back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στον ρυθμό του Athens Pride η Αθήνα

Διαβάστε επίσης

Με τη μεγάλη παρέλαση για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων που τις υφίστανται λόγω φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού, κορυφώνεται σήμερα στις 19:30 το 14ο Athens Pride, που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά στην πλατεία Συντάγματος. Η διαδρομή, στην οποία συμμετέχουν χιλιάδες κόσμου, περνάει μέσω της Πανεπιστημίου και της Σταδίου, από την Ομόνοια για να καταλήξει στο Σύνταγμα.

Τα περίπτερα των οργανώσεων και των υποστηρικτών της διοργάνωσης άνοιξαν από το πρωί. Από τις 12:00 το μεσημέρι πραγματοποιούνται δραστηριότητες στην πλατεία, που περιλαμβάνουν face και body painting με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, αλλά και dj sets. Στις 18.30 έγινε η επίσημη έναρξη της μεγάλης γιορτινής πορείας και μνήμης για την εξέγερση των ΛΟΑΤΚΙ στο μπαρ Stonewall της Νέας Υόρκης τον Ιούνιο του 1969. Τον λόγο στην κεντρική σκηνή πήραν εκπρόσωποι διαφόρων οργανώσεων που υποστηρίζουν το δικαίωμα στη διαφορετικότητα και την ελεύθερη έκφραση της ταυτότητας φύλου, αλλά και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος αφού υπογράμμισε τη σημασία της διεξαγωγής του Athens Pride στο Σύνταγμα, τόνισε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα που θα συνεχιστούν. “Πρέπει τη διαφορετικότητα να την κάνουμε κανονικότητα”, είπε χαρακτηριστικά.

Η παρέλαση υπερηφάνειας ξεκίνησε μια ώρα αργότερα και θα καταλήξει λίγο μετά τις 21:00 στην πλατεία Συντάγματος, όπου θα ακολουθήσει το καθιερωμένο μεγάλο πάρτι μέχρι τα μεσάνυχτα, με live εμφανίσεις από γνωστούς καλλιτέχνες: της Μαρίνας Σάττι, της Ευρυδίκης και της Ελεονώρας Ζουγανέλη, μεταξύ άλλων.

Για πρώτη φορά, μετά τη δύση του ηλίου, το κτίριο της Βουλής θα φωταγωγηθεί με τα χρώματα της σημαίας του ουράνιου τόξου, σε μια συμβολική αναγνώριση ότι ο αγώνας για ισονομία είναι αγώνας για τη δημοκρατία και πως η εξάλειψη των διακρίσεων αφορά την καρδιά του κράτους δικαίου. Οι διαβάσεις περιμετρικά της πλατείας επίσης θα φέρουν τα χρώματα του ουράνιου τόξου, μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής, υπό την αιγίδα της οποίας τελεί το Athens Pride.

Τη διοργάνωση στηρίζουν φέτος πρεσβείες και διπλωμάτες από 32 χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας, καθώς και το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Η κεντρική θεματική του φετινού Athens Pride κινείται στην καρδιά της προβληματικής για την εξάλειψη των διακρίσεων, αποτέλεσμα συζητήσεων με οργανώσεις του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος: ο μισογυνισμός, θέμα που αναδεικνύεται από το βασικό σύνθημα της φετινής αφίσας: «ΠΑΡΟΥΣΑ».

Γιώργος Κυριακίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα