back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η επόμενη μέρα της συμφωνίας Αθήνας-Σκοπίων: Αντιδράσεις στο εσωτερικό, επικροτούν διεθνείς οργανισμοί και Τύπος

Διαβάστε επίσης

Σε ιστορική ημέρα αναδεικνύεται η 12η Ιουνίου του 2018 καθώς οι ηγεσίες Αθήνας και Σκοπίων κατέληξαν σε μια συνολική συμφωνία για το Μακεδονικό. Έπειτα από τη χθεσινή δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ οι δύο πρωθυπουργοί κατέληξαν σε συμφωνία τόσο για την ονομασία Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία) όσο και για την ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης, τη χρήση έναντι όλων, όπως και για τον ορισμό της γλώσσα και της υπηκοότητας των γειτόνων μας ως μακεδονικής.

Η συμφωνία, πάντως, θα πρέπει να περάσει και από άλλα βήματα προκειμένου να εφαρμοστεί πλήρως, με φόντο τις εσωτερικές αντιδράσεις και το διχαστικό κλίμα στις δύο χώρες, τόσο μεταξύ των πολιτικών κομμάτων όσο και της κοινωνίας. Από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και παρουσία των δύο πρωθυπουργών, θα μονογραφεί συμβολικά η συμφωνία πιθανότατα το Σάββατο στις Πρέσπες, ενώ παρόντες θα είναι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όπως η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία δήλωσε ότι θα ήταν τιμή της να παραστεί στην υπογραφή της συμφωνίας.

Οι δύο πρωθυπουργοί θα βάλουν τις υπογραφές τους τον Οκτώβριο, μετά το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα και αφού θα πρέπει να έχει εγκριθεί από το κοινοβούλιό της. Το τελευταίο βήμα που θα επικυρώνει τη συμφωνία θα είναι η ψηφοφορία στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Διάγγελμα Τσίπρα

Τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και τη σημασία της για τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή περιέγραψε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό. Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι το νέο όνομα της γειτονικής χώρας είναι Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας). Το όνομα θα ισχύει έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας. Αυτό, διευκρίνισε, συνεπάγεται ότι οι γείτονες μας ανέλαβαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν σχετικά το Σύνταγμά τους. Με τη συμφωνία, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, επιτυγχάνεται ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της Ελληνικής Μακεδονίας και των Βόρειων Γειτόνων μας και μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό, ενώ οι Βόρειοι Γείτονές μας δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν στο μέλλον καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων:
Απαλείφονται οι αναφορές σε Μακεδονική Μειονότητα, καθώς και στην ανάγκη προστασίας της.
-Αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων με απάλειψη των προβληματικών σημερινών αναφορών.
Αφαιρούνται οποιεσδήποτε έστω και έμμεσα ιστορικές – αλυτρωτικές αναφορές από το προοίμιο του Συντάγματός τους.
Η Συμφωνία αναγνωρίζει τη γλώσσα των γειτόνων μας ως Μακεδονική, με την πρόσθετη και σαφή διατύπωση ότι αυτή ανήκει στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών, γεγονός που τη διαχωρίζει απολύτως από την ελληνομακεδονική γλωσσική κληρονομιά και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Η Συμφωνία, επίσης, προβλέπει ότι η υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα των γειτόνων μας δεν θα είναι: Μακεδόνας σκέτο, όπως μέχρι σήμερα, αλλά: Μακεδόνας / Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας.
Ορίστηκε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την υπογραφή – κύρωση και θέση σε ισχύ της Συμφωνίας. Αφού επικυρωθεί και εφόσον γίνει η αλλαγή του Συντάγματος, η Ελλάδα θα υποστηρίξει απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας, με την Ε.Ε. στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Και ταυτόχρονα θα υποστηρίξει την αποστολή πρόσκλησης από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για ένταξή της στον οργανισμό.

Διάγγελμα Ζάεφ

Στη γείτονα σε αντίστοιχο διάγγελμα που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ πλαισιωμένος από μέλη της κυβέρνησης τους ανακοίνωσε το όνομα Βόρεια Μακεδονία και μεταξύ άλλων δήλωσε:
Έχει επιτευχθεί μια ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα και έχει επιτευχθεί λύση στην 25χρονη διαμάχη με την Ελλάδα.
Είναι μια αξιοπρεπής ιστορική λύση στο θέμα το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» μεταφρασμένη σε όλες της γλώσσες για χρήση erga omnes.
Δεν υπάρχει πλέον πΓΔΜ. Δεν θα υπάρχουν συμφωνίες όπου θα αποφεύγεται η μακεδονική γλώσσα. Ενδυναμώνουμε τη μακεδονική ταυτότητα. Η μακεδονική γλώσσα προστατεύεται.
Είναι τεράστια τα οφέλη, που υπόσχονται σταθερότητα και ευημερία για τους πολίτες. Τολμήσαμε επειδή δεν θέλαμε ήττες. Επιλέξαμε το μέλλον.
Με την επίλυση της διαμάχης με την Ελλάδα, οικοδομούμε μια φιλία που δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Δημιουργούμε μια ευρωπαϊκή προοπτική, και απομακρύνουμε τη χώρα από την απομόνωση.
Η συμφωνία θα παρουσιαστεί σε όλους τους θεσμούς της χώρας, αφού γίνει η επικύρωση στην Ελλάδα, θα σταλεί επιστολή στο ΝΑΤΟ για να ενημερωθεί η συμμαχία ότι δεν υπάρχει εμπόδιο να προσκληθεί η χώρα. Επιστολή θα σταλεί και στο ευρωπαϊκό συμβούλιο για να οριστεί ημερομηνία ένταξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Εάν η Ελλάδα δεν επικυρώσει τη συμφωνία. Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα ξεκινήσει από την αρχή.
Δημοψήφισμα για τη συμφωνία θα γίνει το φθινόπωρο.
Η συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό ενδέχεται να επισφραγιστεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, είπε ακόμη ο Ζόραν Ζάεφ και κάλεσε την αντιπολίτευση να την στηρίξει. Δεν είναι μια πραγματική λύση, αλλά μια «συνθηκολόγηση», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO Κρίστιαν Μίτσκοσκι και υπογράμμισε ότι το κόμμα του δεν σκοπεύει να υποστηρίξει την αλλαγή του Συντάγματος για να αλλάξει το όνομα .

Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Κυρ. Μητσοτάκη

Βάσει της διαδικασίας των ανακοινώσεων και δηλώσεων της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής θα γίνει η ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας από τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί αύριο ή -πιο πιθανό- την Παρασκευή. Μετά από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός μίλησε τηλεφωνικά με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα το πλήρες κείμενο της συμφωνίας.

Πάντως, σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε στην κυβέρνηση. «Αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής εθνότητας συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «η λύση που συμφωνήθηκε είναι μια κακή συμφωνία» και κάλεσε τον κ. Τσίπρα «να μην την υπογράψει». «Ο κ. Τσίπρας περιφρόνησε τον λαό και αγνόησε τις ευαισθησίες του. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ και κατηγόρησε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία και ότι αγνόησε προκλητικά σύσσωμη την αντιπολίτευση και τη Βουλή. «Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα, υπογράφοντας μια συμφωνία η οποία δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του», συμπλήρωσε και ανακοίνωσε ότι θέσει το θέμα στην συνάντησή του (9.30 το πρωί) με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Δυστυχώς για ακόμη μια φορά, ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων. Κρίμα», ανέφερε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. «Η συμφωνία είναι καλή. Κακή είναι η αξιωματική αντιπολίτευση», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Όπως σημείωσε ο υπουργός εξωτερικών «Κακή και ανιστόρητη, εκτός πραγματικότητας, είναι η σημερινή ηγεσία της ΝΔ. Θέλει να διχάσει χώρα προκειμένου να μην φανεί ο εσωκομματικός της διχασμός».

Σε σκληρή γραμμή ο Π. Καμμένος

Έλλειψη ομοθυμίας πάντως εμφανίζεται και εντός της κυβέρνησης. Λίγο πριν από το κρίσιμο χθεσινό τηλεφώνημα των δύο πρωθυπουργών, ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος σε συνέντευξη Τύπου επανέλαβε με κατηγορηματικό τρόπο ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει συμφωνία αν περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». Ωστόσο τόνισε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα κάνουν οποιαδήποτε κίνηση που θα υπονομεύει την ομαλή έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα. Στη συνέχεια έδειξε την έξοδο σε όποιο στέλεχος του δεν ακολουθήσει τη γραμμή του κόμματος και εκτίμησε ότι η πΓΔΜ δεν θα εγκρίνει τη συμφωνία είτε στη Βουλή είτε μέσω του δημοψηφίσματος.

Παραφωνίες στο Κίνημα Αλλαγής  – Επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί της συμφωνίας

Σε ανακοίνωση για τη συμφωνία το Κίνημα Αλλαγής, σημειώνει πως είναι «υπέρ της λύσης, αλλά όχι οποιασδήποτε λύσης». «Η σύνθετη ονομασία έναντι όλων, η συνταγματική αναθεώρηση, η ακύρωση κάθε μορφής αλυτρωτισμού είναι οι πάγιες πατριωτικές μας θέσεις», αναφέρει σημειώνοντας πως: Στη βάση αυτών των θέσεων θα αξιολογήσουμε το επίσημο σχέδιο συμφωνίας που δεσμεύτηκε να δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε εάν πληροί τις προϋποθέσεις για την προστασία των εθνικών συμφερόντων και προωθείται η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή καθώς και οι Ευρωπαϊκές αρχές.

Πάντως εντός του Κινήματος βγήκαν τα μαχαίρια. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από τη ΔΗΣΥ επιτέθηκε στον Σπύρο Δανέλλη, του Ποταμιού ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τόνισε πως τίθεται θέμα συνοχής στο Κίνημα Αλλαγής εάν η ΔΗΣΥ δεν υπερψηφίσει και πως σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει το κόμμα του να επανεξετάσει την απόφασή του για κοινή πορεία. «Η πόρτα είναι ανοικτή και τα σκυλιά δεμένα», ήταν το σχόλιο του κ Κωνσταντινόπουλου από το βήμα της Βουλής που αναφερόμενος στον βουλευτή του Ποταμιού είπε: «Ξεκίνησε από τον Συνασπισμό, έγινε στην πορεία ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πήγε στο Ποτάμι και τώρα θέλει να γυρίσει πίσω.

Σκληρή απάντηση από τον κ. Δανέλλη. «Έμαθα για την επίθεση του συναδέλφου Κωνσταντινόπουλου και τις υποδείξεις του για τις πολιτικές μου επιλογές. Σε ό,τι αφορά το «Μακεδονικό» οι προσωπικές μου θέσεις είναι δημόσια διατυπωμένες από το μακρινό 1992. Οι απόψεις του Ποταμιού ταυτόσημες και αταλάντευτες. Προτιμώ να αλλάξω κόμμα, παρά αρχές και «πιστεύω». Έμεινα σταθερός σε αυτές και δικαιώνομαι από τον χρόνο. Που λοιπόν έγκειται η αναξιοπρέπεια για την οποία με εγκάλεσε ο «σύντροφος» Οδυσσέας; Με ποια ιδιότητα και γιατί από το βήμα της Βουλής;», διερωτήθηκε ο κ. Δανέλλης. Και έπεται συνέχεια

«Δεν υπάρχει συμφωνία συνολικά της Κυβέρνησης, αλλά Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τη συνέντευξη Καμμένου», τόνισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλης Κεγκέρογλου. Μιλώντας στον Αθήνα 9,84, χαρακτήρισε εικασίες ότι το Κίνημα Αλλαγής θα προσφέρει χείρα βοηθείας στην Κυβέρνηση, λέγοντας «κανείς δεν πρέπει να προκαταβάλει τη θέση μας». Σε ερώτηση για τις διαφορετικές γραμμές στο Κίνημα της Αλλαγής, τόνισε ότι προσωπικές απόψεις υπάρχουν, η άποψη ωστόσο του κόμματος είναι μία, και θα παρουσιαστεί μετά τις συνεδριάσεις των αρμόδιων οργάνων.

Όχι και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης

Αιχμηρός ήταν ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη συνομιλία με τον πρωθυπουργό για το Μακεδονικό. Σύμφωνα με ενημέρωση από το ΚΚΕ ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι, «με τη συγκεκριμένη συμφωνία, ο ίδιος και η κυβέρνησή του δίνουν συστατική επιστολή στη FYROM για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και το “πράσινο φως” όπως είπε στην ανασφάλεια και την αποσταθεροποίηση στην περιοχή». Επισήμανε δε ότι όλοι οι όροι της συμφωνίας είναι στον αέρα, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία που προβλέπει η συμφωνία, ενώ παραμένει το «σπέρμα» του αλυτρωτισμού, που έγκειται στην αποδοχή από την κυβέρνηση των θέσεων περί «Μακεδόνα πολίτη» και «Μακεδονικής γλώσσας».

Από την πλευρά του ο Βασίλης Λεβέντης, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό επανέλαβε την πάγια θέση της Ένωσης Κεντρώων για την μη παραχώρηση του ονόματος «Μακεδονία» και προσέθεσε ότι το κόμμα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να ακυρώσει αυτή τη συμφωνία.

Νέα συλλαλητήρια προετοιμάζουν οι μακεδονικές ενώσεις

Αντιδράσεις εκφράζονται από τις μακεδονικές ενώσεις, που διοργάνωσαν το προηγούμενο διάστημα τα συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις της Ελλάδας κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» και κάνουν λόγο για προδοσία από μια κυβέρνηση που δεν ακούει τον ελληνικό λαό. «Δεν θα επιτρέψουμε να παραχωρηθεί το όνομα», διαμηνύουν και προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις και παρουσία τόσο την Παρασκευή στην πλατεία Συντάγματος, κατά τη συζήτηση για τη συμφωνία στη Βουλή όσο και το Σάββατο στις Πρέσπες, όπου θα μονογραφεί η συμφωνία.

Θετικές οι αντιδράσεις από τους διεθνείς οργανισμούς

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς χαιρέτισε τις ανακοινώσεις των δύο πρωθυπουργών. «Αυτή η συμφωνία θα οδηγήσει σε μια περίοδο ενισχυμένων σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών και ιδιαίτερα μεταξύ των λαών τους. Πάνω απ ‘όλα, θέλω να συγχαρώ τους δύο υπουργούς Εξωτερικών Ντιμιτρόφ και Κοτζιά, οι οποίοι έχουν επιδείξει ηγεσία, όραμα και αποφασιστικότητα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και ποτέ δεν παραιτήθηκαν των προσπαθειών τους να επιτύχουν μια αμοιβαία επωφελή λύση για τις χώρες τους, αλλά επίσης και για την ευρύτερη περιοχή», τόνισε.

Τη συμφωνία χαιρετίζει με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Αποδεικνύει την πολυετή υπομονετική διπλωματία και την προθυμία των δύο ηγετών να λύσουν μια διαμάχη που επηρέασε την περιοχή για πολύ καιρό» αναφέρει ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι αυτό θα θέσει τα Σκόπια σε πορεία ένταξης στο ΝΑΤΟ και θα συμβάλλει στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στα ευρύτερα Δυτικά Βαλκάνια».

Συγχαρητήριο μήνυμα σε αγγλικά, ελληνικά και σλαβικά έστειλε στον Αλέξη Τσίπρα και στον Ζόραν Ζάεφ μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Στην ανάρτησή του αναφέρει: « Χάρη σε εσάς το απίθανο γίνεται πιθανό». Προσθέτει πως εύχεται ό,τι καλύτερο.

Την ικανοποίησή τους για την επίτευξη της συμφωνίας, εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν. Στην ανακοίνωση συγχαίρουν τους δύο πρωθυπουργούς για την επίτευξη της «ιστορικής συμφωνίας», η οποία όπως τονίζουν, θα συμβάλει στην «μεταμόρφωση» ολόκληρης της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν τη συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας, επισημαίνει ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία κάνει λόγο για μια «ιστορική συμφωνία» που θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία των δύο χωρών.

«Ιστορική» χαρακτηρίζει την συμφωνία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι καταδείχθηκε «τι είναι δυνατό να συμβεί όταν διεθνώς συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας με υπομονή, λογική και σεβασμό». Ο Χάικο Μάας τονίζει ότι «στο τέλος ήταν η αποφασιστικότητα και το όραμα των δύο πρωθυπουργών και των υπουργών Εξωτερικών τους που οδήγησαν στην επιτυχία», ενώ καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις και των δύο χωρών να συμβάλουν ώστε η συμφωνία να υλοποιηθεί. Μάλιστα, αποκαλύπτει ότι την περασμένη Παρασκευή τηλεφώνησε στον ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον προέτρεψε να μην αφήσει να χαθεί η ιστορική ευκαιρία.

«Η σημερινή επιτυχία είναι μια απόδειξη ότι οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις είναι ικανές να επιλύουν πολύχρονες διαφωνίες και να κάνουν δύσκολους συμβιβασμούς, κάτι που οι εθνικιστικές συντηρητικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να κάνουν παραπάνω από 25 χρόνια τώρα», τόνισε ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ούντο Μπούλμαν. Παράλληλα, παρότρυνε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες «να αδράξουν την ευκαιρία και να αποδείξουν ότι το μέλλον των χωρών τους και οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι πιο σημαντικές από βραχυπρόθεσμα οφέλη στις κάλπες». Επίσης, κάλεσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να χρησιμοποιήσει το βάρος του προς τα αδελφά κόμματά του στις δύο χώρες.

O εισηγητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πΓΔΜ, Σλοβενός ευρωβουλευτής Ίβο Βάιγκλ (ALDE) δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή ανοίγει την πόρτα για τη χώρα για πλήρη ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και θα συμβάλει στη σταθερότητα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Συγχαρητήρια για την επίτευξη συμφωνίας από Βουλγαρία, Αλβανία και Κόσοβο

«Δύο προοδευτικοί ηγέτες γειτονικών χωρών έγραψαν ιστορία κι έδειξαν στην ΕΕ και στον κόσμο πώς το όραμα και η βούληση να ξεπεραστεί το παρελθόν μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον ακόμα κι αν δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα! Συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα και στον Ζόραν Ζάεφ. Τα Βαλκάνια είναι σήμερα καλύτερο μέρος, σας ευχαριστούμε και τους δυο σας», έγραψε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα στον λογαριασμό του στο Twitter.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας χαιρέτισε τη συμφωνία, υπογραμμίζοντας πως ανοίγει το δρόμο για την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική ένταξη του γείτονά μας. «Η Βουλγαρία αναγνώρισε την Μακεδονία με το συνταγματικό όνομά της, τον Ιανουάριο του 1992 και το νέο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως λόγος για πιθανή αλλαγή των υφιστάμενων συνόρων ή για βλέψεις απέναντι στους γείτονες και συγκεκριμένα για τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την ιστορία και την ταυτότητα τους» αναφέρει η Σόφια και επισημαίνει πως θα ζητήσει από τους δύο εταίρους, γειτονικές και φίλες χώρες, να εγγυηθούν ότι η συμφωνία μεταξύ τους θα εφαρμοσθεί.

Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι και ο πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την επίτευξη συμφωνίας. Συνεχάρησαν τους δύο πρωθυπουργούς και τους πολίτες των χωρών τους. «Η ανανέωση της δυνατότητας ένταξης της γειτονικής χώρας (ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., θα βοηθήσει επίσης το Κόσοβο και γενικότερα τα δυτικά Βαλκάνια» αναφέρει ο Χάσιμ Θάτσι σε μήνυμα του στο twitter. Στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ράμους Χαραντινάι έγραψε: «Συγχαίρω τον Ζάεφ και τον Τσίπρα για το όραμα και την επιμονή. Ελπίζω ότι όλα τα εναπομείναντα ανοικτά ζητήματα στα Βαλκάνια θα επιλυθούν με την ίδια εποικοδομητική προσέγγιση».

Διεθνής Τύπος: Λύση στο ονοματολογικό της «Μακεδονίας» μετά από 25 χρόνια

Τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ για το ονοματολογικό, με τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης να επισημαίνουν ότι μπαίνει τέλος σε μια διένεξη που κρατούσε περισσότερα από 25 χρόνια.

Για μια «ιστορική συμφωνία» την οποία ανακοίνωσαν η Ελλάδα και η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας κάνει λόγο η γερμανική Deutsce Welle που επισημαίνει ότι με την επίλυση της μακροχρόνιας διένεξης η πΓΔΜ «ελπίζει να γίνει μέλος στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Το περιοδικό Der Spiegel τιτλοφορεί το ρεπορτάζ του «Η πΓΔΜ θα πρέπει στο μέλλον να ονομάζεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και φιλοξενεί αποσπάσματα από τις ομιλίες των δύο πρωθυπουργών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. Η συμφωνία, προσθέτει το Spiegel προωθεί επίσης «τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια» και μειώνει την επιρροή «τρίτων», ιδίως της Ρωσίας και της Τουρκίας. Επιπλέον, ενισχύει τον χάρτη πορείας που έχουν συμφωνήσει “οι προοδευτικές δυνάμεις” στην πΓΔΜ.

«Αθήνα και Σκόπια συμφωνούν για τη μετονομασία της Μακεδονίας», τιτλοφορεί το άρθρο που φιλοξενεί στον ιστότοπό της η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Υπενθυμίζει ότι οι διμερείς διαπραγματεύσεις επανεκκίνησαν πριν από μερικούς μήνες, αφού ανέλαβε την πρωθυπουργία στην πΓΔΜ ο Σοσιαλδημοκράτης Ζόραν Ζάεφ, διαδεχόμενος τον εθνικιστή Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Βόρεια Μακεδονία», το νέο όνομα της Μακεδονίας που αποδέχτηκε η Αθήνα», γράφει η France Soir. Η γαλλική διαδικτυακή εφημερίδα τονίζει ότι έτσι καθίσταται δυνατή η ένταξη της μικρής, πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

«Συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων: η Μακεδονία θα γίνει Βόρεια Μακεδονία» ανέφερε στο ρεπορτάζ το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24, που πρόβαλε επίσης τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι το όνομα αυτό θα είναι erga omnes, πράγμα που σημαίνει ότι τα Σκόπια αναλαμβάνουν τη δέσμευση να αναθεωρήσουν το Σύνταγμά τους.

Η βρετανική Independent γράφει ότι «Η Μακεδονία συμφωνεί να αλλάξει το όνομά της για να ικανοποιήσει την Ελλάδα» μετά από μια διαμάχη δεκαετιών και επισημαίνει επίσης ότι η Αθήνα υποσχέθηκε να άρει το βέτο της ώστε να ενταχθεί η γειτονική χώρα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Παρόμοιος είναι και ο τίτλος που επέλεξε στον ιστότοπό της, η εφημερίδα Guardian. «Χρειάστηκαν περισσότερα από 25 χρόνια, διχάστηκαν δύο έθνη και ήταν αιτία για μεγαλύτερες και μικρότερες διαμαρτυρίες, αλλά την Τρίτη η Ελλάδα και η Μακεδονία κήρυξαν επιτέλους ειρήνη», γράφει στο κείμενό της η εφημερίδα.

Το BBC, που συνοδεύει το κείμενό του από δύο φωτογραφίες παλαιότερων διαδηλώσεων, στην πΓΔΜ και την Ελλάδα, γράφει ότι «Η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία για το όνομα του βόρειου γείτονά της, που αυτοαποκαλείτο Μακεδονία μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας». Μετά από 27 συνομιλιών, και πολλές διαμαρτυρίες, οι δύο πλευρές κατέληξαν στο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ή Σεβέρνα Μακεντόνια στα μακεδονικά», προσθέτει.

«Η Ελλάδα και η Μακεδονία καταλήγουν σε συμφωνία για το όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας», γράφει η ισπανική El Pais. «Οι δύο χώρες έθεσαν τέλος σε μια διαμάχη που κρατούσε από το 1991 και εμπόδιζε την είσοδο της βαλκανικής χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», συμπληρώνει.

Η Wall Street Journal τιτλοφορεί το ρεπορτάζ της «Η Μακεδονία συμφωνεί να αλλάξει το όνομά της για να τερματιστεί η πικρή διαμάχη με την Ελλάδα» και φιλοξενεί μακροσκελές ρεπορτάζ για τις σημερινές εξελίξεις αλλά και για το ιστορικό της υπόθεσης τις τελευταίες δεκαετίες.

«Ιστορική» χαρακτηρίζει τη συμφωνία και η Washington Post, που αναπαράγει το εξίσου μακροσκελές ρεπορτάζ του Associated Press κάνοντας ένα λογοπαίγνιο στον τίτλο: «Βόρειο Φως: η Μακεδονία κάνει συμφωνία για το όνομα με την Ελλάδα». Σημειώνει και αυτή ότι η νέα ονομασία, για όλες τις χρήσεις, θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και ότι η τα Σκόπια θα αναθεωρήσουν το σύνταγμά τους

Ελλάδα και ΠΓΔΜ πέτυχαν μια ιστορική συμφωνία μεταδίδει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ενώ η USA today γράφει ότι η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ πέτυχαν μια συμφωνία και ξεπέρασαν μια διαμάχη που διαρκούσε περισσότερα από 25 χρόνια.

Γιάννης Λαβράνος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα