back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κόντρα Ιταλίας-Μάλτας για τους πρόσφυγες

Διαβάστε επίσης

Πάνω από 1.000 άνθρωποι διασώθηκαν στη Μεσόγειο το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.  Σφοδρή κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ιταλία και τη Μάλτα σχετικά με τις αποστολές διάσωσης και υποδοχής μεταναστών.

Η ακτοφυλακή της Λιβύης ανακοίνωσε την Κυριακή ότι διέσωσε 152 μετανάστες που επέβαιναν σε δύο πλεούμενα σε δυσμενή θέση. Το ένα από τα δύο πλεούμενα άρχισε να βυθίζεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης διάσωσης, ωστόσο δεν αναφέρθηκαν θύματα.
Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) και Μεσόγειος SOS ανέφεραν επίσης την Κυριακή ότι το πλοίο Aquarius διέσωσε 629 μετανάστες σε έξι χωριστές επιχειρήσεις. Η μία από τις επιχειρήσεις ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς 40 άνθρωποι έπεσαν στο νερό.
Το ισπανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι διέσωσε 300 ανθρώπους το Σαββατοκύριακο, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, που επέβαιναν σε οκτώ πλεούμενα.

Κόντρα Ιταλίας-Μάλτας

Σφοδρή κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ιταλία και τη Μάλτα σχετικά με τις αποστολές διάσωσης και υποδοχής μεταναστών. Η Ρώμη εγκαλεί την εταίρο της στην Ευρωπαϊκή Ένωση  ότι αφήνει τους άλλους να σηκώσουν μόνοι το βάρος και απειλεί να κλείσει τα λιμάνια της χώρας.
Η Βαλέτα επιβεβαίωσε ότι αρνήθηκε να υποδεχθεί το πλοίο Aquarius, που μισθώνει μια γαλλική ΜΚΟ, το οποίο μεταφέρει περισσότερους από 600 διασωθέντες μετανάστες, διατεινόμενη ότι δεν εμπίπτει στην δική της δικαιοδοσία. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του, Τζουζέπε Κόντε, ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζόζεφ Μουσκάτ, υποστήριξε πως «η Μάλτα ανταποκρίνεται πλήρως στις διεθνείς υποχρεώσεις της».  Οι μαλτέζικες αχές αναφέρουν ότι οι  επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης έγιναν στην περιοχή ευθύνης της Λιβύης και υπόκειντο στον συντονισμό του κέντρου επιχειρήσεων της Ρώμης.

«Επιβεβαιώνεται η έλλειψη διάθεσης της Μάλτας, και κατά συνέπεια της Ευρώπης, να παρέμβει και να αναλάβει την διαχείριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης» σημείωσε ο Κόντε. Έντονη ήταν και η αντίδραση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος τόνισε ότι η Μάλτα «δεν μπορεί να συνεχίσει να κοιτάει αλλού όταν πρόκειται για τον σεβασμό συγκεκριμένων διεθνών συμβάσεων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής». Σε ανάρτησή του στο Facebook, έγραψε: «Η Μάλτα δεν υποδέχεται κανέναν. Η Γαλλία απωθεί ανθρώπους στα σύνορα. Η Ισπανία υπερασπίζεται τα σύνορά της με τα όπλα. Από σήμερα, η Ιταλία επίσης αρχίζει να λέει όχι στην εμπορία ανθρώπων, όχι στην επιχειρηματική δραστηριότητα της παράνομης μετανάστευσης».

Το Βερολίνο απαντά

Μετά και την εξέλιξη αυτή είναι σαφές ότι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο και πυροδοτεί εντάσεις μεταξύ των μελών της Ένωσης. Το Βερολίνο τάσσεται υπέρ των ενιαίων κριτηρίων για την παροχή ασύλου. Ωστόσο στο πώς θα ανακοπούν οι μεταναστατευτικές ροές και πόσα βάρη θα σηκώνουν οι χώρες υποδοχής, θα είναι δύσκολο να βρεθεί κοινός τόπος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα