφορές έχουν γίνει άλλωστε και δημοσίως από στελέχη. Η συζήτηση επ’ αυτού θεωρείται όμως πρόωρη από την ηγεσία και επί της ουσίας αυτό εννοούσε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των τομεαρχών ότι δεν έχει γίνει συζήτηση για το θέμα αυτό στο εσωτερικό του κόμματος.

Στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ υφίσταται πάντως και μία ισχυρή άποψη που αντιμετωπίζει την υποβολή προτάσεων μομφής διστακτικά θεωρώντας ότι στην πράξη συσπειρώνουν τελικά την κυβέρνηση.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα