back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βιβλίο: Δεν θα μείνει στο ράφι!

Διαβάστε επίσης

Μέσα στο τυπογραφείο των εκδόσεων Γαβριηλίδη

«Μασέλα» ή «καβαλάρη». Έτσι αποκαλούν οι παλιοί τυπογράφοι το σημείο της μηχανής όπου τοποθετούνται οι σελίδες του βιβλίου για να ραφτούν σε σώμα. Μέσα στο ατελιέ των εκδόσεων «Γαβριηλίδη», πάνω από τον πολυχώρο Poems and Crimes, η μηχανή άρχισε να καλπάζει, συνθέτοντας τέσσερα βιβλία μέσα σε λίγα λεπτά. «Έχουμε την ίδια ηλικία» μου λέει η κα Γεωργία για τη μηχανή της, τροφοδοτώντας τη ρυθμικά.

Βιβλίο : γοητεία της παραγωγής του

Ο εκδοτικός οίκος «Γαβριηλίδη», που εδρεύει στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, διαθέτει μια πλήρη μονάδα βιβλίου που διατηρεί ακόμα την αίγλη των παλιών τυπογραφείων. Στα λίγα τετραγωνικά του παράγονται 500 με 600 βιβλία την ημέρα. Ένας χώρος που ανταμείβει τις αισθήσεις και επιβεβαιώνει, ότι τα ebooks δεν έχουν μέλλον. Η μυρωδιά από το χαρτί και το μελάνι, ο καλπασμός της μηχανής, η δεξιοτεχνία και η ταχύτητα της κας Γεωργίας δεν μπορούν να χωρέσουν στην οθόνη του τάμπλετ.

Βιβλίο : γοητεία της παραγωγής του

Δεν θα μείνει στο ράφι!

Αυτήν την αίγλη, αυτήν την χαρά υπηρετούν οι άνθρωποι των Εκδόσεων Γαβρηιλίδη στο μικρό ατελιέ τους. Και αν κάποια όπλα τους αφοπλίστηκαν, όπως τα τυπογραφικά στοιχειά, και αν ο ρόλος τους μειώθηκε, η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει περιορίσει την ανθρώπινη συμμετοχή στη φάση της εκτύπωσης, ξέρουν ότι η συμβολή τους είναι καίρια, για να πάρει την τελική του μορφή ένα βιβλίο πριν φτάσει στο ράφι του βιβλιοπωλείου.

Βιβλίο : γοητεία της παραγωγής του

Το εκτιμά ούτως ή άλλως ο ίδιος ο εκδοτικός οίκος, που τους τιμά αναφέροντας τα ονόματά τους στην τελευταία σελίδα κάθε βιβλίου. Και αυτή η τιμή δίνει στη δουλειά τους αξία.

«Κοπτοραπτική» στις λέξεις

Το βιβλίο φτάνει από τον επιμελητή διορθωμένο σε μορφή Word. Εισάγεται στο ειδικό πρόγραμμα σελιδοποίησης και αρχίζει να παίρνει τη μορφή που θα έχει στο βιβλίο. Ελέγχεται λέξη, λέξη από το διορθωμένο εκτυπωμένο αντίτυπο του επιμελητή. Στη συνέχεια αποστέλλεται στον συγγραφέα για έλεγχο.

Βιβλίο : γοητεία της παραγωγής του

«Αυτό το πέρα- δώθε μπορεί να γίνει 5-6 φορές ανάλογα με τον συγγραφέα» εξομολογείται ο Φοίβος που αυτήν την περίοδο ασχολείται με περισσότερα από 10 διαφορετικά βιβλία συγχρόνως. Στη συνέχεια εκτυπώνεται σε οχτασέλιδο το οποίο τσακίζοντας το, έχεις μέρος του βιβλίου. Μένει μόνο να κοπεί και να δεθεί. Με τέχνη.

Τσακίζεται από το ειδικό μηχάνημα, ράβεται στη μηχανή, κόβεται το λευκό περιθώριο της εκτύπωσης και τέλος εφαρμόζεται η «ράχη» του με κόλλα. Το εξώφυλλο. Που θα «κουβαλήσει» μεγάλο μέρος του ταξιδιού. Γιατί πως να γίνει; Το βιβλίο κρίνεται και από το εξώφυλλο!

Βιβλίο : γοητεία της παραγωγής του

«Μπορεί να είναι απλά μαύρα στοιχεία σε άσπρο φόντο, αλλά είναι και ο κόσμος όλος», τονίζει η κα Γεωργία λίγο πριν βγω από το τυπογραφείο και την αφήσω σε φρεσκοτυπωμένους σωρούς βιβλίων. Και αυτός ο κόσμος δύσκολα χορταίνει με ένα Kindle. Χορτασμένος είσαι όταν παίρνεις ένα βιβλίο στα χέρια σου και ζυγιάζεις το βάρος του: «Μεγάλο είναι!», όταν το ξεφυλλίζεις για να το «προσεγγίσεις», όταν μελετάς το σκληρό εξώφυλλο.

Και μέσα από αυτήν την ιεροτελεστία εισάγεσαι στην «τέχνη της ανάγνωσης».

Βάσια Μπακετέα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα