Με επιτυχία συνεχίζεται το διεθνές πολιτιστικό φεστιβάλ Back to Athens δίνοντας για έκτη χρονιά δυναμικό παρόν στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας έως τις 10 Ιουνίου. Επί 10 ημέρες, 75 καλλιτέχνες, 9 κεντρικές εκθέσεις, εκδηλώσεις, performance, ομιλίες, προβολές, party, πλαισιώνουν το φετινό Back to Athens.
Καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Αμερική, Βέλγιο, Κύπρο, Γεωργία, Ιρλανδία ενώνουν τις δυνάμεις τους και ζωντανεύουν χώρους και κτίρια του κέντρου της πόλης μας.
Η ιστορία
Το Back to Athens ξεκίνησε το 2012 με σκοπό τη συγκέντρωση του Αθηναϊκού καλλιτεχνικού δυναμικού στο κέντρο της πόλης, και την προσέγγιση και εξοικείωση του κοινού με την περιοχή μέσω των πολιτιστικών εκδηλώσεων του φεστιβάλ. Από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι σήμερα, το διεθνές φεστιβάλ Back to Athens έχει διοργανώσει 40 επιμελητικές εκθέσεις με τη συμμετοχή 424 καλλιτεχνών, σε 81 σημεία και 3 περιοχές της Αθήνας, Πλατεία Κοτζιά, Εξάρχεια και φέτος στο Εμπορικό Τρίγωνο.
Εγκαταλελειμμένα κτήρια του κέντρου ανοίγουν
Στο φετινό Back to Athens η CHEAPART σε συνδιοργάνωση με το Πρόγραμμα Αναβάθμισης Εμπορικού Τριγώνου του Δήμου Αθηναίων και το πολιτιστικό πρόγραμμα Athens Intersection, υλοποιεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα.
Τα κτίρια της οδού Χρυσοσπηλιωτίσσης 3, Βύσσης & Αγάθωνος καθώς και Αιόλου & Αθηναίδος άνοιξαν μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης με πρωτοβουλία του Προγράμματος Αναβάθμισης Εμπορικού Τριγώνου.
Τα κτίρια, My Odyssey Βασιλικής 1, Πραξιτέλους 33, αλλά και αυτό του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στην Βασιλικής & Αιόλου, αποτελούν ιστορικά κτίρια της νεότερης Ελληνικής αρχιτεκτονικής από το 1860 μέσα από τη δεκαετία του ’30 μέχρι τη δεκαετία του ’70 και συμπληρώνουν τον χάρτη του φετινού Back to Athens.
«Καταναλώνουμε εικόνες για να υπάρχουμε»
«Εξαρχής το Back to Athens είχε θέσει στόχο την ενεργοποίηση του κέντρου της Αθήνας» λέει στον Αθήνα 9.84 η Νότα Κουλουριώτου επιμελήτρια μιας από τις εκθέσεις του φεστιβάλ με τίτλο «Strange days». «Φέτος το φεστιβάλ Back to Athens το οποίο εξελίσσεται σε θεσμό έχει στόχο την ανάδειξη του ιστορικού τριγώνου της πόλης. Ψάχνουμε ιστορικά κτήρια φορτισμένα με μνήμες στα οποία θα κατατεθούν οι εικαστικές προτάσεις των καλλιτεχνών και θα τα ενεργοποιήσουν. Η σύχρονη τέχνη έτσι κι αλλιώς αυτό εχει ως σκοπό. Πιστεύω πως μέχρι στιγμής το όλο εγχείρημα έχει εξαιρετική επιτυχία. Η έκθεση «Strange days: η δυστοπία του πραγματικού» την οποία επιμελούμαστε εγώ και ο Ανδρέας Βούσουρας πάει πολύ καλά. Αυτό που διαπραγματευόμαστε είναι αυτό που ζούμε σήμερα: μία υπερπραγματικότητα. Καταναλώνουμε εικόνες για να υπάρχουμε».
Καλλιόπη Ασλανίδου