back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

G7, G6 + 1 ή μήπως G5 +1 +1;

Διαβάστε επίσης

Την πρώτη φορά που συμμετείχε σε Σύνοδο G7 η Άνγκελα Μέρκελ μαζί της βρίσκονταν ο Τόνι Μπλερ, ο Ζακ Σιράκ και ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος. Εκείνοι έχουν βγει προ πολλού από το κάδρο, η γερμανίδα καγκελάριος όμως παραμένει στις επάλξεις.

Η Άνγκελα Μέρκελ λοιπόν ως πιο έμπειρη θα έπρεπε να μεταβεί ήρεμη στο Κεμπέκ, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος Καναδά, ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας, Μεγάλης Βρετανίας, Ιταλίας και Ιαπωνίας.

H σύγκρουση με τον Τραμπ

Το όχι όμως του Ντόναλντ Τραμπ στη συμφωνία για το κλίμα, τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ αποτελούν μονομερείς ενέργειες του αμερικανού προέδρου εις βάρος της Ευρώπης. Με αυτά τα δεδομένα είναι διάχυτη η ανησυχία στο Βερολίνο ότι η σύγκρουση των έξι με τις ΗΠΑ θα είναι τόσο σφοδρή που δεν αποκλείεται στο τέλος να μην υπάρξει ούτε κοινή ανακοίνωση των επτά και να έχουμε στην πραγματικότητα να κάνουμε με μία G6 + 1.

Η Ιταλία πηγή ανησυχίας

Πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να προκύψουν δυσάρεστες εκπλήξεις και από τη νέα ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας, η οποία ασκεί δριμεία κριτική στην ΕΕ και ιδιαιτέρως στη Γερμανία. Επομένως, η G7 δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε G5 +1 +1.

Στην καγκελαρία εντούτοις ευελπιστούν ότι, παρά την στροφή στην ιταλική πολιτική, οι Ευρωπαίοι θα υιοθετήσουν κοινή στάση τουλάχιστον στα βασικά θέματα. Και αυτό γιατί στην G7 θέματα που διχάζουν την Ευρώπη, όπως η προσφυγική πολιτική και πολιτική της διάσωσης των χρεωμένων κρατών του Νότου θα διαδραματίσουν αμελητέο ρόλο. Σε θέματα εμπορικής και περιβαλλοντικής πολιτικής ή στο ζήτημα του περιορισμού του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν λίγο-πολύ οι Ευρωπαίοι τα βρίσκουν.

Επομένως, το μεγάλο ερωτηματικό είναι πόσο σφοδρή θα είναι η σύγκρουση με τις ΗΠΑ.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα