back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ένα καφενείο πολιτισμού στην καρδιά της πόλης

Διαβάστε επίσης

Με δύο εισόδους μία επί της Πανδρόσου και μία επί της Μητροπόλεως, στο Μοναστηράκι, με υπέροχη θέα στον βράχο της Ακρόπολης και την Ρωμαϊκή Αγορά, λειτουργεί το ωραιότερο παραδοσιακό καφενείο της πόλης μας. Το Kαφενείο, «Η Ωραία Ελλάς».

«Η Ωραία Ελλάς» βρίσκεται στον αριθμό 59 της οδού Μητροπόλεως, από όπου ξεκινά μια μικρή μαγική στοά, η οποία έχει έξοδο στο 36 της οδού Πανδρόσου.

i_orea_elas

«Η Ωραία Ελλάς»

Ο χώρος σου δίνει την αίσθηση ότι μπαίνεις σ’έναν άλλο κόσμο κάνοντας ένα μικρό ταξίδι στον χρόνο. Τόσο η στοά όσο και το καφενείο ζωντανεύουν εικόνες της Παλιάς Αθήνας, προσφέροντας στον επισκέπτη μια αλλιώτικη αισθητική εμπειρία.

Αναρωτιέσαι αν βρίσκεσαι σε μουσείο, ή σε καφέ- εστιατόριο ή σε πολιτιστικό πολυχώρο. Λιθόστρωτο, μαρμάρινες σκάλες, παλιές λιθογραφίες, γκραβούρες, πίνακες, εικονίσματα, πινακωτές, ρόκες και γκλίτσες, ιστορικά έγγραφα και άλλοι αναρίθμητοι θησαυροί της ελληνικής παράδοσης διακοσμούν το χώρο.

i_orea_elas

Χώρος λαϊκής παράδοσης και ψυχαγωγίας

«Έχουμε καταφέρει με κόπο και μεράκι να φτιάξουμε μια γωνιά πολιτισμού» λέει στον Αθήνα 9.84 ο ιδιοκτήτης του, Παναγιώτης Γερολυμάτος, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος αυτής της δημιουργίας. Ενός ολοκληρωμένου χώρου λαϊκής παράδοσης, ιστορίας, ψυχαγωγίας και ελληνικής λαογραφίας των τελευταίων δύο αιώνων.

Αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει. Ανεβαίνοντας την μαρμάρινη σκάλα για να φτάσεις στο καφενείο, το ταξίδι στον χρόνο είναι πλέον γεγονός. Παράλληλα το υπερθέαμα που αντικρίζεις από τις τζαμαρίες του μαγαζιού σου κόβει την ανάσα. Ο ιερός βράχος, η Ρωμαϊκή Αγορά οι κεραμοσκεπές των νεοκλασικών της Πανδρόσου, η Πλάκα, και τα Αναφιώτικα.

i_orea_elas

Το Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης

«Ελάτε να σας δείξω τους θησαυρούς μας» μας καλεί ο κ. Γερολυμάτος και μαθαίνουμε ότι στους υπόλοιπους ορόφους του χώρου στεγάζεται το Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης, του οποίου είναι ο πρόεδρος.

«Είμαστε ένας ανεξάρτητος πολιτιστικός φορέας» λέει ο πρόεδρος του Κέντρου, Παναγιώτης Γερολυμάτος, τονίζοντας το ανεξάρτητος και προσθέτει «δεν έχουμε πάρει ποτέ ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων».

i_orea_elas

Στο Κέντρο φιλοξενούνται περιοδικές και μόνιμες εκθέσεις, όπως η εντυπωσιακή έκθεση για τη θάλασσα και την ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας. Εκθέσεις με έργα παραδοσιακών Ελλήνων τεχνιτών. Κεραμικά από τη Σίφνο, ξυλόγλυπτα από τη Σκύρο, αριστουργήματα μαρμαρογλυπτικής από την Τήνο, τη Ρόδο, Αίγινα, Ήπειρο, και Μακεδονία.Έκθεση με τα ρετρό πόστερ –κινηματογράφου, θεάτρου και διαφημιστικά– από την Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία.

i_orea_elas

Επίσης υπάρχει πλήρως εξοπλισμένος χώρος για διαλέξεις και συνέδρια και δύο παραδοσιακά δωμάτια -ξενώνες.

i_orea_elas

Στον πολυχώρο του Κέντρου Ελληνικής Παράδοσης, στην αίθουσα του καφενείου «Η Ωραία Ελλάς» πραγματοποιούνται μουσικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές ταινιών και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα