back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ιδρύεται η εταιρία λειτουργίας του Χρηματιστήριου Ενέργειας

Διαβάστε επίσης

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ανάληψη της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ), καθώς αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση του ΛΑΓΗΕ για την απόσχιση του κλάδου ενέργειας και τη σύσταση του νέου φορέα.

Στόχος είναι την επόμενη ημέρα ή το αργότερο τη Δευτέρα , να υπογραφεί από τους μετόχους της ΕΧΕ η συμβολαιογραφική πράξη ίδρυσης του νέου φορέα, ο οποίος θα αναλάβει σε πρώτη φάση τη λειτουργία του mandatory pool και από τον Απρίλιο του 2019 και την έναρξη εφαρμογής του Target Model, των τεσσάρων νέων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη μετοχική σύνθεση της ΕΧΕ θα συμμετέχει ο ΛΑΓΗΕ με 22%, ο ΑΔΜΗΕ με 20% και ο ΔΕΣΦΑ με 7%. Όσον αφορά τη συμμετοχή ιδιωτών, 20% θα κατέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ενώ 10% το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Από την άλλη πλευρά, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), το οποίο συνεργάζεται με τον ΛΑΓΗΕ στη δημιουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, θα «μπει» στην εταιρεία με 21%.

Με δεδομένο πως τα παραπάνω ποσοστά είναι «κλειδωμένα», ο αρχικός στόχος ήταν να υπογράψουν τη συμβολαιογραφική πράξη ίδρυσης όλοι οι μέτοχοι.

Ποιος είναι ο διάδοχος του λειτουργού της αγοράς ηλεκτρισμού ΛΑΓΗΕ;

Το νέο Ελληνικό Ενεργειακό Χρηματιστήριο το οποίο θα προκύψει από απόσχιση του κλάδου του σημερινού λειτουργού της αγοράς και το οποίο έχει ως στόχο να φέρει περισσότερη διαφάνεια και ασφάλεια στις συναλλαγές που αφορούν σε ενεργειακά αγαθά.

Με απλά λόγια η θέσπιση του Ενεργειακού Χρηματιστηρίου σημαίνει ότι οι ενεργειακές συναλλαγές θα φύγουν από το στενό έλεγχο του κράτους ή των κρατικών εταιρειών και θα πραγματοποιούνται με όρους αγοράς από τους συμμετέχοντες.

Στην πραγματικότητα το Ενεργειακό Χρηματιστήριο δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια αγορά στην οποία συναντιούνται και συναλλάσσονται οι πωλητές παραγωγοί και έμποροι ενέργειας με τους αγοραστές, δηλαδή τις εταιρείες προμήθειας, τους μεγάλους καταναλωτές, τους εκπροσώπους φορτίου κλπ.

Με βάση το μοντέλο στόχος (target model) που καλείται να υιοθετήσει η χώρα, θα δημιουργηθούν συνολικά τέσσερις αγορές στις οποίες θα διενεργούνται συναλλαγές για διαφορετικά προϊόντα ανάλογα με το χρόνο της φυσικής παράδοσης ή τη λειτουργία τους στην αγορά.

Χρ. Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα