back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η κρυμμένη ομορφιά της Πατησίων

Διαβάστε επίσης

«Περπατώντας στην Πατησίων / θα σκοντάψω στον έρωτα / Θα ‘ναι μια τρύπια δεκάρα / δε θα τη μαζεύει κανείς / θα πάρω μια αλυσιδίτσα / θα την κρεμάσω στο λαιμό μου», έγραφε το 1980 Γιώργος Ιωάννου.

Ο Αθήνα 9.84 περπατώντας στην Πατησίων «σκόνταψε» σε έναν κήπο με 700 υπέροχα φυτά, που συνυπάρχουν αρμονικά με έργα τέχνης απαράμιλλης ομορφιάς. Ένα συνδυαστικό πανόραμα φύσης και αρχαίας τέχνης.

Πρόκειται για το ανανεωμένο αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, μια όαση δροσιάς και αισθητικής απόλαυσης για τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πόλης.

kipos_arxaiologikou_mousiou

kipos_arxaiologikou_mousiou

Το καφέ

Αφήνοντας πίσω σου την Πατησίων, εισερχόμενος στο Μουσείο και κατόπιν στο αίθριο, λόγω της αντιδιαστολής με τον θορυβώδη και πολυσύχναστο δρόμο της πρωτεύουσας, η αίσθηση της γαλήνης σε κυριεύει, μεγεθυμένη. Αμέσως μετά μπορείς να απολαύσεις την ευεργετική επίδραση του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού και το καφεδάκι σου.

Στο χώρο λειτουργεί μια μικρή και λιτή καφετέρια περιστοιχισμένη από αγάλματα και ψηφιδωτά, προσφέροντας στον επισκέπτη μια ιδανική γωνιά χαλάρωσης. Παράλληλα φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις καλλιτεχνών και συναυλίες. Η είσοδος στο καφέ είναι ελεύθερη.

kipos_arxaiologikou_mousiou

700 φυτά

Ίταμος, άκανθος, κισσός, πυξός, αγγελική,νούφαρα, ελλέβερος, ελιές, κυπαρίσσια είναι μερικά από τα 700 φυτά που διαθέτει ο κήπος, ο οποίος να σημειώσουμε είναι μικρός, και κάποια από αυτά ανανεώνονται αναλόγως την εποχή, προσφέροντας μια πανδαισία χρωμάτων.

Το αίθριο ήταν γεμάτο από τουρίστες και μαθητές σχολείων από χώρες της Ευρώπης. Όλοι ήταν εντυπωσιασμένοι όχι μόνο με το Μουσείο και τα εκθέματα του αλλά και ενθουσιασμένοι με τον κήπο.

kipos_arxaiologikou_mousiou

kipos_arxaiologikou_mousiou

Η ανανέωση

Η ανανέωση και μεταμόρφωση του κήπου που είναι εμπνευσμένη από τις περίστυλες αυλές της αρχαιότητας, έγινε με αφορμή τους εορτασμούς του Μουσείου για τα 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του και υλοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2016, χάρη στην ευγενική χορηγία της JT International Hellas σε συνεργασία με την εταιρεία αρχιτεκτονικής τοπίου Ecoscapes.

kipos_arxaiologikou_mousiou

Αποχωριζόμαστε με λύπη τον κήπο του Μουσείου και ξαναβγαίνουμε στην πραγματικότητα της Πατησίων.

kipos_arxaiologikou_mousiou

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα