back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Για εσχάτη προδοσία ερευνάται ο Κ. Μπαρμπαρούσης

Διαβάστε επίσης

Παραγγελία για κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας, το οποίο διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και χωρίς να απαιτείται άρση της βουλευτικής ασυλίας, έδωσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο σχετικά με το φασιστικό παραλήρημα του χρυσαυγίτη βουλευτή Κ. Μπαρμπαρούση.

Συγκεκριμένα, στην γραπτή παραγγελία του ο κ. Ζαχαρής ζητεί να διερευνηθεί η διάπραξη του αδικήματος της εσχάτης προδοσίας από τον Κ. Μπαρμπαρούση και ξεκαθαρίζει ότι, για το εν λόγω αδίκημα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τις συνταγματικές διατάξεις, δεν απαιτείται άδεια της Βουλής για την άσκηση δίωξης.

Σύγχυση με την είδηση περί σύλληψής του

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Φρουρά της Βουλής είχε θέσει τον Κ. Μπαρμπαρούση υπό παρακολούθηση εντός του κτιρίου για περίπου δύο ώρες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εντολή του Φρούραρχου ήταν: «Μην τον χάσετε από τα μάτια σας».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, ο Μπαρμπαρούσης εξήλθε από το κτίριο της Βουλής προς το Ζάππειο όπου, στη λ. Αμαλίας, τον περίμενε το αυτοκίνητό του. Η Αντιτρομοκρατική τον παρακολούθησε και λίγο αργότερα τον συνέλαβε.

Πάντως, υψηλόβαθμες πηγές της Αστυνομίας, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει σύλληψη Μπαρμπαρούση.

Διπλή παρέμβαση

Είχε προηγηθεί διπλή παρέμβαση στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο από τον Σταύρο Κοντονή και από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου με αφορμή το φασιστικό παραλήρημα Μπαρμπαρούση στη βουλή.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Κώστας Μπαρμπαρούσης τέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χ.Α.

Με εντολή Κοντονή η διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής για τον Μπαρμπαρούση

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής, βάσει του άρθρου 30 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, διαβίβασε στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ηλία Ζαγοραίο τα πρακτικά της σημερινής ομιλίας στη Βουλή του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κ. Μπαρμπαρούση, με την εντολή για διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7» ο κ. Κοντονής δήλωσε πως στο κάλεσμα που απηύθυνε ο βουλευτής της ΧΑ προς την στρατιωτική ηγεσία να προβεί σε συλλήψεις υπουργών και πολιτειακών παραγόντων υπάρχει σωρεία ποινικών αδικημάτων των οποίων τον χαρακτηρισμό θα κάνει ο αρμόδιος εισαγγελέας, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν και κακουργηματικά αδικήματα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επεσήμανε ότι σε περίπτωση κακουργήματος προβλέπεται ακόμη και σύλληψη βουλευτή.

Και βίντεο στον Άρειο Πάγο

Εξάλλου, βίντεο με τον βουλευτή της Χ.Α. Κώστα Μπαρμπαρούση και επικυρωμένο πρακτικά της ομιλίας του στη Βουλή προσκόμισαν στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ζαχαρή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αναπληρωτής του Φώτης Κουβέλης.

Σε δηλώσεις τους, κατά την έξοδό τους από τον Άρειο Πάγο, καταλόγισαν κακουργηματικές πράξεις στο βουλευτή της Χ.Α. επισημαίνοντας ότι, ζήτησαν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Να σημειωθεί ότι, από το βήμα της βουλής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ζήτησε ποινική δίωξη κατά του Κώστα Μπαρμπαρούση, αλλά και συνολικά κατά των βουλευτών του ναζιστικού μορφώματος.

Παράλληλα, ζήτησε από την Ολομέλεια της Βουλής να εγκρίνει την άμεση άρση της ασυλίας του συγκεκριμένου βουλευτή ώστε, όπως είπε, να μπορούν να εφαρμοστούν οι νόμοι.

Παρεμβαίνοντας ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης διαβεβαίωσε ότι εφόσον, είτε αυτεπαγγέλτως είτε από έγκλιση, ζητηθεί η άρση της ασυλίας, η Βουλή θα τοποθετηθεί.

Κατά τα άλλα ο κ. Καμμένος, αφού παρατήρησε ότι ο χρυσαυγίτης Βουλευτής διέπραξε σοβαρό ποινικό αδίκημα και βαρύτατη προσβολή των Ενόπλων δυνάμεων, τόνισε ότι όλοι όσοι υπηρετούν σε αυτές ορκίζονται στο Σύνταγμα, προστατεύουν το Δημοκρατικό πολίτευμα και βεβαίως δεν πρόκειται να ανταποκριθούν τέτοιου είδους προτροπές.

Αποκλεισμός της Χ.Α. από τη συζήτηση στη Βουλή

Εν τω μεταξύ, τον αποκλεισμό των βουλευτών της Χρυσής Αυγής από τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ, αποφάσισε ομόφωνα η Ολομέλεια της βουλής ύστερα από πρόταση του Νίκου Βούτση.

«Πρέπει να δοθεί από τη βουλή ένα μήνυμα ενότητας και δημοκρατίας και καταδίκη του φασισμού και των εκφραστών του, πατριδοκάπηλων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης ανακοινώνοντας στο σώμα ότι θα κάνει χρήση του άρθρου 71 του Κανονισμού της Βουλής για την στέρηση του δικαιώματος λόγο σε βουλευτές που επέδειξαν αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά.

«Η ευθύνη για το γεγονός ότι ο φασιστικός εσμός έχει πλήρως αποθρασυνθεί και καλεί ευθέως σε κατάλυση της δημοκρατίας, βαραίνει αποκλειστικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη», σχολίασε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον περάσει από τον πανικό στην παράκρουση», απάντησε η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη τονίζοντας ότι η ΝΔ παρά τις προκλήσεις αντιμετωπίζει το σοβαρό εθνικό ζήτημα με νηφαλιότητα, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα.

Δ. Κουτσούμπας: Δεν φτάνουν τα μέτρα ολιγοήμερου αποκλεισμού

«Δεν φτάνει να καταδικάζουμε τους ναζί χρυσαυγίτες με λόγια, με μέτρα αποκλεισμού τους από τη Βουλή για μια δυο μέρες. Όταν μιλάμε για μια εγκληματική οργάνωση δολοφόνων που βρίσκεται υπόδικη αυτό το λέει όλα», είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σημειώνεται ότι, είχε προηγηθεί φασιστικό παραλήρημα του χρυσαυγίτη βουλευτή, που προέτρεψε το στρατό να συλλάβει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπ. Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Θύελλα αντιδράσεων από όλες τις πτέρυγες της Βουλής

Ο Νίκος Ξυδάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε μόνο με τυπικούς όρους τους αρνητές της Δημοκρατίας και τους υποψήφιους κατάδικους μιας εγκληματικής οργάνωσης.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε ότι αυτά που έγιναν είναι άνω ποταμών και ξεπερνούν τη φαντασία, ενώ σημείωσε ότι ο κόσμος της ΝΔ που μετέχει στα συλλαλητήρια είναι Έλληνες δημοκράτες.

“Αυτά που είπαν οι Χρυσαυγίτες αποτελούν πρόσκληση σε τέλεση κακουργήματος. Να ανακαλέσουν εδώ και τώρα”, η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου.

“Από στόματος κοράκου κρα θα ακούσει κανείς, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση προσβάλουμε τα κοράκια” είπε ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι υπογράμμισε ότι τα όσα απαράδεκτα ελέχθησαν δεν πρέπει να διαγραφούν από τα πρακτικά γιατί δεν πρέπει να διαγραφούν από τη συλλογική μνήμη.

Δεν αρκεί η καταδίκη, πρέπει να υπάρξει τιμωρία, σημείωσε ο Δημήτρης Καμμένος από τους ΑΝΕΛ.

Μίνα Μουστάκα – Δημήτρης Ράντος – Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα