back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

We Will Always Have Paris…

Διαβάστε επίσης

Το σκηνικό θα είναι εν τέλει ίδιο με αυτό του 2014. Η ατμόσφαιρα ωστόσο και οι προσδοκίες μάλλον διαφορετικές. Το Παρίσι θα φιλοξενήσει απόψε και τις δύο κρίσιμες συναντήσεις ενόψει του eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Η πρώτη, αυτή του Euroworking Group θα αφορά στην ολοκλήρωση του προγράμματος και εξαρτάται κυρίως από τις ελληνικές επιδόσεις. Η δεύτερη, για το χρέος εξαρτάται από τις προθέσεις των πιστωτών της Ελλάδας για συμβιβασμό στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η ομάδα εργασίας των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης δε θα έχει ιδιαίτερα δύσκολο έργο. Η συζήτηση θα αφορά στην πορεία των προαπαιτουμένων και η έκβασή της περνά μέσα από την ψήφιση του επικείμενου πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Μία πρώτη κρίσιμη εικόνα, ωστόσο, ενόψει του Eurogroup, που αναμένεται να κλείσει πολιτικά την τέταρτη αξιολόγηση, θα καταγραφεί.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η έκβαση της συζήτησης για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι τα τελευταία στοιχεία που έφτασαν στα χέρια των θεσμών ουσιαστικά ανοίγουν το δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. Η αντίστοιχη έγκριση θα πρέπει να δοθεί την Παρασκευή από το ΔΣ του ESM.

Αντίθετα με την ολοκλήρωση του προγράμματος, το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους δεν επιτρέπει… άμεση αισιοδοξία. Ευρζώνη και ΔΝΤ  αναζητούν πλέον τον καλύτερο δυνατό τρόπο προκειμένου η Ελλάδα να βγει προς τις αγορές.

Η άσκηση δεν είναι ιδιαίτερα εύκολα. Και μπορεί το χθεσινό δημοσίευμα του Reuters περί αναβολής δοκιμαστικής εξόδου της χώρας προς τις αγορές να διαψεύστηκε, το κλίμα ωστόσο που περιγράφει για τις ίδιες τις αγορές αυτό τον καιρό είναι χαρακτηριστικό.

Λίγο πριν την έναρξη των παραπάνω δύο συνεδριάσεων, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο
Σεντένο φρόντισε –χωρίς να προκύψει κάποια είδηση- να συνοψίσει τα αποτελέσματα της προηγούμενης συνεδρίασης του συμβουλίου στις 24 Μαΐου και κυρίως να επαναλάβει ότι, οι θεσμοί έχουν αναλάβει να καταρτίσουν το τελικό σχέδιο ανάλυσης του ελληνικού χρέους με βάση το οποίο θα συζητηθούν τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Περίπου 3,5 χρόνια μετά τη συνάντηση της ελληνικής Κυβέρνησης στο Παρίσι με την (τότε) τρόικα, η ιστορία –περίπου- επαναλαμβάνεται με το ίδιο ουσιαστικά ζητούμενο. Μία βιώσιμη επόμενη μέρα για την Ελλάδα, έξω από τα δημοσιονομικά προγράμματα.

ι συνθήκες και το κλίμα των συζητήσεων προφανώς και διαφέρουν. Ο τόπος ωστόσο παραμένει ο ίδιος.

Καθώς φαίνεται… we will always have Paris.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα