back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία Ελλάδας – πΓΔΜ για το ονοματολογικό

Διαβάστε επίσης

Παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδας και πΓΔΜ, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, αλλά και ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς υπέγραψαν το πρωί της Κυριακής την ιστορική συμφωνία για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας, σε μια τελετή γεμάτη συμβολισμούς στη Μεγάλη Πρέσπα, τη λίμνη που ενώνει την Ελλάδα, την πΓΔΜ και την Αλβανία.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία που «σέβεται πλήρως τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες των δύο πλευρών και μας επιτρέπει σήμερα να απευθυνθούμε στους πολίτες των χωρών μας και να τους καλέσουμε να τη στηρίξουν χωρίς προκαταλήψεις. Αν η ψυχή κάθε λαού είναι η ιστορία του, τότε στη συμφωνία μας καθρεφτίζονται οι ψυχές και των δύο λαών».

Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος, είπε από την πλευρά του ο κ. Ζάεφ χρησιμοποιώντας αποφθέγματα του Αριστοτέλη και χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη συμφωνία των δύο χωρών. «Βάλαμε τέλος σε μακροχρόνια προβλήματα που επιδείνωναν τις διμερείς σχέσεις» είπε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Στη συνέχεια πήραν τη σκυτάλη οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, που έβαλαν τις υπογραφές τους στη συμφωνία παρουσία του Μάθιου Νίμιτς, ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, του επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και της Ροζμαρί Ντι Κάρλο, εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αναπληρώτριας γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.

Πρώτος έφθασε στους Ψαράδες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος υποδέχτηκε τον ομόλογό του της πΓΔΜ, που έφθασε λίγα λεπτά αργότερα με σκάφος από την απέναντι πλευρά μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ. Όλοι μαζί πήγαν πεζή στην εξέδρα που στήθηκε στο σημείο και στην οποία υπογράφηκε η ιστορική συμφωνία.

Στη συνέχεια, οι δύο πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι επιβιβάστηκαν σε σκάφη για να μεταβούν στην άλλη όχθη της λίμνης, στην πλευρά της πΓΔΜ και συγκεκριμένα στην κωμόπολη Οτέσοβο, όπου θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα