back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κάθε Δευτέρα η Αθήνα έχει Στόχους – Συνέργεια του Αθήνα 9.84 με τον ΟΗΕ

Διαβάστε επίσης

Ο Αθήνα 9.84 σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών παρουσιάζει για δεύτερη εβδομάδα τους 17 στόχους που έχει θέσει ο Οργανισμός έως το 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Η συνέργεια του Αθήνα 9.84 με τον ΟΗΕ ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, όπου παρουσιάστηκε το γενικό πλαίσιο των δράσεων και στο εξής εντάσσεται στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά του σταθμού κάθε Δευτέρα με την αναλυτική παρουσίαση και την εξειδίκευση των στόχων.
Σήμερα από τις 12:00 έως τις 13:00, οι «Ντάμες Σπαθί», Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου, παρουσίασαν τις δράσεις του ΟΗΕ για «μηδενική φτώχεια» και «μηδενική πείνα» από το στούντιο του Αθήνα 9.84.

Στα επίπεδα φτώχειας την Ελλάδα και ειδικότερα στην Αθήνα, μετά από επτά χρόνια κρίσης, αναφέρθηκε η Ελένη Κατσούλη, πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ). Ειδικότερα ανέφερε ότι στο πρόγραμμα “Νοιάζομαι” του Κέντρου έχουν ενταχθεί και εξυπηρετούνται ήδη 26.000 άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Κατσούλη, μόνο το τελευταίο τρίμηνο έχουν πάρει τηλέφωνο να κλείσουν ραντεβού στο πρόγραμμα 112.000 άτομα. “Άλλες περιπτώσεις εκφράζουν την ανάγκη τους για τρόφιμα, άλλοι χρειάζονται κάτι από το κοινωνικό φαρμακείο και άλλοι αναζητούν ιατρική φροντίδα. Εμείς ακούμε τις ανάγκες τους και ανάλογα τους παραπέμπουμε”, εξήγησε. Η πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο φαινόμενο των νεόπτωχων που μάλιστα, όπως επισήμανε, παρουσιάζει «ραγδαία αύξηση». Πρόκειται για ανθρώπους που δεν είχαν στο παρελθόν οικονομικό πρόβλημα και ξαφνικά “έχασαν την κανονικότητά τους” και αναζητούν πλέον βοήθεια. Η κ. Κατσούλη εξήγησε ότι ναι μεν υπάρχει αύξηση όσων ζητούν βοήθεια, ωστόσο επειδή έχουν αυξηθεί τα προγράμματα και οι φορείς που προσφέρουν πια αντίστοιχη βοήθεια, ο αριθμός αυτός διαχέεται και δεν συγκεντρώνεται μόνο σε μία δομή όπως το ΚΥΑΔΑ. Σχετικά με τους επωφελούμενους του προγράμματος «Νοιάζομαι», η κ. Κατσούλη ανέφερε ότι σε αυτήν την φάση το πρόγραμμα βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο. “Καλύπτουμε επί του παρόντος όσους δεν έχουν δικαίωμα για το ΚΕΑ και το ΤΕΒΑ αλλά στόχος μας είναι να εντάξουμε και τις οικογένειες που είναι στο ΤΕΒΑ αλλά έχουν ελάχιστο ή καθόλου εισόδημα”, συμπλήρωσε.


Σχετική και απόλυτη φτώχεια

Διάκριση ανάμεσα στην απόλυτη και την σχετική φτώχεια, έκανε από την πλευρά του ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Μάνος Ματσαγγάνης, σημειώνοντας ωστόσο ότι στη χώρα μας έχει πλέον αυξηθεί και η ακραία φτώχεια. “Αυτό οφείλεται αφενός στην κρίση και αφετέρου στο γεγονός ότι το σύστημα κοινωνικής προστασίας δεν λειτούργησε” γιατί κατά την γνώμη του «ήταν λάθος φτιαγμένο εξαρχής». Το σύστημα αυτό υπήρχε από πριν την κρίση και “ήταν και πανάκριβο”, όπως υπογράμμισε, “αλλά ήταν και παραμένει εντελώς λάθος στοχευμένο”. Ο καθηγητής παραδέχτηκε ότι υπήρξε στροφή τα τελευταία χρόνια “υπό την πίεση των δανειστών” και εφαρμόστηκε μία σειρά μέτρων που ενίσχυσε αυτό που ονομάζουμε «κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας». Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε μέτρα όπως το ενιαίο επίδομα τέκνου που ψηφίστηκε το 2013 αλλά και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που καθιερώθηκε μόλις το 2017. Ο κ. Ματσαγγάνης αναφέρθηκε επίσης και στο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με το επίδομα ανεργίας που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις ανάγκες όσων δεν έχουν εργασία και εισοδήματα. Υποστήριξε ότι σήμερα μόνο ένας στους δέκα ανέργους εισπράττει επίδομα ενώ εξήγησε ότι “τα κριτήρια ήταν εξαρχής απαιτητικά και με τα χρόνια απλώς αυξήθηκαν όσοι δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα”. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το 2010 το 40% των ανέργων λάμβανε επίδομα ανεργίας ενώ σήμερα – που οι άνεργοι έχουν πολλαπλασιαστεί – λαμβάνει μόνο το 10%. “Κοιτάζοντας πίσω στα χρόνια της κρίσης θα λέγαμε ότι έγιναν πράγματα αλλά λίγα και αργά”, είπε ενώ παραδέχτηκε ότι «πέρασαν κάποια χρόνια που δεν έγινε απολύτως τίποτα». Η μόνη απάντηση σε όλα αυτά, είναι κατά τον κ. Ματσαγγάνη η επανεκκίνηση της ανάπτυξης που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.


Η πραγματικότητα μέσα από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Ο υπεύθυνος προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Απόστολος Βεΐζης παρουσίασε μία σειρά σοκαριστικών στοιχείων σύμφωνα με τα οποία κάθε χρόνο 3,1 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών χάνουν τη ζωή τους λόγω υποσιτισμού ενώ το 45% των θανάτων των παιδιών της ίδιας ηλικίας οφείλεται στον υποσιτισμό. Όπως δήλωσε ο κ. Βεΐζης εννέα παιδιά πεθαίνουν κάθε λεπτό ενώ 195 εκατομμύρια παιδιά υποσιτίζονται. “Αυτό σημαίνει ότι νοσούν άρα και πεθαίνουν ή δεν αναπτύσσονται σωστά», είπε διευκρινίζοντας ότι «η πείνα είναι ιατρικό πρόβλημα». «Τα παιδιά δεν παίρνουν τις ουσίες που πρέπει από την τροφή τους η οποία σε πολλές χώρες εξαρτάται αποκλειστικά από τη σοδειά με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει”, πρόσθεσε. Αναφερόμενος στην εικόνα της οργάνωσής του η οποία δραστηριοποιείται και παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε πάνω από 70 χώρα, ανέφερε ότι το 75% του πληθυσμού ζει στις χώρες που ανήκουν στην κατηγορία των χωρών “μεσαίου εισοδήματος”, δηλαδή με 2,76 δολάρια τη μέρα ατομικό εισόδημα. «Αυτές οι χώρες πληρώνουν ακριβότερα τα φάρμακα ενώ δέχονται τη λιγότερη βοήθεια», εξήγησε σημειώνοντας ότι “μιλάμε για 100 χώρες περίπου και δεν είναι τυχαίο ότι το 1/3 όσων πάσχουν από ηπατίτιδα C ζουν στις χώρες αυτές”. Ο κ. Βεΐζης επιχειρώντας, τέλος, να δείξει το μέγεθος του προβλήματος ανέφερε ότι το βάρος της ανθρωπιστικής στήριξης είναι στις χώρες που αντιμετωπίζουν ακραία φτώχεια η οποία ορίζεται μόλις στο 1,9 δολάριο ανά άτομο την ημέρα.

Οι στόχοι της Πολιτείας

«Στόχος του υπουργείου είναι να κρατήσουμε το ελάχιστο δίχτυ ασφαλείας προκειμένου να μην οδηγούνται τα άτομα στην εξαθλίωση», σημείωσε ο Δημήτρης Καρέλλας Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας. “Αν έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ επιδομάτων και θέσεων εργασίας, φυσικά επιλέγουμε το δεύτερο”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι “αυτό που προσπαθούμε να καταφέρουμε είναι να ανασχέσουμε τη διείσδυση της ακραίας φτώχειας στον κοινωνικό ιστό”. Ο κ. Καρέλλας αναφερόμενος στα μέτρα που έχει πάρει και που εκτιμά ότι αρχίζουν να αποδίδουν, εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή σε ηλικίες 0-18 ετών και σε ποσοστό 25,32% ελοχεύει ο κίνδυνος της παιδικής φτώχειας. «Το 2020 θα έχουμε πέσει τουλάχιστον κατά 7 μονάδες κάτω με τα μέτρα που έχουμε πάρει», ανέφερε.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας υπενθύμισε ότι το 2013 η κυβέρνηση προχώρησε στην εφαρμογή του ενιαίου επιδόματος παιδιού ενώ αναφέρθηκε και στο στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων το οποίο όπως είπε “αυτή τη στιγμή σιτίζει συνολικά 130.000 παιδιά”. Στόχος του υπουργείου, όπως διευκρίνισε, είναι “κάθε ευρώ από τον προϋπολογισμό να έχει πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα στις πολιτικές που εφαρμόζουμε για την ανάσχεση της φτώχειας”. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσει και το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων αφού, όπως επισήμανε, αυξήθηκαν τα νοικοκυριά που επωφελούνται της βοήθειας αυτής αλλά παράλληλα, αυξάνονται και οι θέσεις εργασίας στις εταιρίες που παραδίδουν τα σχολικά γεύματα όσο αυξάνεται και η ζήτηση. Τέλος, ο κ. Καρέλλας υπενθύμισε ότι το 2015, όταν η σημερινή κυβέρνηση ανέλαβε, ο προϋπολογισμός για την πρόνοια ήταν 750 εκατομμύρια, ενώ σήμερα είναι 1,8 δισεκατομμύρια.

Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 23 Απριλίου 2018

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα